in

Geen ruimte meer op je PC? – Dit zijn de betere browsergames


Eminem steekt zijn hoofd uit een raam, rapt wat, een kat krijst en zodra je raak schiet, verschijnt op zijn hoofd een soort zeester van tomatenketchup: yes, puntjes erbij! Het is een omschrijving van de ‘Kill Eminem’-game die al sinds eind jaren ’90 op Newgrounds staat, een site die gevuld is met flashspelletjes vol popcultuurverwijzingen. Het is een van de oudste en grootste sites als het gaat om browsergames, spellen waarvoor je alleen maar naar een website gaat en direct kunt spelen. Omdat pc’s nu eenmaal niet allemaal uitgerust zijn met een oceaan aan geheugen, duiken we in de grappige, originele en soms veel te ver gaande wereld van browsergames.

Browsergames hoeven niet op je pc geïnstalleerd te worden voor je ervan kunt genieten, dat kan zelfs niet. Soms is een bepaalde plug-in wel nodig, eentje zoals Flash of Microsoft Silverlight. Het kan irritant zijn om ze werkend te krijgen en je moet ze regelmatig van een (gratis) update voorzien, maar je krijgt er zoveel voor terug. Helaas is dat tegenwoordig steeds minder voor niets. Browsergames volgen tegenwoordig in groeiende mate de verdienmodellen van de smartphone. Zo moet je, hoewel de meesten gelukkig nog steeds gratis zijn, steeds vaker in de game aankopen doen. ‘Vroeger’ had je onder andere ‘Ilse Games’ (wie kent het nog?), dat vol stond met dit gratis type games.

Een bekend voorbeeld is de browsergame Book Worm. Het zijn de ideale kleine games zonder verhaal die je even snel oppakt in de pauze op school of stiekem onder werktijd. Tegenwoordig hebben deze games concurrentie van Facebook, dat met spellen als Candy Crush en Farmville vele nieuwe gamers creëert. Browsergames lijken misschien alleen te bestaan uit spelletjes die even snel in Flash in elkaar zijn getimmerd, maar er zijn ook hele diepe MMO-ervaringen die speelbaar zijn in je internetscherm. Dit zijn enkele pareltjes:

Battlestar Galactica Online
Battlestar Galactica Online is een van de bekendere browser-mmo’s. Het is gebaseerd op de sciencefictiontelevisieserie Battlestar Galactica en in de game strijdt je met vliegtuigen en moet je die zo goed mogelijk upgraden. De open bèta ging in 2011 online, waarna binnen enkele maanden al meer dan twee miljoen geregistreerde gebruikers werden behaald. Een mooi compliment voor ontwikkelaars Bigpoint en Artplant, die de game nog steeds succesvol live hebben.

Runescape
Runescape is een mmorpg die zeker niet in deze lijst mag ontbreken; het is misschien wel de bekendste browsergame. Ontwikkelaar Jagex zette het in 2001 online en inmiddels zijn er al meer dan 200 miljoen accounts geregistreerd – een Guinness World Record voor ’s werelds grootste, gratis mmorpg. Daarbij is het ook nog eens de meest geüpdatete game tot nu toe. In Runescape beland je in een Middeleeuwse fantasywereld waarin je je eigen doelen stelt, tegen monsters vecht en minigames doet terwijl je de wereld van Gielinor doorkruist. Runescape is mede populair dankzij de laagdrempeligheid ervan, dus zelfs als je geen mmorpg-fan bent, dan kan het best in je straatje passen.

Coma
Zoals eerder gezegd speelt het gros van de gamers browsergames om even de verveling te doden op werk of school. Coma is een perfecte titel voor in de pauze, want in ruim een kwartier ben je er doorheen. Het lijkt qua stijl op Limbo, want zowel grafisch als qua opdrachten zijn de games opvallend hetzelfde. Maker Thomas Brush laat je in een platform-setting puzzels oplossen om steeds verder een mysterie te ontrafelen rondom de verdwenen zus van het hoofdpersonage.

Travian
Sinds 2004 is de game Travian speelbaar in je browser. Het is een militaire real-time strategiegame met een Romeins Asterix-tintje, maar dan van Duitse komaf. Dat laatste is een leuk detail, omdat in Duitsland browsergames waarschijnlijk nog steeds verreweg het populairst zijn (denk aan de Forge of Empires-tv-reclames van Innogames). Travian is echter niet zo Duits dat het alleen maar Duitstalig is; er zijn al meer dan veertig talen om de game in te spelen. In 2006 won het de Superbrowsergame Award, maar wat nog indrukwekkender is voor deze zo klein begonnen titel, is het aantal geregistreerde spelers: vijf miljoen stuks.

Adventurequest Worlds
Mocht je onder de indruk zijn van die vijf miljoen hierboven, lees dan vooral verder. Adventurequest Worlds van Artix heeft namelijk meer dan dertig miljoen geregistreerde accounts. In Adventurequest ga je op avontuur om dertien Lords of Chaos te bevechten en de Champion of Chaos: Drakath. Je moet dus zorgen dat je goed levelt om zo de eindbazen de baas te zijn.

One Chance
Dit is een heel bijzondere game, want je mag hem maar één keer spelen. Niet zo’n ramp zou je denken, als je je games na de eerste playthrough nooit meer aanraakt, maar wat als deze game meerdere eindes heeft? In One Chance wordt de wereld in zijn greep gehouden als blijkt dat er een geneesmiddel bestaat voor kanker en jij speelt een wetenschapper die aan dit project meewerkt. Het middel wordt per ongeluk in gasvorm losgelaten, waardoor de mensheid wordt bedreigd. Dan is het natuurlijk aan jou om een geneesmiddel te ontwikkelen. Je krijgt er maar één kans voor.

Kingdom Rush
Fortjes bouwen en wachten tot er golf na golf aan vijanden verschijnt om de boel neer te sabelen, dat is Kingdom Rush, een tower defense-spel met een bont gezelschap bestaande uit boogschutters, ridders, tovenaars, enzovoorts. Het spel heeft inmiddels al twee uitbreidingen: Frontiers en Origins. Wees gewaarschuwd: Kindom Rush is enorm verslavend en telde tot een jaar geleden al bijna 60 miljoen gespeelde potjes.

Pandemic 2
Heb je One Chance gedaan en heb je nog moeite het bizarre verhaal te verwerken, speel dan eens Pandemic 2. Het is een browsergame waarin je je eigen virussen, bacteriën en ander gespuis maakt om te zorgen dat dat spul de hele wereld overgaat en iedereen infecteert. Ja, deze game heeft niet bepaald een vriendelijk doel: je moet juist zorgen dat de wereldbevolking uitsterft.

Cookie Clicker
Verreweg de obscuurste en toch simpelste titel uit dit artikel is Cookie Clicker, een browsergame waarin het enige dat je hoeft te doen klikken is. Door te klikken, worden koekjes gemaakt en daar hoef je verder niets mee te doen. Helemaal aan het begin, wanneer er nog weinig assistentie is, is het een groot klikfestijn en vraag je je voortdurend af wanneer het stopt of wanneer er iets verandert. Daar moet je echter zelf aan werken, want de game legt weinig uit.

Wonderputt
Tijd om de golfclubs weer af te stoffen, want in Wonderputt speel je midgetgolf. Dat doe je niet op saaie grasvlaktes, maar op kleurrijke locaties die steeds blijven veranderen. Het grote voordeel aan minigolf ten opzichte van gewoon golf is dat het veel meer gepuzzel vereist en dat maakt Wonderputt uitermate geschikt als tussendoorgame. Dat en het vrolijke uiterlijk, want Wonderputt is een cadeautje om te zien.

Wonderputt staat net als vele andere browsergames op Kongregate, dat zich gespecialiseerd heeft in het verzamelen van online browserspellen. Wat zijn jouw favoriete browsergames ‘uit de gouwe ouwe tijd’? En zijn er browsergames waar je nu maar geen genoeg van kunt krijgen?

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pokémon Sun & Moon – Pokémon in het zonnetje/maantje zetten?

Maak een goede start in The Division met deze handige tools