in

Vijf keer glitchen in verschillende games


Het is geen geheim dat sommige games vol zitten met bugs. Er wordt soms zelfs gezegd dat hoe groter het spel is, hoe meer er te vinden zijn. Sommige glitches in een game werken de desbetreffende titel zo enorm de grond in, dat er meer gesproken wordt over de in-game problemen dan de game zelf. Toch zijn er ook glitches die je eerder laten lachen, dan dat ze je frustreren. Vandaag hebben we vijf van zo’n glitches uit verschillende games verzameld en hebben ze onder elkaar gezet.

Backwards Longjump
In Super Mario 64 op de Nintendo 64 kom je als speler op een bepaald moment in de game aan bij de Endless Stairs. Deze trap is – zoals de naam al aangeeft – eindeloos, tenzij je het juiste aantal sterren in je bezit hebt. Wanneer je als speler de trap probeert te beklimmen met minder dan zeventig sterren (tachtig in de remake van het spel op de Wii U), blijft de trap tot in het oneindig doorlopen en wordt deze gruwelijke cardio-oefening vergezeld door het meest repetitieve melodietje ooit. Toch is er een manier om de trap te omzeilen, zelfs zonder het benodigde aantal sterren.

Door een zogeheten ‘Backwards Long Jump’ te doen, is het mogelijk Mario de trap op te sturen en het laatste level te bereiken waar hij het een laatste keer tegen Bowser op kan nemen. De glitch werkt alleen in de Nintendo 64-versie van het spel – in de remake werkt de backwards long jump niet.

De dood in schommelen
Eén van de bekendste glitches uit het Grand Theft Auto-universum is de Swingset Glitch. Deze werd voor het eerst ontdekt in GTA IV en zorgt ervoor dat spelers de lucht in worden geschoten zodra zij contact maken met een specifieke schommel. De glitch lijkt het meeste impact te hebben als spelers in een auto zitten en is zo bekend geworden dat er in Grand Theft Auto V zelfs een soortgelijke glitch is gevonden – de Gate Launch Glitch. Op het internet zijn daarom niet alleen compilatievideo’s te vinden van Grand Theft Auto IV’s Swingset Glitch, maar ook van de Gate Launch Glitch. In welke game je het ook probeert, één ding is zeker: glitchen zal je.


Missingno – Pokémon

Spelers van Pokémon-games uit de eerste generatie zijn allemaal bekend met deze glitch: Missingno, die een onherkenbare Pokémon vormt vlakbij Cinnabar Island. Wanneer spelers in contact komen met Missingno wordt de hoeveelheid van het zesde item in de inventory van de speler gemaximaliseerd. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een maximum aantal Master Balls of Rare Candies te verzamelen om zo je Pokémon-team sterker te maken.

Door de jaren heen zijn er verschillende theorieën ontstaan over Missingno, ondanks het feit dat Nintendo een officiële verklaring heeft vrijgegeven. Volgens de ontwikkelaar is Missingno gewoonweg een programmeerfout. De Missingno-glitch brengt geen permanente schade toe aan je spel, waardoor hij tot de populairdere Pokémon-glitches behoort.

The Glitcher 3
The Witcher 3 is één van de populairste rpg’s die nu te verkrijgen is. De wereld, personages en de verhaallijn worden allen genoemd als de essentiële onderdelen die het spel zo geliefd maken. Maar zelfs een game als The Witcher 3 is niet zonder fouten en dat levert een scala aan verschillende glitches op. Zo zijn er glitches gevonden waarbij je paard spontaan verdwijnt, of waardoor je niet door hekken heen kunt rijden. Een van de meest gebruikte glitches is de Infinite Money Glitch, waarmee de speler door een aantal handelingen te voltooien, een bizarre hoeveelheid geld binnen kan slepen.

Omdat The Witcher constant wordt geüpdatet door middel van patches, is het iedere keer opnieuw zoeken naar een manier om aan de kostbare centen te komen. Deze recente video is gemaakt op basis van patch 1.11 – op maandag verscheen patch 1.12, waardoor de handelingen in onderstaande video wellicht niet meer het gewenste resultaat opleveren. Maar gezien de volhardende community is het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende tutorial over deze welbekende glitch online verschijnt.

De Minus World van Super Mario Bros.
Eén van de eerste beroemde glitches komt uit de originele Super Mario Bros. voor de NES. Spelers kunnen een geheim (en nutteloos) level vinden door een glitch uit te voeren, zodat Mario door de muur heen kan aan het eind van level 1-2 in plaats van bovenlangs te gaan. Wanneer je de pijp hierachter gebruikt, kom je in wereld -1. Dat onderwaterlevel is een kopie van level 7-2 met een kleine verandering: het level is niet uit te spelen. Door de pijp te gebruiken die je normaal naar het einde brengt, kom je in het level weer uit bij het begin. Dat blijft zich herhalen tot je besluit dat het welletjes is geweest.

Hackers hebben een manier gevonden om naar -2 en -3 te komen door een vlaggenmast aan de levels toe te voegen. Als je bij -4 aankomt word je getrakteerd op een zwart scherm. Alhoewel de geheime wereld alom bekend staat als de Minus World, is het level eigenlijk genummerd 36-1. Aangezien de game niet was gebouwd voor zulke hoge cijfers valt het eerste getal weg en blijft er -1 achter. In de SNES-remake die inbegrepen zit bij Super Mario All-Stars is het trucje helaas niet meer uit te voeren.

Zoals in bovenstaande tekst te zien is, komen glitches in allerlei soorten games voor. Het maakt in dit geval niet uit of het een echte klassieker is, of juist een relatief nieuwe game. Om dat nog wat meer te bevestigen, hebben we ook een aantal glitches uit Fallout 4 behandeld. Martin laat deze glitches zien en vertelt daarnaast hoe je deze rariteiten zelf tevoorschijn kunt toveren. Enjoy!

[poll 625]

Welk onderwerp moeten we de volgende keer behandelen? Laat het ons weten in de poll en schroom niet om tips achter te laten in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Punch Club review – Nostalgie vliegt je aan alle kanten om de oren

Resident Evil Origins Collection review – Nul + één = nul