in

IG Q&A: Wat was jouw eerste gameplatform?


De start van een gameleven is voor iedereen anders. Dit komt voornamelijk door de verschillende platformen waarop je de kleurrijke en veelzijdige wereld van games kunt betreden. In de Q&A van deze week stelden we daarom de volgende vraag: Wat was jouw eerste gameplatform?

Vergeet niet in de reacties hieronder te laten weten wat jouw eerste platform was! Dit zijn de antwoorden van de redactie.

Sander van Dalsum
In 1991 werd er in ons gezin met open armen een Game Boy verwelkomd. Je kent ‘m wel, dat grijze massieve relikwie dat net als een Nokia 3310 niet te slopen is. Ik was amper drie jaar oud maar kon na een week al het welbekende Tetris-melodietje niet meer uit mijn hoofd krijgen. Als kind meteen helemaal verpest dus, net zoals je tante dat nu zegt over de iPad-Jugend. Mijn leven als een asociale, scherm starende robot begon daar, vooral toen ik Super Mario Land voor mijn verjaardag kreeg en later ook met behulp van spaarcentjes het onvergetelijke Wario Land kon spelen. En natuurlijk Pokémon Blue, waarmee ik deze handheld-console op glorieuze wijze vaarwel zei.

Simon Zijlemans
Ik heb het geluk dat ik een broer had die een stuk ouder was. En een krantenwijk had. En precies in die jaren besloot om gamen interessant te vinden. Het resultaat was een Commodore 64 met World Cup erbij. Het deuntje van die game kan ik nog steeds dromen en het is ongetwijfeld de game waardoor ik het Kameroener elftal (mét toen nog legende Roger Milla) voor altijd op de voet zal volgen. Het mooiste waren nog wel de laadtijden en de opstartperikelen. Tegenwoordig klagen we over patches downloaden, toen moesten we elke keer dat we wilden gamen allerlei regels code in tikken voordat we konden gamen. En dan nog had de game een kwartier nodig om de cassettebandjes te laden. Aangezien ik veel te jong was om dat te snappen moest ik steeds aan broerlief vragen of hij een spel aan wilde zetten voor me. God, ik heb honderden Suske en Wiskes versleten tijdens het laden van games. Maar als ze dan werkten, dan ging er een wereld voor me open. Artura, Time Machine, World Cup 2, Test Drive, Buggy, Dizzy, She-Vampires, Salamander, Defender of the Crown,Gryzor en Henry’s House; ik snapte vaak maar weinig van jullie, maar bedankt voor die schitterende zolderuren van mijn jeugd.

Thijs Barnhard
Technisch gezien was de OG grijze Game Boy van mijn broer dus beschouw ik de SNES als mijn eerste echte console. Toen ik op die beste console ooit begon te gamen was de N64 al in aantocht, maar dat kon mij echt helemaal niets schelen. Met games zoals Super Mario World, Super Mario Kart en F-Zero heb ik mij jarenlang goed vermaakt, maar ook de Super Game Boy was goed voor uren vermaak. Zo goed zelfs dat diezelfde SNES nog steeds aangesloten staat en ik hem nog regelmatig gebruik om bijvoorbeeld een potje Tetris Attack te spelen.

Kevin Shuttleworth
Onze eerste console was, komt ‘ie, de Philips CD-i. Deze onsuccesvolle en ongemakkelijke spelcomputer baande zich een weg naar onze huiskamer, omdat mijn vader toentertijd bij Phillips werkte. Wat me vandaag de dag het meeste verbaast, is dat ik verscheidene games nog voor me zie als de dag van gisteren, maar je van je lang zal ze leven niet kan vertellen hoe die games heten. Daar zat ik dan, een peuter met een trage afstandsbediening in mijn kleine klauwen, educatieve point & click adventuregames te spelen. Of puzzelgames die waarin je verder kwam door woorden correct te spellen. Zo kan ik me een spel herinneren dat zich afspeelde in een cru getekend spookhuis waaruit je moest ontsnappen, evenals een educatief spel dat meer leek op vernachelde abstracte kunst. Volgens mij was deze laatste Ik, Mik, Letterland, maar ik kan er nergens beelden van terugvinden om deze vermoedens te bevestigen. Dus, internet, bij deze een vrijblijvende oproep om mijn verloren Philips CD-i games te identificeren.

Arthur van Vliet
Een MSX2. Mijn papi was recalcitrant en besloot geen pc te kopen, maar een Philips-machine die hetzelfde kon en eigenlijk nog veel meer. Ik had honderden games, want vader vergaarde via een technisch onderlegde collega’s illegale diskettes die vol stonden met alle toppers die voor de MSX2 verschenen. Metal Gear bijvoorbeeld, oorspronkelijk een MSX2-exclusive, en Penguin Adventure, de allereerste game die Hideo Kojima maakte. De MSX2 maakte van Arthuurke een gamer. Het apparaat werkt nog steeds trouwens.

Jules Schlicher
Mijn eerste gameplatform was een pc. In huize Schlicher hadden we er zelfs twee: een gele op zolder waar pap op werkte, zo eentje met een zwart scherm en groene letters, en een grijze in de kamer, die een blauw scherm had met witte letters. Daar mocht ik op gamen. Wel alleen met het toetsenbord, want die muis met een stuk of 24 toetsen was me iets te vreemd. Ik was ongeveer vier jaar oud toen ik er spelletjes op begon te spelen, die je natuurlijk alleen op floppy-discs kreeg. Wat mijn eerste game was, weet ik niet meer zeker, maar ik speelde er games op als Commander Keen, Blues Brothers en een héél trippy spel waarin je stunts uithaalt met een auto.

Laura Kempenaar
De NES, net als vele collega’s was het ook bij mij de oudere broer die voor de hardware zorgde. En ik op mijn beurt voor irritatie, omdat ik op z’n minst met zijn tweeën Mario wilde spelen op de NES. Mijn broer verkocht steeds z’n console na een tijd en kocht dan wat nieuws. Dat ging goed van NES op SNES, maar daarna werd het de CD-I. Gek genoeg is mn broer daarna nooit echt een hardcore gamer geworden…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Cyberpunk 2077 moet nog groter en beter worden dan The Witcher 3

The Division review – De grind is eeuwig