in

Wat te doen als de Xbox- en PS-netwerken weer worden gehackt tijdens Kerstmis?


Hoe fijn de kerstvakantie ook is, vrij zijn van school en werk hoeft niet altijd zo fantastisch uit te pakken als je had gehoopt. Misschien lig jij deze periode plat door een voedselvergiftiging, of worden de Xbox- en PlayStation-netwerken weer gehackt en moet je je vrije tijd ineens anders gaan indelen. Nu kunnen we aan dat eerste weinig doen, maar voor het geval dat hackers weer een aanslag plegen op onze kostbare speeltijd, hebben we alvast wat fijne afleiding op een rijtje gezet.

Andere games spelen
We beginnen bij de meest voor de hand liggende mogelijkheid: als je online geen games kunt spelen, speel ze dan offline. Let wel op dat sommige spellen waarvan je denkt dat ze alleen een singleplayercampagne hebben en dus veilig zijn, alsnog een onlineconnectie nodig hebben om op te starten. Achievementhunters opgepast: je kunt uiteraard wel voor wat synchronisatieproblemen komen te staan met je achievements, maar dat is gelukkig slechts tijdelijk.

Een retromarathon doen
Een andere optie is om te grijpen naar de consoles waar hackers het niet op gemunt hebben. Dat kan natuurlijk de Wii U zijn of de Nintendo 3DS als je die tot je beschikking hebt, maar wat dacht je van een retromarathon? Pak die ouderwetse spelcomputers er weer bij, zoals de Super Nintendo, de GameCube, PlayStation of de Atari 2600. Beauty and the Beast mag het nu dan goed doen als musical, maar er gaat niets boven deze Disney-klassiekers spelen in gamevorm. Dan kun je meteen testen of games vroeger echt zoveel moeilijker waren dan tegenwoordig.

Naar de Space Expo
De vorige twee dingen kon je alsnog thuis met een joystick in je hand doen, maar de kerstvakantie geeft je ook de tijd om leuke dingen buitenshuis te doen. Uiteraard zou je naar de bioscoop kunnen gaan om de nieuwe Star Wars-film te zien. Als je dat al hebt gedaan, is het de moeite waard een bezoekje te brengen aan de Space Expo in Noordwijk. Hier kun je van alles leren over toekomstige Marsmissies, het werk van André Kuipers en hoe het is om een astronaut te zijn. Speciaal voor Star Wars is er een programma samengesteld dat dieper ingaat op hoe realistisch de film is. Er is een Jedi-training voor kinderen die, als die ook maar enigszins lijkt op die uit Disneyland, zeer vermakelijk zijn om te bekijken voor oudere kinderen. Bekijk de website van de Space Expo voor meer informatie!

Naar de arcadehal
Als je dan toch je huis verlaat, dan zou je ook een stop kunnen maken bij een speelhal. We hebben het niet over casino’s, maar de plekken waar een heleboel gamekasten bij elkaar staan. Het is zoiets waar de hele familie dan speciaal voor jou heen zou gaan, maar waar uiteindelijk iedereen lol heeft. Spijtig genoeg is de Hall of Game in Tilburg eerder dit jaar failliet gegaan, maar in Scheveningen is nog wel een zaal vol arcadekasten te vinden. Bovendien kun je ook naar een iets bescheidenere locatie gaan zoals de gezellige Ton Ton club in Amsterdam.

Bordspellen van games spelen
Ergens is het een beetje vreemd dat het bestaat, immers spelen de meeste gamers graag de spellen in plaats van de bordspellen die op diezelfde spellen zijn gebaseerd. Maar als de nood hoog is, dan zal je blij zijn dat Sinterklaas je dat Mario schaakbord heeft gegeven, of die Monopoly-variant van Game of Thrones. Als je even bij je consoles wordt weggetrokken, dan zal je merken dat bordspellen – hoe ouderwets ze ook lijken – heel vermakelijk kunnen zijn. Er zijn ook wat minder commerciële bordspellen van games te vinden zoals Xcom: The Boardgame en BioShock Infinite: The Siege of Columbia.

Een escaperoom doen
Het is het afgelopen jaar een enorme trend geworden: de Escape Room. Het klinkt als iets waar je enorm van in paniek moet raken, maar het is simpelweg een puzzelgame die je in het echte leven doet met een groep vrienden. Oké, soms word je echt opgesloten en moet je op tijd een weg uit de ruimte zien te puzzelen, maar dat klinkt allemaal claustrofobischer dan het in werkelijkheid is. Er zijn Escape Rooms te vinden op de vetste locaties, zoals in de Beurs van Berlage in Amsterdam, Escape Challenge in Delft en De Loods in Uden. Er zijn honderden escaperooms in Nederland en er zijn diverse thema’s. Leuk detail: gamers schijnen door hun ervaring en inzicht meestal beter in deze puzzelkamers te zijn dan anderen. Succes!

LAN-party
Er zijn tijdens de kerstdagen geen grote aantallen LAN-party’s, maar dat betekent niet dat ze er helemaal niet zijn. Heb jij zin om je met andere gamers te verenigen (en om je pc te verplaatsen) dan kun je onder andere terecht in Amphion Doetinchem. The Game Must Go On is een bijzondere LAN, want het is de eerste die op grotere schaal wordt gehouden in een schouwburg. Van 26 tot en met 28 december nemen 200 gamers het tegen elkaar op in competities als Logitech CS:GO, ASRock Call of Duty Modern Warfare 3 en Gamegear Battlefield 4.

InsideGamer checken
Of het nou gaat om je kerstboom versieren, de Zin in 2016-artikelen of het checken van de laatste InsideGamer-aflevering: hier op onze site zit je sowieso goed de komende weken. De Community top 50 die deze kerstvakantie online verschijnt is daarbij het resultaat van jullie stemwerk!

Dit mogen dan allemaal toffe dingen zijn om te doen deze Kerstmis, maar het zou natuurlijk spijtig zijn als de netwerken van onze consoles weer lastig worden gevallen deze kerstdagen. Er bestaan geruchten die aangeven dat er mogelijk weer hacks zullen plaatsvinden, ditmaal niet door Lizard Squad maar door Phantom Squad. Hoe serieus de dreiging is en of de netwerken van Microsoft en Sony goed genoeg zijn verbeterd sinds vorig jaar, dat weten we pas als het zover is. Gelukkig kun je al deze bovenstaande activiteiten ook ondernemen als je consoles wel werken zoals normaal. Zijn er evenementen of activiteiten die je graag wilt delen en die met games te maken hebben, laat ze achter in de reacties. Fijne kerstvakantie!

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Beelden van Rockstar’s Agent uitgelekt

Esmee in Cosplay: Midwinter fair 2015 – Ouderwets genieten