Italianen hebben familie hoog in het vaandel staan, daarom haalt Mario al decennia lang zijn broer erbij om de Koopa’s de baas te blijven. Nog een paar weken en de loodgieters worden wederom herenigd in Mario & Luigi: Paper Jam Bros. Er zijn maar weinig Mario-games zonder Luigi. Is dat toeval, of heeft Mario zijn broer wel degelijk nodig om succesvol te zijn?
Het fenomeen Luigi werd al vroeg geïntroduceerd in de Mario-franchise. Mario zagen we voor het eerst in de game Donkey Kong uit 1981, in 1983 kreeg hij zijn eigen game getiteld ‘Mario’s Cement Factory’ op de Game & Watch en in datzelfde jaar verscheen Mario Bros, een soort arenapestspelletje waarin we werden voorgesteld aan broer Luigi. De game die de blauwdruk zou zijn van de 2D-sidescrolling Mario-platformers kwam pas later, in 1985: Super Mario Bros.

De jongere, lompere tweelingbroer
Net als Mario is Luigi bedacht door Nintendo-topman Shigeru Miyamoto. Luigi is de jongere, lompere tweelingbroer van Mario, die eigenlijk zelden een hoofdrol heeft in de verhaallijntjes van Mario. Dat geldt ook voor de eerste games waarin hij speelbaar is, want hij kan alleen worden bestuurd door een tweede speler. Pas in Super Mario Bros 2, toen de vrienden en familieleden van Mario allemaal hun eigen specialiteiten kregen, werd Luigi direct kiesbaar. Iedereen kan zich nog die trappelende beentjes herinneren waarmee hij extra hoog kwam, maar nog steeds sierde alleen Mario de box-art.
Stond Luigi altijd in de schaduw van Mario? Zeker niet, hij heeft eigen games gekregen: Mario Is Missing! uit 1991 en de bekende Luigi’s Mansion-franchise waarvan in 2013 een tweede deel verscheen op Nintendo 3DS. Toch krijgt Luigi hierin nooit echt een heldenstatus, immers is hij steeds bang voor spoken. Het is overduidelijk Nintendo’s intentie om Mario de grote held te houden en Luigi de slungelige sidekick.

Ongetwijfeld is het daarom dat het internet bol staat van de ‘Poor Luigi’-pagina’s; de underdog heeft vaak een grote schare fans die medelijden heeft en/of of de winnaar simpelweg zat is. Er is zelfs een comicserie die ‘It Sucks To Be Weegie’ heet, speciaal om die man met de L op zijn pet een hart onder de riem te steken. Ondanks dat hij niet op de eerste plaats komt, blijkt het dus helemaal zo slecht nog niet te zijn gesteld met Luigi’s populariteit. Hij zit bovendien in de populairste Mario-games.
Knock knock
Wie is daar? Mario. Mario wie? Tja, Mario en zijn broer hebben geen achternaam. In sommige tv-series en zelfs in de film wordt gerefereerd aan Mario als achternaam, wat zou verklaren waarom Mario en Luigi samen de ‘Mario Bros.’ heten. Miyamoto schijnt ooit te hebben gezegd dat we het moeten zien als Mickey Mouse, die ook geen officiële achternaam heeft. Maar, is Mouse niet de achternaam van Mickey en Minnie? Hoe dan ook, volgens Nintendo heet Mario niet Mario Mario, maar hoe dan wel, dat blijft een groot vraagteken.
Verkopen
Puur op verkopen kan gesteld worden dat Mario beter af is met zijn broer. Super Mario Bros. op de NES in 1985 is met 40,42 miljoen stuks nog altijd de bestverkochte Mario-game. Niet ver daarachter ligt New Super Mario Bros. op de Wii met 29,09 miljoen verkopen, waarin Luigi vooral in de multiplayer goed aanwezig is. Super Mario World (SNES) verkocht 20,61 miljoen exemplaren. Alle drie games waarin Luigi in een tweespelersessie direct speelbaar is. En wat dacht je van Mario Kart Wii, wederom een game waarin Mario zijn broer erbij haalt (en nog een hele kliek), eentje die 21,73 keer werd verkocht?

Beoordelingen
Kijken we echter naar de best beoordeelde games van Mario op Metacritic, dan moeten we tot de conclusie komen dat Luigi toch minder geliefd is dan we dachten. De hoogst genoteerde Mario-game is Super Mario Galaxy, waarin Luigi pas na het verzamelen van 120 sterren speelbaar is. Dan volgt Super Mario Bros 3, waarin Luigi alleen voor speler 2 speelbaar is. En daarna helaas weer een game waarin Mario het voornamelijk in zijn eentje doet: Super Mario 64. Paper Mario is ook een zeer positief beoordeelde game, waarin Mario in zijn eentje op avontuur gaat terwijl Luigi thuis moet blijven.
Pizza-time!
Nog meer over namen, want weet je wel waar Luigi vandaan komt? Er was een pizza-tent nabij Nintendo of America’s hoofdkantoor dat Mario & Luigi’s heette. Dat feitje plus de betekenis van het Japanse ‘Ruiji’ (Japanners spreken de L als een R) wat ‘gelijk(waardig)’ betekent.
Het jaar van Luigi
Omdat je moeilijk elk jaar een nieuw jubileum van Mario kunt uitroepen, doopte Nintendo maart 2013 tot maart 2014 uit tot ‘Het jaar van Luigi’. Alleraardigst, aangezien de besnorde spriet dertig jaar oud was op dat moment. Een feestje dat gevierd werd met meerdere Luigi-uitingen in games. Zo kreeg hij voor het eerst een doktersjas aangemeten voor Dr. Mario-spin-off Dr. Luigi, verscheen het eerdergenoemde Luigi’s Mansion op 3DS en kwam er een levelpack genaamd LuigiU voor New Super Mario Bros. U. Helaas scoorde Dr Luigi niet bijzonder hoog en werd LuigiU gemiddeld bijna een punt minder gegeven dan Super Mario Bros. U. Luigi’s Mansion: Dark Moon was gelukkig wel een succesje met een gemiddelde score van 8.6, waardoor het jaar van Luigi toch nog een waardige viering van onze favoriete tweede viool werd.

Al met al: tweede viool of niet, Luigi staat Mario overduidelijk bij in de meeste van zijn avonturen. Soms kruipt hij ervoor in een kart, soms blijft hij thuis en luistert hij alleen naar het verhaal dat Mario kwijt wil over zijn avonturen, maar Luigi staat altijd aan de zijde van zijn broer. Mario mag Luigi dan af en toe aan de kant schuiven om zelf de wereld(en) te veroveren, maar iedereen weet dat hij de groen geklede loodgieter met de zwabberbenen net zo hard nodig heeft als dat roze prinsesje dat maar niet uit de klauwen van Bowser weet te blijven.
Geschreven door Laura Kempenaar.