A Thief’s End. De subtitel van het vierde deel binnen de Uncharted-serie lijkt er al geen doekjes om te winden en ontwikkelaar Naughty Dog onderstreept de vermoedens. Dit is Drake’s laatste avontuur, althans, daar lijkt het op.
Uncharted verkoopt natuurlijk goed en stuwt als belangrijkste exclusieve serie ongetwijfeld de verkoop van de PlayStation 4-consoles, maar laten we even die economische open deur buiten beschouwing laten. Hoe realistisch is het verder eigenlijk dat we nooit Uncharted 5 zullen zien? Het zou ons niets verbazen als we over een jaar of twee toch doodleuk het vijfde deel in onze console schuiven. Aan de andere kant hebben we hier wel te maken met Naughty Dog en dat is een eigenaardige ontwikkelaar.
Helden sterven niet… toch?
Je moet wel echte ballen hebben als ontwikkelaar, wil je jouw held echt laten sterven. De dood is immers nogal definitief en zelfs prequels of spinoffs voelen niet helemaal hetzelfde als je weet hoe het met de held afloopt. Het gebeurt soms wel (een lijstje met voorbeelden laten we even achterwege, misschien wil je die games nog spelen), maar het is eerder uitzondering dan regel wanneer we onze gamehelden om het leven zien komen.

Ernaar hinten voorafgaand aan de release, gebeurt overigens wel vaker. Bij bijvoorbeeld Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots en Halo 3 werd op soortgelijke wijze melodrama ingezet tijdens de mediacampagne. We zagen Snake met een wapen in zijn mond, op het punt om zelfmoord te plegen. En Chief zou gesneuveld zijn op het slagveld. Inmiddels weten we wel beter. De helden leven nog, evenals de series (nou ja, Metal Gear Solid is inmiddels een beetje onzeker, maar dat ligt niet aan het lot van Snake) en we zijn sindsdien een beetje sceptisch geworden als het gaat om het einde van een personage.
Naughty Dog doet wat het wil
Het slechte nieuws? Naughty Dog is een ontwikkelaar met ballen. De Californiërs trekken zich geen snars aan van conventies. Verkopen games met een vrouw op de cover minder goed dan games met een man op de voorkant? “Boeit ons niet”, zei Naughty Dog toen ze deze mededeling van Sony kregen. “Ellie uit The Last of Us moet pontificaal op de boxart staan”, en zo geschiedde. “En we maken haar nog lesbisch ook.” In Nederland kijken we dan niet zo snel op, maar in het conservatieve Amerika kon niet iedereen dat waarderen. Maar Naughty Dog is Naughty Dog en trekt zich nergens wat van aan. Dat de studio diens hoofdrolspeler de nek omdraait? Dat zien we ook nog wel gebeuren.
Blijft Drake leven, dan is ook dat geen garantie dat we een vijfde Uncharted gaan zien. Als Naughty Dog klaar is met een serie, dan betekent dat ook al snel dat er geen nieuw deel komt. Dat er geen nieuwe Crash is uitgebracht ligt niet helemaal aan Naughty Dog (die rechten liggen bij Vivendi, nadat Sony ze ooit verkocht), maar dat we geen nieuwe Jak & Daxter hebben gezien, is weldegelijk een creatieve keuze geweest van de ontwikkelaars. Ze vonden naar eigen zeggen geen geschikte manier meer om de serie voort te zetten en dus zijn enkele concepttekeningen het laatste dat we van de serie hebben gezien. Het is Naughty Dogs manier te zeggen dat als zij iets niet willen, het niet gebeurt. Jammer dan.
Wat overigens ook weer niet helemaal uitsluit dat er een volgende Uncharted komt. De rechten voor de serie liggen immers niet bij Naughty Dog, maar bij Sony, en Sony kan er dus gewoon een andere studio mee aan de slag laten gaan. Zo werd Uncharted: Golden Abyss voor de PlayStation Vita al ontwikkeld door de studio Sony Bend, en ontwikkelde High Impact Games een nieuwe Jak & Daxter voordat Naughty Dog zelf een poging ondernam de serie een nieuw leven in te blazen. Hetzelfde gebeurde met nieuwe delen in de Ratchet & Clank-serie. God of War werd op zijn beurt uitbesteed aan Ready at Dawn. Al deze uitbestede projecten hebben wel één gemeenschappelijke deler: ze voelden toch altijd net wat minder tof aan dan de games van hun originele makers.
De wildcard: een racegame
Er is echter nog een alternatieve optie. Eentje die wél het einde betekent van Drake als avonturier in Uncharted-games zoals we kennen, maar niet het einde van de Uncharted-franchise: een racegame. Naughty Dog heeft best een aardige geschiedenis als het gaat om dit genre. Na drie Crash-games kwam het team met de uitstekende Mario Kart-kloon Crash Team Racing, en na drie Jak & Daxter-games werd dat trucje herhaald met het iets minder memorabele Jak X. Na Uncharted 3: Drake’s Deception verwachtten fans dan ook de ‘onvermijdelijke’ Uncharted Racing, die er vervolgens nooit kwam. Maar het is nog niet te laat. Het kan nog. Na Uncharted 4 zijn we uitgeavonturierd en is de tijd wellicht rijp om te racen!

Ja lach maar, het is toch een minder bizar idee dan het aanvankelijk misschien lijkt. In de eerste Uncharted bestuurden we al een jetski en in ieder deel in de serie zit wel een achtervolging met jeeps, vrachtwagens, motoren en zelfs paarden. In Uncharted 4 kruipen we bovendien opnieuw achter het stuur en krijgen ditmaal veel meer bewegingsvrijheid in de jeep. Een voorbode voor wat gaat komen? Wie weet.
[poll 644]Wat denk jij? Zien we Nathan Drake ooit nog terug na Uncharted 4: A Thief’s End?[/poll]