in

Deze Stephen King-verhalen zouden fantastisch zijn in gamevorm


Een van de grootste mysteries van de gamewereld is toch wel waarom er zo weinig games zijn gebaseerd op boeken van horrorkoning Stephen King. De man heeft een oeuvre van ongeveer tachtig werken waarvan de een nog spannender is dan de ander. Menig verhaal is al tot een film vermaakt, omdat de vertellingen zich uitstekend lenen voor meerdere media. Gek genoeg worden games tot op heden veelal overgeslagen.

Zijn er zo weinig Stephen King-games omdat de schrijver een hekel heeft aan het gamesmedium? Dat lijkt niet het geval te zijn. King heeft bijvoorbeeld hevige kritiek geuit op de staat Massachusetts nadat deze had aangekondigd een minimumleeftijd van 18 jaar op gewelddadige games te plakken: “volgens mij reflecteren games geweld dat ook al bestaat in de echte wereld. Het is aan ouders om op te letten wat hun kinderen met popcultuurproducten doen, wat veel meer betekent dan slechts welke games ze huren bij de videotheek.”

King lijkt dus geen aversie te hebben tegen games, maar de games die gebaseerd zijn op zijn boeken zijn op één hand te tellen. Een oude hand zelfs, want die games verschenen voornamelijk in de jaren ’80 en begin jaren ’90 op de pc en Commodore 64, zoals The Mist (1985), The Runningman (1989) en The Dark Half (1992). Het waren geen enorm grote titels, en ze zijn ook niet per se heel erg goed, dus de wereld bleef hongerig naar meer virtuele Stephen King-interactie.

Hij schreef ooit: “nachtmerries bestaan buiten logica, en er is weinig plezier te halen uit het uitleggen ervan; ze zijn de tegenhanger van de poëzie van angst.” Dat is de openingszin van de game Alan Wake. Er wordt vaak geopperd dat Alan Wake een Stephen King-game is, omdat het veel overeenkomsten heeft met het werk van de auteur. Ontwikkelaar Remedy liet zich inspireren door King en in het bijzonder door zijn boek The Shining, maar het is niet zo dat het één bepaald boek voor ogen had toen het Alan Wake maakte.

Het is bijna bizar te noemen dat er niet vaker games gemaakt zijn van Kings boeken. Misschien zijn ontwikkelaars bang zijn werelden niet genoeg eer aan te doen; het is moeilijk om iets concreet te maken waarvan iedereen zo zijn eigen fantasiebeelden heeft. Maar, films en series hebben dat wel al jaren gedaan. Welke verhalen zouden zich dan goed lenen voor een videogame? Wij weten er wel een paar:

The Mist
The Mist schijnt games als Half-Life en Silent Hill te hebben geïnspireerd, maar nog nooit is er een volledige The Mist-game verschenen. Het verhaal draait om een mysterieuze mist die zich plotseling over de wereld verspreid. Mensen verdwijnen, monsterlijke wezens houden zich schuil en het lijkt erop dat er een Apocalyps gaande is. Hier kun je natuurlijk een hele spannende horrorgame van maken, misschien met een insteek als die van Dead Rising, waarin je je eigen wapens samenstelt van huis-tuin-en-keuken-apparatuur. Overleven op de Walking Dead-manier, maar dan met een iets gevaarlijkere, snellere dreiging.

It
Er zijn niet genoeg games over clowns, de ongemakkelijkste en akeligste mensen op aarde. Clown Pennywise maakt in het boek en de televisiefilm de straat van Derry, Maine vele jaren onveilig en doodeng. Het is dan ook tijd dat we zijn Derry virtueel gaan nabouwen. It maakt in ruwweg 250 jaar verschillende slachtoffers, dus zijn er verschillende tijdzones en locaties mogelijk om digitaal in te griezelen.

The Dark Tower
Uiteraard moet er een spel komen van het levenswerk van King: The Dark Tower. Het is een reeks boeken die is geschreven tussen 1982 en 2004, waarin een scherpschutter op zoek gaat naar een mysterieuze donkere toren. Een van de redenen dat dit verhaal zo populair is, is dat het allerlei verwijzingen bevat naar andere werken van King. Discordia maakt ook deel uit van die Dark Tower-serie, waar er dus wel een game-adaptatie van is, maar we zien graag een volledige triple A-titel van dit meesterwerk.

The Shawshank Redemption
Er zijn niet genoeg games die zich in een gevangenis afspelen. Een game gebaseerd op The Shawshank Redemption zou die leemte perfect kunnen opvullen. In die game zou je een bedrijfje kunnen opzetten in de gevangenis, werken aan relaties met de cipiers en ondertussen moet bescherming verzorgen tegen de echte zware jongens, die je op alle vlakken uittesten. Dat zou zomaar een nieuwe Telltale-game kunnen zijn, die zwaar op dialogen hangt, maar waarin je keuzes bepalen of je nog lang onschuldig vast blijft zitten, of toch vervroegd de vrijheid opzoekt.

Kingdom Hospital
Hier buigen we de regels enigszins. Kingdom Hospital is geen boek van King, maar een tv-serie van zijn hand die gebaseerd is op het werk Riget van Lars von Trier. Kingdom Hospital heeft allerlei dingen die zich goed voor een game lenen: een ongeluk, indringende flashbacks en een excentrieke ziekenhuisstaf vol mensen die interessante achtergrondverhalen hebben. Om nog maar te zwijgen over de kleurrijke patiënten die in een game elk een eigen hoofdstuk kunnen hebben. Juist omdat dit werk niet alleen Stephen King is, maar ook Lars von Trier, voelt het net even anders aan. Je hoeft niet de hele tijd op het puntje van je stoel te zitten, je kunt ook af en toe achterover hangen en dat is in een game soms hard nodig.

Het bovenstaande zijn natuurlijk alleen de ideeën van ondergetekende en Kings oeuvre is natuurlijk immens. Er zijn nog vele van zijn werken die zich lenen voor games. Welke boeken van Stephen King heb jij gelezen en zou je graag in gamevorm ervaren?

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Speler maakt werkende GBA met Pokémon in Minecraft

At Games brengt mini-Mega Drive en handheld op de markt