in

Wat te doen in Rollercoaster Tycoon World?


Het is een van de favoriete retro-zomergames van de InsideGamer-redactie: Rollercoaster Tycoon. Meestal gaat het gesprek niet om hoe mooi de loopings zijn die we bouwen, maar hoe grappig het is om een karretje van de rails te laten gaan, of hoe creatief we klanten kunnen uitmoorden. Inmiddels komt Rollercoaster Tycoon World eraan, maar daar moeten nog even op wachten. Balen, maar het geeft ons wat tijd om te bedenken wat we onze bezoekers gaan aandoen als de game er eenmaal is.

Die achtbaan is helemaal het einde!
Een goed idee om je gasten van ‘The park is really clean and tidy’ naar een ‘I want to go home/I feel very sick’-gedachte te laten gaan, is natuurlijk om ze een rollercoaster te geven die Goliath maal tien is. Maar het is natuurlijk pas echt goed als er aan die majestueuze achtbaan een stukje ontbreekt, zodat je pretparkgasten keihard te pletter slaan. Niet zo goed voor de cijfers van je park, maar dan moeten die gasten maar niet lopen zeuren over hoeveel dorst ze hebben omdat die goedkope Hollanders je helemaal niet te dure frisdrank niet willen kopen.

Waar is de uitg!? #blub-blub-blub
Het gemiddelde ‘zijn we er bijna’-bezoekertje van de Efteling is rustiger en slimmer dan de virtuele mensjes die onze pretparken in Rollercoaster Tycoon binnenwandelen. Het gezanik lijkt soms nooit op te houden. En wanneer ze niet het duidelijk aangegeven pad nemen dat je met liefde en moeite voor ze hebt aangelegd, maar in plaats daarvan zich steeds ergens vastlopen en “I cannot find the park exit!” roepen, dan kun je maar beter per direct een meertje zo aanleggen dat je gasten erin verdrinken. Net goed!

Wooow, Belly!
Wil je wat anders proberen dan simpelweg dingen saboteren of op een bepaalde gevaarlijke manier aanleggen, dan kun je gaan voor een Whoa Bell-toren. Het is een attractie waarin je op een bank plaatsneemt die in een keer in hoge snelheid omhoog schiet en weer omlaag. Voer de snelheid op tot het hoogste niveau en je gasten gaan dan van hun hoogtepunt naar het ultieme dieptepunt. Ben je meteen van dat gegil af.

Beren op de weg
Met welke groep mensen je ook naar een pretpark gaat, er is altijd wel zo’n moppersok die alleen maar klaagt over lange rijen, hoe alles dicht gaat bij een paar spatjes regen en hoe sommige attracties al ver voor sluitingstijd afsluiten. Met zo iemand reken je af door een paar wilde beesten op het wandelpad te installeren en toe te kijken hoe ze hem verscheuren. Het is nog niet bekend of Rollercoaster Tycoon World uitbreidingen zal krijgen zoals Wild of Soak, die fantastische momenten opleverden voor Rollercoaster Tycoon 3, maar als het kan…

Op een onbewoond ei-ei-ei-land
Baal je nog steeds van het einde van tv-serie Lost? Dan kun je je hart ophalen in Rollercoaster Tycoon. Je zorgt dat je een grote groep mensen op slechts een klein stukje land neerzet, dat omringt met water en vervolgens wacht tot het verhongeren toeslaat. Je kunt het wat interessanter maken door heel veel drinktentjes neer te zetten en slechts één enkele, dure wc. Wil je liever een Alcatraz-achtig geheel, dan kun je hekken om de mensen heen zetten.

De mascotte verzuipen
Een pretpark is geen pretpark zonder mensen verkleed als dieren om kinderen bang te maken, of te vermaken. In de eerste Rollercoaster Tycoon is dat een pandabeer en we hopen dat die weer terug is in Rollercoaster Tycoon World. Het betreft natuurlijk niet een gast, hij is immers bij ons loondienst, maar er is nou eenmaal iets heel grappigs aan het in het water gooien van zo’n dom uitziende pandabeer – helemaal als hij de wandelende gasten weer eens in de weg zit door stil te gaan staan en het slechtste dansje ooit te doen. Je hoeft hem maar op te pakken en in het water te gooien om hem na een ongemakkelijk watergeluid en wat gespartel ten onder te zien gaan.

Even de grond knuffelen
Wil je toch liever mensen ombrengen met achtbanen, dan is het altijd mooi om er eentje te bouwen die enorm hoog is. Net als Goliath en de Baron 1898 in de Efteling laat je hem bijna loodrecht naar beneden gaan. Alleen komt er daarna geen bochtje waarin lekker wordt afgeremd. Er wordt helemaal niet afgeremd. Er is niet eens een eindpunt. Er volgt een wandelpad, zodat de onvermijdelijke crash voor zoveel mogelijk rondvliegende bezoekers zorgt.

Tragische ballonnen
Waarom gasten het willen, weten we tot op de dag van vandaag niet, maar in RTC wandelen gasten graag rond met enorme ballonen. Heel irritant natuurlijk voor de mensen die erachter lopen en naar de prachtige attracties wilt kijken. Die aso’s moeten worden uitgeroeid. Ga bij voorkeur voor een watergraf, want wanneer deze egoïstische ballonfans worden verdronken, zorgt hun opgeblazen assecoire voor een dramatisch effect. De ballon wordt namelijk op het laatste moment losgelaten en vliegt zo de lucht in. Ons plan? Zoveel mogelijk mensen met ballonnen op een kleine plek verzamelen en ze dan onder water zetten. Wat een treurnis.

Een tip voor je moeder:
Tot slot iets van een hele andere orde: één van de leukste dingen aan Rollercoaster Tycoon is dat je je park heel persoonlijk kunt maken en bijvoorbeeld een thema mooi kunt uitwerken. Elke attractie heeft een klein huisje als ingang waarop een lichtbak te zien is waarop letters voorbij komen. Nu kun je al je attracties wel ‘Ride 1’ en ‘Ride 2’ noemen, maar hoe tof is het om ze gekke namen te geven?

Sommige hebben een hele grappige uitwerking in combinatie met de uitspraken van de gasten. Zo kun je bijvoorbeeld iemand hebben die zegt: “Je Moeder was great!” of “Just looking at Je Moeder makes me feel sick”. Lekker kinderachtig, maar mocht het je nog niet zijn opgevallen: deze franchise weet altijd het kind in ons naar boven te brengen.

Rollercoaster Tycoon World verschijnt in 2016 op de PC.

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voor Sinterklaas: leuke surprisetips voor gamers

Samen (niet) sterven in Don’t Starve Together voor PS4