Vandaag de dag zijn voetbalgames niet weg te denken uit de collectie van vele gamers. We kunnen genieten van prachtige stadions, enthousiaste supporters in het publiek, realistische spelers, soepele animaties, lieflijke grassprietjes en natuurlijk de verfijnde gameplay.
Maar hoe zijn we hier gekomen? We nemen een kijkje naar de evolutie van het genre door de meest invloedrijke games eruit te pakken. Van de allereerste arcadetitel tot de huidige generatie krachtpatsers. Natuurlijk behandelen we ook een aantal games die een unieke draai geven aan het genre.
Speel jij nog wel eens een oude klassieker? Of blijf je toch liever bij de allernieuwste titels? Laat het weten in de comments!
International Soccer
Deze game voor de Atari 2600 kwam uit in 1982. Volgens de achterkant van het doosje zijn er twee moeilijkheidsgraden (amateur en pro). Maar eerlijk gezegd is er geen verschil tussen de moeilijkheidsgraden. Daarnaast is het niet mogelijk om alleen te spelen, het is noodzakelijk om met een vriend of vriendin te spelen.

Tehkan World Cup
Tehkan World Cup kwam in 1985 uit in de arcadehallen en was de eerste multiplayer voetbalgame die gebruikmaakte van een trackball. Dit zorgde voor snelle gameplay vergelijkbaar met ijshockeytitels uit die tijd. De game krijgt de naam van de ontwikkelaar Tehkan, die een jaar na deze release hun naam veranderde naar Tecmo. In latere releases wordt de game dan ook Tecmo Cup genoemd.

Soccer
Nintendo bracht in hetzelfde jaar als Tehkan World Cup een voetbalgame uit in Japan met een hele simpele naam: Soccer. Twee jaar later kwam de titel naar het westen. De besturing is niet moeilijk: B is passen, A is schieten. De game bevat geen clubs, maar zeven nationale teams: Brazilië, Engeland, Frankrijk, Japan, Spanje, de Verenigde Staten en West-Duistland.

Sensible Soccer
In 1992 kwam Sensible Soccer uit voor Amiga en Atari ST. Het verschil met vorige voetbalgames was het cameraperspectief. De actie was niet van bovenaf of opzij te bewonderen, maar vanuit een vogelperspectief. De gameplay was vergelijken met andere games uit die periode veel gebruiksvriendelijker en won hiermee de harten van vele gamers.

FIFA International Soccer
De eerste game uit de inmiddels immens populaire serie verscheen op de Sega Mega Drive in 1993. Vanwege het grote succes is de game overgezet naar 3DO, Commodore Amiga, MS-DOS, Game Boy, Sega Game Gear, Sega Master System en de Super Nintendo. Pluspunten uit de game zijn de gedetailleerde graphics, geluid van het publiek en goede animaties. De trage snelheid en vertraging na het indrukken van knoppen werden als minpunten gezien.

Virtua Striker
De arcadegame Virtua Striker gooide hoge ogen in 1994. Dit was namelijk de eerste titel waar de wereld en spelers in 3D vertoond werden. Hoewel vervolgen al snel hun weg vonden naar consoles, bracht Sega het origineel pas in 2013 naar de eshops van de Xbox 360 en PlayStation 3.

FIFA Soccer 96
Electronic Arts bracht FIFA Soccer 96 uit voor onder anderen Sega Saturn en de eerste PlayStation. Niet alleen was dit de keer dat de 2D-sprites werden vervangen door 3D-modellen, ook was dit de eerste keer dat echte spelersnamen en posities gebruikt werden.

International Superstar Soccer 98
Konami en Electronic Arts waren in de jaren negentig al in een hevige strijd belandt om de harten van voetballiefhebbers te veroveren. Rond deze tijd werd International Superstar Soccer 98 voor Nintendo 64 en PlayStation als betere game gezien bij de meeste gamers. Konami kon niet de licentie van de officiële spelers bemachtigen, daarom gebruikten ze namen die net een beetje afweken. Het Nederlandse team bevatte hierdoor dus sterspelers als Frank De Goer, Jaap Stein, Dennis Bergmans en Phillip Cougu.

Sega Soccer Slam
In 2002 bracht Sega een voetbalgame uit voor PlayStation 2, Gamecube en Xbox die veel tradionele regels aan zijn laars lapt. In Sega Soccer Slam kun je geen corners of penalty’s schieten, maar je kunt wel je tegenstanders flink in elkaar meppen. In de Quest-modus kun je geld verdienen en power-ups verzamelen om je voetballer te verbeteren.

FIFA 2003
De eerste FIFA-titel die verscheen voor PlayStation 2, Gamecube en Xbox was FIFA 2003. De graphics werden flink verbeterd ten opzichte van FIFA 2002. Eén van de nieuwe mogelijkheden was Freestyle Control, waarmee het passen naar teamgenoten makkelijker werd. Na zeven titels op de originele PlayStation, werd ervoor gekozen om FIFA 2003 niet meer uit te brengen op dit platform.

Pro Evolution Soccer 4
De Pro Evolution-serie (Winning Eleven in Japan) staat bekend om zijn verfijnde gameplay. Een nadeel was bij de eerdere delen dat er geen officiële namen gebruikt mochten worden. Pro Evolution Soccer 4 voor PlayStation 2, Xbox en pc veranderde dit. Ook de Nederlandse eredivisie werd toegevoegd aan de game. Een ander nieuwigheidje is dat spelers ook echt vies werden als ze op de grond vallen.

Fifa Street
Electronic Arts begon met NBA Street met maken van spin-offs van hun bekendste sportgames. Na ook een Street-versie van NFL was het tijd voor Fifa Street op PlayStation 2, Gamecube en Xbox. Deze game legt de focus meer op stijlvolle trucjes dan tactisch teamspel. Daarnaast zijn er niet twee elftallen op het veld te vinden, maar twee viertallen. Er zijn drie vervolgen op Fifa Street uitgebracht, de laatste was in 2012.

Mario Smash Football
Mario kan niet alleen tennissen, golfen, karten en honkballen, hij kan ook voetballen! Nintendo bracht Mario Smash Football in 2005 naar de Gamecube. In deze voetbalvariant gebruik je bananen en schelpen als wapens en kan je natuurlijk kiezen uit je favoriete personages uit de Mario-games. Twee jaar later verscheen een vervolg op de Wii: Mario Strikers Charged Football.

FIFA 16
Een aantal jaar verder en de voetbalgames zijn weer naar een nieuw niveau getild. Spelers en omgevingen zien er net weer een stuk realistischer uit en de game bevat nog meer mogelijkheden. In FIFA 16 werden vrouwelijke teams voor de eerste keer in de serie toegevoegd. Op PlayStation 4, Xbox One en pc kunnen spelers het tijdstip en nieuwe weeromstandigheden kiezen.

Rocket League
Voetballen met auto’s is misschien een beetje valsspelen (geen voet raakt immers de bal), toch verdient deze game een plekje in de lijst. In de game kan je je auto pimpen, boosten, springen en je tegenstanders laten exploderen. Met Rocket League heeft ontwikkelaar Psyonix de essentie van voetbal beet weten te pakken: pure plezier en flinke competitie.

Staat jouw favoriete game er niet tussen? Niet zo gek, er zijn zo veel goede voetbalgames! Zet het in de comments!