in

De leukste anime van dit moment – welke anime past bij welk type gamer? – Deel 1


Videogames en tekenfilms gaan vaak hand in hand. Zo kenden veel gamers Pokémon al lang als anime, voordat er wat interactiever in games naar de monsters werd gezocht. Net als games kent de animewereld enorm veel stromingen. Waar de ene serie totaal je ding niet is, kan de volgende serie er zo met je hart vandoor gaan dat je in een keer achter elkaar alle afleveringen kijkt. Tijd om op een rijtje te zetten wat de anime zijn die je nu moet kijken, gekoppeld aan de games die je interessant vindt!

Ben je nieuw in de animewereld, dan kun je het beste online wat research doen naar de verschillende typen anime en kijken wat je tof lijkt. Misschien wil je het liefst met iets bekends beginnen, waarover fans niet uitgesproken raken. Je kunt bijvoorbeeld starten met Berzerk, Code Geass, Ghost in the Shell, Naruto, Fullmetal Alchemist, Last Exile, Death Note, Dragon Ball Z, One Piece, Cowboy Bebop, of Neon Genesis Evangelion. Ben je nieuwsgierig naar anime die juist nieuwer zijn, dan heb ik toffe tips voor je, gebaseerd op overeenkomsten die die anime met bepaalde games hebben! Deze tips verschijnen in twee artikelen, waarvan dit de eerste is.

Voor de Half-Life-fans
De sciencefictiongame Half-Life staat garant voor een bijzonder verhaal en onnavolgbare gameplay, alsook wat bijzondere wezens. Denk bijvoorbeeld aan headcrabs. Het zijn kleine, maar griezelige wezens die doen denken aan de buitenaardse aanvallers uit de Alien-filmreeks. Ze bijten zich vast in het hoofd van hun gastheer, om vervolgens de schedel te doordringen: een pijnlijk proces, waarin het slachtoffer levend blijft, zodat de headcrab de motoriek van deze persoon kan overnemen. Ben je gefascineerd door dergelijke parasieten en het sciencefictionthema, dan is er een animeserie die je beslist een kans moet geven: Parasyte –the maxim–.

Het duurde even voor er een anime werd gemaakt van Parasyte, want de manga stamt al uit 1988. Toch blijkt deze tijdloos, want de anime wordt gezien als een van de beste series van de laatste jaren. Parasyte is een sciencefictionserie waarin we kennismaken met Shinichi. En wie kennismaakt met Shinichi, leert daarmee Migi kennen, een parasiet waarvan Shinichi de gastheer is. Er zijn meer parasieten die mensen iets willen aandoen, en daar moeten de twee een stokje voor steken.

Type: sciencefiction
Interessant weetje: er zijn ook twee live-actionfilms gemaakt van Parasyte, waarvan met name de eerste een enorm succes was in Japan.

Voor de Ni No Kuni-otaku
Ni No Kuni is een game met mooie anime-invloeden, die de game uniek in zijn soort maken. Professor Layton lijkt er qua wel animatiestijl op, maar qua gameplay zit er in Ni No Kuni aanzienlijk meer actie. Gewapend met onder andere een zwaard vecht je je een weg tussen verschillende prachtige cutscenes. Waar je in Ni No Kuni met een jongetje en een vreemd wezen genaamd Drippy op avontuur gaat, zie in de anime The Seven Deadly Sins iemand die door varkens wordt bijgestaan in zijn avonturen.

Actie, zwaarden, magie; als fantasy in je straatje past, dan is The Seven Deadly Sins (Nanutsu no Taizai) het proberen waard. Deze anime vertelt het verhaal van Meliodas, de leider van een groep strijders genaamd Seven Deadly Sins. In de serie wordt hij vergezeld door Princess Elizabeth, want het is haar koning die is ontvoerd door de Holy Knights, een revaliserende groep van de Seven Deadly Sins.

Type: shonen
Handig weetje: het eerste seizoen is op Netflix te bekijken.

Voor de Cooking Mama-spelers
Het is jammer dat er eigenlijk maar weinig videogames over koken zijn, want Cooking Mama is vermakelijk. De game werd alleen zwaar uitgemolken en heeft een uiterlijk dat voor stoere gamers te zoetsappig is. Maar, als je ervan geniet om je kookvaardigheden op de proef te stellen, dan kun je je waarschijnlijk prima vereenzelvigen met Cooking Mama, maar wellicht ook met het hoofdpersonage van de anime Food Wars!.

Je hoeft niet per se van Cooking Mama te houden natuurlijk. Ook als je dit weekend een marathon Master Chef kijkt, terwijl je Little Battlers Xperience speelt, dan zal Food Wars! (Shokugeki no Soma) je ding zijn. De serie draait om Soma Yukihira, een sympathieke student die aan allerlei kookwedstrijden meedoet. Hij moet wel, want hij zit op de Totsuki Culinary Academy. Food Wars! is soms wat bizar, vooral als de jury het eten proeft. Dan zie je een onschuldige jongedame ineens wegdromen naar een wereld waarin zij naakt omringt wordt door appels, of een stoere man die na een redelijk simpel eiergerecht fantaseert dat hij in een string stijldanst. Laat je hierdoor niet afschrikken, want draait een seizoen van Dragon Ball Z ook niet om een roze blob die iedereen in chocolaatjes wil veranderen?

Type: shonen
Handig weetje: hoewel de serie geheel
getekend is, krijg je wel degelijk trek als je naar al die smullende mensen kijkt. Zorg dus dat je geen lege maag hebt eer je een aflevering kijkt!

Voor de BioShock-fanboys
BioShock is niet voor alle gamers, omdat niet iedereen die melancholische ondertonen van de game kan waarderen. Zonde, want de game neemt je mee naar een spelwereld met vele lagen om te ontdekken en taboes worden er niet geschuwd. Niet dat BioShock door en door zwartgallig is, want er zijn ook genoeg grappige personages. Een dergelijk vreemde combinatie van depressiviteit en humor vind je ook in de anime Death Parade.

Death Parade is een spin-off van de bejubelde shortfilm Death Billiards. Het speelt zich af in een bar waar mensen terechtkomen nadat ze zijn overleden. Meestal in twee paren, want de regel is dat je in de bar komt met de persoon die op hetzelfde moment het leven liet. Voordat ze hun echte plek in het hiernamaals krijgen, moeten de arme zielen meedoen aan de Death Games. De serie kent geen lang verhaal zoals de meeste anime; dit is een serie waarvan elke aflevering weer een nieuw kleiner verhaal vertelt. Het is bijna het tegenovergestelde van het geestige Food Wars (hoewel ook dat soms serieus kan zijn, op de goede momenten), omdat Death Parade wat zwaarder op de hand is en soms je psyche op de proef stelt.

Type: drama/psychologische thriller
Handig weetje: de serie bestaat slechts uit één seizoen van twaalf afleveringen.

Voor de Injustice: Gods Among Us-vechtjassen
Als je games niet zozeer speelt voor het verhaal, maar voor de vette gevechten, dan is Injustice waarschijnlijk een goede uitlaatklep voor je. Waarschijnlijk kies je specifiek voor Injustice omdat deze superhelden bevat. Het kan interessant uitpakken wanneer extra krachten worden gebundeld. Dat is ook te zien in de anime One Punch Man, die ook overloopt van het geweld. Wees gewaarschuwd, de serieusheid van Injustice vind je niet terug in One Punch Man, want deze anime heeft een door en door humoristische insteek.

One Punch Man wordt gezien als een van de beste animeseries van 2015. Het is een serie die van een webcomic uitgroeide tot een begrip in animeland. De superheldencomedy draait om Saitama en zijn pupil Genos. Saitama verveelt zich nogal, want hij heeft zijn naam One Punch Man niet voor niets: hij heeft zulke goede superkrachten dat hij zijn tegenstanders in één slag uitschakelt. In elke aflevering komt hij weer tegenover een nieuwe vijand te staan, maar zien we hem ook zijn plantjes water geven en manga lezen. Een beetje bizar is One Punch Man wel, maar het is dan ook bedoeld als parodie op het shonen-genre.

Type: shonen
Interessant weetje: One Punch Man is heel modern, wat vooral tot uiting komt in de fantastische animatiestijl.

Hier houdt het voor vandaag op. De rest van deze lijst tips verschijnt morgen. Natuurlijk kan het zo zijn dat we series vergeten of dat jij gewoon betere anime kent. Zijn er anime die jij graag je mede-gamers aanraadt? Laat ze achter in de comments!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat spelen we dit weekend? 20 en 21 februari

De leukste anime van dit moment – welke anime past bij welk type gamer? – Deel 2