in

FAST Racing NEO review – F-Zero Wii U


Godzijdank zijn er indies. Als Nintendo en Sony weigeren een respectievelijk nieuwe F-Zero en WipeOut te maken, is er ongetwijfeld een kleine ontwikkelaar die de dankbare taak op zich neemt om een soortgelijke game te maken. Je kunt namelijk niet kijken naar FAST Racing NEO zonder te denken aan deze twee eerdergenoemde futuristische racegames. Dit is namelijk een game die de toorts van deze series met trots overneemt en er meteen zijn eigen draai aan geeft.

Zo halen de zwevende voertuigen in NEO met gemak honderden kilometers per uur en trekken ze zich weinig aan van de natuurwetten. De parcours die je als coureur van deze snelheidsmonsters aflegt zijn daar gelukkig volledig op gebouwd. Gigantische sprongen, boosts en bochten waar je nachtmerries van krijgt zijn in de totaal zestien verschillende banen terug te vinden. Woestijn, jungle, bouwplaats, het thuis van een gigantische robotspin en een ruimtestation, het zijn allemaal uitstekende locaties voor een potje supersonisch racen.

Op zijn best, op zijn snelst
De naam FAST Racing NEO klinkt misschien wel heel erg standaard, maar de naam liegt er niet om. Soms gaan de voertuigen zelfs zo hard dat het lastig bij te houden is wat er allemaal gebeurt – iets wat natuurlijk een dikke plus is voor een futuristische racer. Hoewel de Wii U niet bepaald bekend staat om de grafische pracht en praal die het apparaat op het scherm kan toveren, ziet deze game er uitstekend uit. Pas wanneer je volop op de rem gaat, vallen de platte bomen langs de weg en de ruwe randjes rondom de voertuigen een beetje op.

Ondanks het feit dat de game zijn inspiratiebronnen niet verbergt, weet het spel ook een paar originele dingen te doen. Zo heeft ieder schip twee kleurstanden voor het behalen van de optimale snelheid. Met een druk op de knop wordt er tussen blauw en oranje gewisseld. Is je racemonster de juiste kleur wanneer je over een boost of schans met dezelfde tint racet, dan ga je extra snel of wordt je de lucht in gelanceerd. Het geeft de races net een extra twist die ervoor zorgt dat je niet alleen op de volgende bocht gefocust bent, maar ook vooruitkijkt naar mogelijkheden om wat extra hoogte of snelheid op te bouwen.

Genadeloos
Op de rem trappen of met de verkeerde kleur over een boost rijden, komt je dan ook duur te staan. Je tegenstanders zijn zelfs op de makkelijkste speelstanden genadeloos. Eén keer van de baan af vliegen en je zakt al snel vijf of meer posities in de ranglijsten. Dat maakt de game aan de ene kant natuurlijk bijzonder spannend, want een vergissing kan meteen fataal zijn, maar als je in de laatste ronde van een cup de afgrond ingeduwd wordt door de AI, is dat vooral frustrerend.

De achter de hoogste moeilijkheidsgraad verstopte Hero Mode is wat dat betreft nog wel het gestoordste aan deze game. Alle banen zijn hierin gespiegeld, alleen de eerste plaats is goed genoeg voor een overwinning en je boost dient ook als schild (a la F-Zero). Teveel snelheid maken en je wagen explodeert. Hero Mode is daarmee echt alleen voor snelheidsduivels met stalen zenuwen en heel veel geduld, want om deze speelstand alleen al vrij te spelen zul je haast perfect moeten racen op de lagere niveau’s.

Samen budgetracen
Gelukkig doet de multiplayer van FAST Racing NEO het een stuk rustiger aan. De game is lokaal met zijn vieren te spelen en online met acht andere racers. Op wat vastlopers na is deze speelstand misschien niet zo snel als wanneer je alleen speelt, maar door de menselijke tegenstanders is ‘ie wel heel erg leuk. Door de afwezigheid van power-ups draait het vooral om wie het beste met zijn voertuig om kan gaan en wie de baan het beste kent. Het levert veel spannende potjes op waarin racers elkaar constant op de hielen zitten.

Voor de relatief kleine prijs die FAST Racing NEO vraagt, zit er aardig wat game in, maar hoewel de vergelijking met F-Zero en WipeOut snel is gemaakt, valt ook niet te ontkennen dat deze game niet helemaal tot dezelfde klasse behoort. Daarvoor ontbreekt het dit spel net iets teveel aan een eigen stem of stijl. Functioneel is het allemaal zeker, maar zo bizar als Nintendo’s racegames of zo bloedserieus als WipeOut is NEO niet. Het is misschien een beetje zeikerig, want ondanks het gebrek aan een eigen unieke stem is FAST Racing NEO toch een prima racegame, zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden.

FAST Racing NEO is verkrijgbaar in de Wii U eShop voor ongeveer 15 euro.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pokémon vechten het uit in Pokkén Tournament

Bèta ridderspel Kingdom Come: Deliverance komt begin volgend jaar