Luister jij naar jouw Sims als ze naar de wc moeten, of laat je ze stikken en ga je door met andere dingen? Al jaren schotelen de meest uiteenlopende games dit soort dilemma’s voor, want men vindt dat blijkbaar zo fantastisch aan simulatiegames. Dit genre laat een vorm van realisme zien waarin je geregeld voor pijnlijke, sadistische vraagstukken komt te staan. Die levensechtheid kan erg tof zijn, maar soms gaat het nét te ver. Van het leven leiden van een steen tot het rondvliegen als een dorstige mug – dit is Deel 1 van een serie die je meeneemt in de wereld van gestoorde simulatiegames.
HELP, CRISIS! – Incredible Crisis
Af en toe heb je zo’n dag waarop alles verkeerd gaat. Je zit in de trein met nog wat scheerschuim op je oor, je wandelt onderweg naar werk of school door braaksel van een zwerver en wanneer je eenmaal arriveert, dan blijkt dat al je voorbereidingen voor die presentatie voor niks waren omdat het niet doorgaat. Als je denkt dat dat een slechte dag voorstelt, probeer dan eens Incredible Crisis. Deze pc- en PlayStation-game uit 1999 van Polygon Magic laat zien hoe een dag die heel normaal leek, ineens een heel andere wending kan krijgen. Je neemt hierin controle over een familielid van oma Haruko, die er alles aan moet doen om een cadeautje voor de jarige oude dame te organiseren. Je speelt met elk familielid de hectische dag door, volop in de stress om een goed presentje te vinden ondanks alle (soms buitenaardse) chaos die je van je doel afhoudt.

Bokje springen – Goat Simulator
Chaos vind je ook in één van de meest besproken sims van de laatse jaren: Goat Simulator. In deze titel stap je in de hoefjes van een geit en maak je de raarste bokkesprongen om zoveel mogelijk objecten stuk te maken. De game speelt zich af in een open wereld, waardoor de vernieling soms oneindig lijkt door te gaan. In 2014 verscheen Goat Simulator op de pc, maar inmiddels is de game op Xbox One, PlayStation 4 en zelfs als mobiele versie verkrijgbaar. Het zit opzettelijk vol bugs, wat het alleen maar leuker maakt. Ontwikkelaars Coffee Stain Studios en Double Eleven maakten de game in slechts een paar weken. Ze kicken erop zoveel mogelijk chaos te creëren, dus dat is waarvoor je wordt beloond in deze te ge-eh-eh-eh-eh-ke game.

Lekker zuigen – Robot Vacuum Simulator 2013
Robotstofzuigers vind je tegenwoordig in de gemiddelde elektronicawinkel, maar in een game zien we dit fenomeen niet heel vaak. Wel in Robot Vacuum Simulator 2013, die gemaakt is door Stolidus Simulations en hier gratis is te downloaden. Dit is qua graphics de minst realistische simulatiegame van allemaal, maar als je dat wegdenkt dan is de representatie van een robotstofzuiger eigenlijk heel accuraat. Een open wereld om lekker in rond te stofzuigen, terwijl je de wereld bekijkt vanuit het oogpunt van een robotstofzuiger – wat wil je nog meer? We missen eigenlijk alleen de kat op de bovenkant nog.

Muggenziften – Mister Mosquito
Mocht je in plaats van stof liever bloed zuigen, dan is er Mister Mosquito. Deze game verscheen in 2002 op de PlayStation 2 en werd gemaakt door Zoom Inc. Hierin neem je de rol aan van een mug, die in een woning op zoek gaat naar menselijk bloed. Helemaal realistisch is de game niet, want de felgroene mug heeft kleine schoentjes aan. Toch is de ervaring levensecht. Zo vlieg je rond in kamers die gigantisch lijken, op zoek naar mensen die nietsvermoedend televisie liggen te kijken. Niet zonder gevaar voor eigen leven, want zoals de Dalai Lama zo mooi sprak: “Als je denkt dat je te klein bent om een verschil te maken, probeer dan eens te slapen met een mug in je kamer.” Of deze heilige een vliegenmepper bezit, is onwaarschijnlijk, maar de mensen in het huis van Mister Mosquito wel. Zorg dus dat je niet opgemerkt wordt en doe je tegoed aan wat vers bloed.

Asfalt vegen – Street Cleaning Simulator
Het huishouden is niet bepaald een taak waar veel mensen door geïnspireerd raken, maar toch blijkt het regelmatig een onderwerp te zijn in simulatiegames. We hadden in deze lijst al de robotstofzuiger-sim, nu gaan we de straat op met de game Street Cleaning Simulator. Hierin stap je in een straatveegmachine en is het de bedoeling dat je een van tevoren bepaald gebied vrijhoudt van vuil. Street Cleaning Simulator komt van de maker van het populaire Farming Simulator, namelijk Astragon. Toch betekent dat weinig want er wordt regelmatig kritiek gegeven op Street Cleaning Simulator, omdat deze game de natuurkundewetten niet al te serieus neemt.

Nog meer vuil werk – Viscera Cleanup Detail
Eigenlijk is een derde schoonmaakgame in dit rijtje te veel, maar voor Viscera Cleanup Detail van ontwikkelaar Runestorm maken we graag een uitzondering. In deze sim ruim je op in een rampgebied nadat er een slachtpartij heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat je een hele collectie aan ranzigheid voorbij ziet komen. Denk aan lichaamsdelen, bloed, ingewanden en andere pulp. Het leuke is dat het verder gaat dan alleen het moppen van de vloer, je moet namelijk ook de kogelgaatjes in de muren bijvullen bijvoorbeeld. Het speelt ook zo snel en dynamisch als een first-person shooter, waardoor je niet zo traag bent als een luie conciërge.

Dit was het eerste deel van onze driedelige serie over de meest bizarre simulatiegames. In het volgende deel bespreken we onder andere een aantal bossimulaties en moeten we de handen uit de mouwen steken voor een doe-het-zelf-simulator.
Geschreven door Laura Kempenaar.