in

Column: Waarom Dead Or Alive Xtreme 3 vooral niet in Japan moet blijven


15 oktober 2015 was zo’n mooie dag — Dead or Alive Xtreme 3 werd aangekondigd nadat we de vrolijke spin-off van de vechtserie bijna een decennium hebben moeten missen. Toen wisten we nog niet dat we ruim een maand later zouden worden teleurgesteld: de game wordt enkel uitgebracht in Japan en Australië. Nieuws waar de meningen over uiteenlopen.

De reden dat we in het westen niet op vakantie gaan met de dames van Dead or Alive hangt samen met de discussies over vrouwen in games die we hier de afgelopen jaren regelmatig voerden. Team Ninja en Koei Tecmo willen zich daar niet aan wagen. De Dead or Alive-vechttijgerinnen zijn in de games niet bepaald in nonnengewaden gestoken, ze dragen kleine bikinietjes waarbij hun gigantische borsten alle kanten op bewegen. De game maakt zelfs gebruik van Soft Engine 2.0, speciale techniek die al in Dead or Alive 5 Last Round werd gebruikt om de onrealistische borsten nog realistischer te laten bewegen. Ook zorgt die Soft Engine 2.0 ervoor dat natte kleding er nog realistischer uitziet.

In de gamesindustrie zijn de discussies de laatste jaren juist gegaan over hoe we vrouwen interpreteren in videogames. Zien we ze als lustobjecten die altijd sidekicks blijven en gered moeten worden, of kunnen het net zulke stoere figuren zijn als hun mannelijke tegenhangers en de hoofdrol nemen zonder voortdurend sexy te moeten zijn? Een game als Dead or Alive Xtreme 3 is uiteraard geen game van deze laatstgenoemde categorie, maar voorstanders vinden dat de afmetingen en het gedrag van de DoA-dames zo ver van realisme is, dat deze game meer als een karikatuur moet worden gezien dan dat deze serieus moet worden genomen als een representatie van vrouwen in videogames.

Immers heeft de gamesindustrie sprongen voorwaarts gemaakt de afgelopen jaren. Denk aan halfnaakte boothbabes die op beurzen vervangen zijn door stijlvolle cosplayers, en de games die tegenwoordig steeds vaker vrouwelijke hoofdrolspelers hebben. Aan een deel van de reacties op de aankondiging van Guerrilla’s Horizon Zero Dawn is in ieder geval af te lezen dat mannelijke gamers zich niet per definitie vervreemd voelen als het verhaal van een game wordt ervaren door de ogen van een vrouw.

Ik wil in deze column niet te lang stilstaan bij die discussie. We weten immers nooit honderd procent zeker of die ethische discussie de reden is van het niet laten verschijnen van de game in Europa en Amerika. Het kan ook een smoes zijn omdat Koei Tecmo niet genoeg denkt te kunnen verkopen omdat het slechts een nichemarkt betreft. Voor mij heeft de reden dat ik die game graag in de schappen wil zien namelijk niet zozeer te maken met die discussie; ik vind de gameplay simpelweg erg tof.

Als je veelbesproken jongedames even wegdenkt, dan zal je zien dat de games eigenlijk heel erg toegankelijk en vrij casual zijn. Er blijft een soort mini-gameverzameling over waarbij je moet volleyballen, blackjack spelen, outfits uitzoeken en spelletjes rondom het zwembad moet doen. Dit alles vindt plaats in een hele vrolijke, kleurrijke eilandomgeving met een lekker vakantiemuziekje op de achtergrond.

Dead or Alive Xtreme 2 heb ik enorm veel gespeeld, omdat het simpelweg een hele toffe game is. Een half uurtje Nice-a Spiku’s gooien in DoA en ik heb het gevoel dat ik even gemediteerd heb. Dat fijne vakantiesfeertje is zwaar verslavend, helemaal omdat je zo’n grote catalogus aan fantastische cadeautjes hebt. Het is bovendien net als het echte leven, mijn vriendinnen liggen dan misschien niet in een piepklein bikinietje op het strand te wachten tot ik ze cadeautjes breng, ze willen wel graag dat ik ze goed ken en ik weet wat ze graag willen krijgen. Nu kunnen vrouwen natuurlijk heel goed doen alsof, maar een echte vriendin die ziet wel of een cadeautje goed valt of niet. En zie je dat niet, dan merk je het waarschijnlijk snel genoeg aan haar gedrag en moet je weer met iets beters op de proppen komen. Hartstikke herkenbaar dus.

Bovendien zit DoA Xtreme 2 ook prima in elkaar. De technieken van het volleyballen werken goed en de andere kleinere spelletjes zorgen ervoor dat de game niet eentonig wordt. Het verzamelen van kledingstukken en het tevreden stellen van de jongedames is heerlijk om te doen in die relaxte eilandsfeer. Het is natuurlijk niet de game van het jaar, maar het is een titel waarmee ik samen met een vriendin heel wat uurtjes plezier heb gehad voor en na het uitgaan vroeger. Allebei hadden we zo onze favorieten (team Hitomi!) en we beleefden de grootste lol aan het voorspellen van de reacties van onze virtuele vriendinnen op de cadeautjes die we hen gaven.

Daarop terugkijkend en nagenietend van die vrolijke trailer van DoA Xtreme 3, kom ik dan ook tot de conclusie dat die game naar Nederland moet komen. Er zitten grappige nieuwigheden in, zoals racen op het strand om een vlag en rotsklimmen. Ik ben ook nieuwsgierig naar de mogelijkheid om ‘Owner’ te worden van een eigen eiland, want daar is nog niet zoveel over toegelicht. Sowieso is het jammer dat Koei Tecmo vooral praat over de mogelijkheden qua graphics, want ik wil liever weten wat ik voor nieuws kan doen op deze vakantie, dan hoe ik kan zien op welke lichaamsdelen van de dames de zon nog niet hard genoeg heeft geschenen.

Wat ook tof is, is dat er een speciale versie komt naar de Vita, die Venus heet. Venus maakt gebruik van de touchscreen en het lijkt me handig dat in te zetten bij het serveren van de volleybal en het spelen van het zwembadspelletje waarin je je vriendinnen in het water moet zien te botsen. Ik ben niet de enige die ernaar uitkijkt, want een Amerikaans bedrijf schijnt 1 miljoen dollar te hebben geboden om de game naar Amerika te kunnen halen.

Nu kun je de game gelukkig sowieso spelen, want bij de Aziatische distributeur Play Asia kun je hem gewoon bestellen in het Engels. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over regio’s, want op zowel PlayStation 4 als Vita is de game regiovrij. Het lijkt er dan ook op dat er een derde mogelijkheid zou zijn waarom Koei Tecmo zegt de game niet in Europa en Amerika uit te brengen door de discussies. Marketing! Immers wil je iets pas echt graag, als je het eigenlijk niet kunt krijgen. Net als die vriendinnetjes in de Dead or Alive: Xtreme-games dus.

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Major League Gaming verkocht aan Activision Blizzard

Hackers maken Pokémon op de PS4 spelen mogelijk