in

LEGO Marvel’s Avengers review – Teambuilding van een andere dimensie


TT Games maakt inmiddels al elf jaar LEGO-games en het dit jaar verschijnende LEGO Worlds is haar dertigste LEGO-titel. Dat is niet alleen een bizar aantal voor een franchise, maar helemaal voor een franchise waarvan alle games zijn gemaakt door dezelfde ontwikkelaar (op enkele ports na). Het is dan ook niet vreemd dat de reeks steeds vaker wordt afgerekend op het feit dat er simpelweg niet genoeg wordt vernieuwd.

De populaire toys-to-life-titel LEGO Dimensions was vorig jaar een frisse wind door de vastgeroeste franchise. Met Marvel’s Avengers gaat de serie echter weer terug naar de basis. De fysieke portal wordt opzij geschoven, want deze game behoeft alleen een standaard controller. Dat is spijtig, want de portal was echt een broodnodige vernieuwing voor de langlopende reeks. Toch is er genoeg nieuws in LEGO Marvel’s Avengers om van te houden.

Die vernieuwing zit hem vooral in het vechtsysteem. Waar in eerdere games slechts met één knop wordt geslagen, of dat nu op LEGO-blokjes of vijanden is, hebben de hoofdrolspelers nu een speciale knop om hun eigen vechtbewegingen uit te voeren tegen schurken. Het is een kleine toevoeging, maar wel eentje die zeker voor ervaren LEGO-gamers een verschil maakt.

Slome Thor
Helaas brengt deze nieuwe vechtmogelijkheid ook een nadeel met zich mee, een minpuntje dat je vooral merkt als je met Thor speelt. De Dondergod heeft namelijk de mogelijkheid om zich op te laden met bliksem, door dezelfde knop te gebruiken als die speciale vechtknop. Als hij die opgeladen bliksem niet gebruikt, laat hij zijn schouders een paar seconden zakken in een animatie, terwijl je niks kunt doen, wat cruciale vechtmoment verstoort. Dat net ‘naast’ drukken is frustrerend en komt niet alleen voor in gevechten. Ook als je bepaalde hendels moet omzetten, is het soms even hannesen voor je goed voor een hendel of een ander puzzelobject staat en dat is wat onhandig.

Gelukkig is er ook een nieuwe vorm van aanvallen die wel elke keer als een trein werkt, namelijk de combo-beweging. Die combo-beweging kunnen twee personages samen doen. Denk aan Hulk en Thor die een extra stevige aanval doen, doordat Hulk een stuk asfalt pakt waarop Thor dan keihard slaat. Soms monden die aanvallen uit in een bijzondere slow motion take-down van een slechterik, maar soms luiden ze slechts het begin van een level of cutscene in. Wat zo vet is aan die combinatie-aanvallen is dat elk duo zijn eigen aanval heeft. Dat geldt niet alleen voor de bekende Avengers, maar voor alle personages in de game. De ene aanval is grappig, de ander is heel erg stoer; het is erg te prijzen dat TT Games zoveel teamcombinaties aanbiedt.

Het is ook erg slim van TT Games om wederom te gaan voor een game die draait om superhelden van Marvel. De voorganger, LEGO Marvel Super Heroes, wordt samen met LEGO Star Wars II als populairste LEGO-game gezien. Dat komt voornamelijk door de enorme keuze aan verzamelbare en speelbare personages uit de comics van de stripboekengigant, alsook de hoeveelheid missies en content. In LEGO Marvel’s Avengers is wederom gekozen voor een veelheid (200+) aan originele, speelbare personages, zoals Cotton Mouth, Absorbing Man en de veelbesproken vrouwelijke Thor. Maar, omdat deze op de film is gebaseerd en niet zozeer op de comics, is er toch minder originaliteit in deze game terug te vinden. Niet in de laatste plaats omdat het verhaal van de films wordt gevolgd en we deze verhalen al kennen.

Flashbackboksen
De ontwikkelaar doet alles om de losse films van de helden in de game te gebruiken. Zo is er een hele mooie boksscène waarin Captain America terugdenkt aan hoe hij Captain werd en hoe het allemaal met Bucky verliep. Mooi gedaan, maar eigenlijk speel je deze game niet voor het verhaal – meer voor de humor. Zo is Nick Fury maar zelden in beeld zonder milkshake en is vooral een moment in de helicarrier dat Bruce Banner weer eens in de grote onvriendelijke reus verandert, hilarisch. Het is heerlijk kinderlijke humor die regelmatig als een tang op een varken slaat. Al jaren is het de charme van de games en dat is gelukkig in Marvel’s Avengers niet anders. Sterker nog, wederom is de hulp ingeroepen van de vader van menig personage in de game: Stan Lee. De iconische comicman heeft weer diverse uitspraken in de game, waarvan onze favoriet Excelsior is. Dat roept hij namelijk wanneer je muntjesmeter vol is en je de ‘True Avenger’-status krijgt.

Of je nu voor die ware vergeldersstatus gaat en de game volledig wilt uitspelen, of je slechts gaat voor de verhaallijn: de game neemt je mee naar zo’n beetje alle locaties waar de Avengers samenkomen. Hoewel het grootste deel van de Avengers-films zich afspeelt in Marvel’s variant van New York, is de hub juist uitgebreider dan alleen de Big Apple. Zoals we al aangeven in de hands-on preview kun je ook naar locaties als Asgard, Washington DC en de helicarrier afreizen. In die hubs kun je verschillende missies doen, die je allemaal doet om zoveel mogelijk gouden LEGO-blokjes te verzamelen en personages vrij te spelen. LEGO Marvel’s Avengers is namelijk net zo’n verzamelgame als zijn voorgangers. Bijna alles kapot en bijna alles kan worden verzameld. Je moet wel als je de game op 100 procent wil uitspelen.

Wat ook deel uitmaakt van het volledig uitspelen van de game, is om de verhaallijn nogmaals uit te spelen. Er zitten in LEGO-games altijd allerlei plekjes die je nog niet kunt bereiken, omdat je in de eerste playthrough nog niet alle personages kunt gebruiken. Het is aan te raden die tweede keer te spelen met iemand anders, want ook LEGO Marvel’s Avengers leent zich fantastisch voor gezellig samenspel op de bank.

Verse stemmen graag
Samen kun je ook meteen raden welke stemmen nou origineel zijn ingesproken en welke niet. De game bevat namelijk zowel kreten uit de films als originele, nieuwe zinnetjes, die niet altijd ingesproken zijn door de filmacteurs. Zo schittert Gwyneth Paltrow bijvoorbeeld in afwezigheid. De voorkeur gaat natuurlijk naar originele stemmen van de echte acteurs, want de filmstukjes klinken duidelijk anders en de kwaliteit van deze nieuwe stemmen is niet altijd even goed.

Hoewel de algehele kwaliteit van de game zelf prima is, is LEGO Marvel’s Avengers niet zo spannend als we hadden gehoopt. Net zoals in de hands-on preview komen we tot dezelfde conclusie na meer tijd met de game te hebben gespendeerd. Deze game heeft enkele toffe vernieuwingen, maar ze zijn waarschijnlijk niet genoeg om gamers die geen fan zijn van LEGO-games te enthousiasmeren. Dit is een game die vooral voor Marvel-fans een feest der herkenning is. Gamers die niet per se fan zijn van Marvel, maar wel van LEGO, genieten ongetwijfeld weer van het verzamelen en de humor, vooral als je de game met iemand in co-op speelt en samen kunt lachen. Zo’n gezamenlijke avontuur, waarin ieder zo zijn eigen kleine taken heeft, is namelijk waar de LEGO-franchise uiteindelijk de grootste uitblinker in is.

LEGO Marvel’s Avengers is voor deze recensie gespeeld op PlayStation 4. Het spel verschijnt op: PlayStation 4, PlayStation 3, PS Vita, Nintendo 3DS, Wii U, Xbox One, Xbox 360, Mac en pc.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Game van de maand januari – Een mooi begin

Download Need for Speed: Most Wanted gratis op Origin