in

Unravel review – Groots door klein te zijn


Al vanaf de eerste trailer van Unravel is hoofdpersoon Yarny de grote blikvanger geweest. Dat schattige poppetje, gemaakt van een bolletje wol, deed al snel de harten van gamers rond de wereld smelten. Toch bleef Yarny’s verhaal in nevelen gehuld en bleef men zitten met de volgende vraag: is Unravel méér dan een simpele platformer met een piepklein poppetje?

De waarde van een mensenleven
Natuurlijk is Unravel veel meer dan alleen Yarny. De game verspilt weinig tijd aan het uitwerken van een achtergrondverhaal en geeft je enkel een korte (maar ongelofelijk mooie) introfilm waar geen woord in gesproken wordt. Er zijn niet veel games die met zo weinig materiaal een sfeervolle fundering kunnen leggen voor alles wat er na komt, maar Unravel doet het. En dat is knap. Héél knap. Des te meer als je bedenkt dat er ook na deze intro niet aan sfeer wordt ingeboet, ondanks het feit dat er verhaaltechnisch werkelijk niks voorgekauwd wordt.

Deze puzzelplatformer kiest ervoor om het verhaal te vertellen middels Yarny’s ontdekkingstocht door bijna vergeten herinneringen. Verder uitweiden over het verhaal zou betekenen dat er spoilers voorbijkomen, wat enorm zou afdoen aan je ervaring van de game. Ga er maar vanuit dat Unravel een unieke manier heeft om andermans herinneringen, hoe vaag deze soms ook mogen zijn, om te vormen tot een emotioneel en meeslepend verhaal. Het is ook een slimme keuze van ontwikkelaar Coldwood Interactive, want de échte waarde van je eigen leven is enkel uit te drukken in de herinneringen in je eigen hoofd, iets wat deze platformer in slechts zes uur sterk duidelijk weet te maken.

Hoe kleine dingen groots aan kunnen voelen
In die zes uur loopt kleine Yarny door prachtig vormgegeven omgevingen, die niet alleen vanaf de eerste stap een heerlijke sfeer wegzetten, maar deze sfeer ook binnen enkele seconden kunnen veranderen. Helemaal indrukwekkend is het oog voor detail binnen het leveldesign. Omdat het wollige poppetje waar je mee speelt nog geen tien centimeter groot is, is de wereld om hem heen een uitvergroting van wat wij doorgaans klein vinden. Zo is een met water gevulde laars-afdruk ineens een klein meer en kan een verroeste driewieler een formidabel rijtuig vormen voor de kleine rode avonturier.

Elk van deze objecten en obstakels is prachtig vormgegeven, inclusief reflecties, slijtagesporen en texturen. En waar de voorgrond bol staat van de schitterende details, vormt de achtergrond een canvas waarop de mooiste omgevingen geschilderd zijn. Deze achtergronden spelen een grote rol, want men weet heel goed rust of chaos te creëren door het gebruik van verschillende soorten licht en objecten. Ondanks dat je jezelf in deze wereld soms heel nietig kan voelen, zorgen de rijke graphics altijd voor het gevoel dat je op een groots avontuur bent.

Nog nooit geweten dat wol zo divers kon zijn
Dat grootse avontuur is een flinke opgave voor Yarny, ware het niet dat het koppige bolletje wol aardig wat trucjes kan uithalen met zijn draderige lijf. Zo kan hij een deel van zijn draad gebruiken om een lasso te maken, waarmee hij objecten oppakt, of rondslingert aan takken en andere obstakels. Ook kan hij knopen leggen in zijn eigen draad om objecten aan elkaar te maken, of een draadtrampoline te bouwen. Al deze vaardigheden en meer zorgen ervoor dat je een aardige diversiteit aan puzzels te lijf kan gaan. De enige beperking is dat Yarny altijd zijn wol afrolt tijdens het lopen, waardoor er een limiet is aan de hoeveelheid draad die je gebruiken kan. De enige manier waarop je levels verder kan verkennen is door het verzamelen van extra wol die door de wereld van Unravel verspreid ligt.

Deze extra bollen wol zijn natuurlijk niet op de meest toegankelijke plekken te vinden. Je hebt alle vaardigheden nodig om deze extra draad te verzamelen en de levels met succes te doorlopen. Daarbij komen er verschillende puzzelmechanismen herhaaldelijk terug, maar zijn er ook aardig wat puzzels die een hele andere wijze van oplossen vereisen. Een van de leukste uitdagingen draait om een hendel die een kattenluikje voor kippen open maakt. Deze hendel kan je niet vastpakken met je wol, noch bevestigen aan iets. Je kan er wel op staan om het luik te openen, maar zodra je er vanaf springt, valt het luik nét te snel dicht om er doorheen te glippen. De oplossing? Wikkel de draad die achter Yarny hangt eerst om een lager gelegen stok, daarna om de hendel en loop daarna naar de deur toe. Door het hefboomprincipe opent het luik en kan je naar binnen. Let er echter wel op dat je beide obstakels maar één keer passeert, want anders heb je nét te weinig draad om het volgende deel van het level in te stappen. Het zijn dat soort praktische maar ingenieuze puzzeltjes die Unravel naast mooi ook écht leuk maken.

De moeilijkheidsgraad van deze puzzels gaat omhoog naarmate je in het spel vordert, waardoor ook de gameplay interessant en uitdagend blijft. Klein puntje van kritiek is dat de game je nooit van een kleine hint voorziet bij puzzels, waardoor sommige breinbrekers wat vaart (en plezier) uit je spel kunnen halen. Echt problematisch is dat niet, want de puzzels in Unravel zijn voor iedereen met een beetje geduld nagenoeg altijd op te lossen. Zelfs de sporadische overgevoeligheid van de besturing mag geen roet in het eten gooien. Ja, het is lastig om precies op die ene vierkante centimeter van een drijvende appel te gaan staan, maar het ligt niet aan de besturing, die heerlijk vloeiend en vergevend is. De enige échte frustratie die Unravel te verwijten valt is helaas niet te overkomen: die lieve Yarny is slechts virtueel en niet verkrijgbaar als écht, levend wollen kameraadje.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Fan Art Friday: Het kleurrijke leven van Crash Bandicoot

Esmee in Cosplay: Prijzenpakketten DCC-cosplaywedstrijd