in

Dit moet je weten voordat je een vr-bril koopt


2016 is het jaar van vr-games. Of nou ja, dat is tenminste wat Oculus, HTC en Sony beloven. Zij komen alle drie met een premiumbril, zodat je jezelf in virtual reality kunt wanen. Het is echter niet een simpele kwestie van naar de winkel rennen en je favoriet uitkiezen; je moet een hoop weten voordat je je überhaupt in virtual reality kunt onderdompelen. Gelukkig helpen wij daar graag een handje bij.

Negeer die smartphone-brillen
Het is heel verleidelijk om een Google Cardboard voor 5 euro te kopen – daar hoef je immers alleen maar een smartphone in te steken om in virtual reality rond te kijken. Apps zoals Vridge laten je zelfs vr-games vanaf de pc streamen, zodat je al die titels speciaal gemaakt voor Oculus Rift kunt spelen.

Dat is alleen een ontzettend ondermaatse ervaring. Smartphoneschermen hebben een te lage resolutie voor vr, waardoor je het idee hebt dat je door een donkere hordeur loopt te turen. Daar komt nog eens bij dat je telefoon veel minder sensoren heeft en daarom niet al je hoofdbewegingen goed worden geregistreerd. Je kunt misschien wel rondkijken, maar eventjes naar voren buigen zit er niet in.

Goedkope smartphonebrillen zijn leuk voor Google Streetview of simpele video’s, maar dat zijn slechts voorproefjes van het echte werk. Als bezoeker van InsideGamer vermoeden we dat je vooral jezelf wil onderdompelen in een virtuele wereld – en daar heb je toch echt een Oculus Rift, HTC Vive of PlayStation VR voor nodig. Blijf mooi weg bij die goedkope alternatieven.

Pc-gamers: begin maar vast met upgraden
Virtualrealitybrillen zijn vrij prijzig. Een Oculus Rift kost je 699 euro, terwijl je voor de Vive dik 899 euro betaalt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de pc die je hiervoor nodig hebt. Staat er nog geen computer in huis? Dan kost een nieuwe pc die vr ondersteunt je al vrij snel 1.000 euro. En dan heb je bijbehorende hardware zoals een beeldscherm nog niet eens, voor die korte momentjes buiten vr. Wil je als pc-gamer meedoen aan de vr-hype? Wees dan maar bereid om tegen de 2.000 euro neer te leggen.

De PlayStation VR is goedkoper, simpelweg omdat een PlayStation 4 slechts een paar honderd euro kost. Je levert op de spelcomputer echter wel in op kwaliteit, vertelde de erkende Sony-vicebaas Masayasu Ito onlangs. Wie vr op z’n best wil beleven moet dus in een pc investeren – maar door de prijs is dat net zo makkelijk als de aanschaf van een 4K-televisie in 2011.

Ruim je kamer leeg
Mocht de prijs je niet tegenhouden, dan is er één ding dat je als eerste moet doen: haal je gehele gamekamer leeg. Of nou ja, je televisie, bureau, console en/of spelcomputer mogen natuurlijk blijven staan, maar zorg ervoor dat je zo vrij mogelijk kunt bewegen in een zo groot mogelijke kamer.

Bij alle drie de grote vr-brillen kun je met je hoofd heen en weer bewegen om een omgeving te verkennen – en omdat je niks ziet, stoot je zomaar met je kop tegen een lamp. Het is dus van belang om je gameomgeving zo leeg en minimaal mogelijk te houden.

Dat is al helemaal het geval als je de HTC Vive koopt – een vr-bril die je positie in de kamer bijhoudt. Door rond te lopen, kun je zo bijvoorbeeld een digitaal oerwoud verkennen. Bereik je een muur, dan geeft de bril een waarschuwing zodat je daar niet tegenaan stoot. Een grote en lege kamer geeft je de maximale ruimte om te verkennen, zonder dat je door waarschuwingen en kopstoten uit de ervaring wordt gesleurd.

Pc-gamers: kies tussen Oculus Rift en HTC Vive
Heel veel keuze op de vr-brillenmarkt is er nog niet. De PlayStation 4 heeft er slechts één van Sony zelf, terwijl je er voor de pc kunt kiezen uit twee: de Oculus Rift en HTC Vive.

De Rift en Vive verschillen op een aantal fronten met elkaar. Ten eerste is er de locatietracking van de Vive, die we hierboven ook al even kort noemden. Dat is uniek voor de Vive, al heeft HTC-partner Valve al gezegd dat de Rift dat later ook ondersteunt.

Daarnaast wordt de Vive geleverd met twee speciale bewegingscontrollers, die werken zoals twee iets grotere Wiimotes. De controllers leggen vast hoe je handen bewegen, waardoor je armen ook onderdeel worden van vr. De Oculus Rift wordt alleen met een Xbox One-controller geleverd – de speciale Oculus Touch-gamepad is vergelijkbaar met het Vive-alternatief, maar wordt op een later moment los verkocht.

Qua specificaties zitten de Rift en Vive dicht op elkaar. Beide brillen hebben een resolutie van 2160 bij 1200 pixels, een ververssnelheid van 90GHz en een kijkhoek van 110 graden. Wij horen dat mensen de Rift iets fijner qua beeldkwaliteit vinden, maar weten dat pas zeker zodra we ze allebei hebben kunnen testen. Hopelijk hebben we daar in april een momentje voor.

Dan is er nog de prijs. De Rift is met 699 euro een prijzige bril, maar voor een Vive betaal je nog eens 200 euro extra. Dat komt geheid door de meegeleverde locatietrackers en bewegingscontrollers, die je voor de Rift ooit los kunt kopen. Het maakt de Rift echter aantrekkelijker als je iets wil besparen. Games gemaakt voor het Vive-platform SteamVR werken hoe dan ook op de Rift, dus je zult qua exclusives weinig mislopen.

Koop reisziektetabletten
Iedereen reageert anders op virtual reality – de één wordt binnen een minuut misselijk, terwijl de ander uren kan doorgaan. Heel gek is dat niet, want als je virtueel rondloopt, heeft je bewegingsorgaan daar geen idee van, waardoor je in feite wagenziek wordt. Gelukkig is daar voor sommigen een prima oplossing voor.

We hebben zelf al een paar keer reisziektetabletten gebruikt, om te zorgen dat we minder beroerd werden tijdens een vr-rit. Voor een paar euro bij een apotheek houd je het uren langer vol dan normaal. Geen zin in pillen? Probeer je dan eens te verdiepen in voertuigsimulaties voor VR. Wij merkten dat we veel minder misselijk werken bij het besturen van een vrachtwagen of ruimteschip, omdat we in een virtuele cabine zaten. Daar raakt je brein een stuk minder van verward.

Heb je bovenstaande tips gevolgd? Dan ben je helemaal klaar voor de aankomende vr-revolutie. En kun je net als ondergetekende binnenkort je huur niet meer betalen door die dikke investering die je hebt gemaakt. Laat vooral even weten voor welke bril je gaat in de reacties.

Geschreven door Bastiaan Vroegop

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op verzoek: De vervelendste vijanden

Eerste beelden van Sniper Elite 4-alfa – Gameplay