in

Op verzoek: De beste Pokémon


Het onderwerp van de Op Verzoek van deze week is een lastige, want hoe kies je in hemelsnaam de beste Pokémon uit een selectie van maar liefst 721 monstertjes? Pokémon is een geliefde serie – welke dit jaar twintig jaar bestaat! – en de zes verschillende generaties bieden meer dan genoeg pocketmonsters om te haten of om van te houden. Vandaag hebben we een aantal van deze Pokémon onder elkaar gezet op basis van uiterlijk, aanvallen en persoonlijke voorkeur. Hoewel de kans erg klein is dat deze lijst overeenkomt met de jouwe, komen wellicht een aantal favorieten toch voorbij.

Charizard
Het is haast onmogelijk een Pokémon-lijst aan te maken waar de zowat legendarische Charizard niet in voorkomt. De laatste evolutie van de schattige Charmander staat voor vele PokéMasters bovenaan het lijstje van beste Pokémon – en met goede reden. Charizard toont zowel in de games als in de anime aan dat hij een regelrechte baas is, met in het bijzonder in een gevecht tussen hem en Magmar (skip naar 7:20). In de Pokémon-games is Charizard een aanwinst voor het team, al is het alleen al om het koude zweet bij de tegenstander op te roepen. De Pokémon is een Flying/Fire-type en heeft beschikking tot een aantal aanvallen binnen deze twee types. Hierdoor is hij in veel gevechten goed te gebruiken. Daarnaast is Charizard gezegend met een hoge Special Attack-stat en is hij, ondanks zijn formaat, erg snel.

Salamence
Dragon-type Pokémon komen vaker wel dan niet voor in dergelijke lijstjes, omdat niet veel types zich in een gevecht met hen kunnen meten. Salamence valt op onder zijn mede-draken: het gigantische monster leert namelijk diverse aanvallen die niet per definitie bij zijn type horen. Onder andere Psychic-, Dark-, Electric- en Flying-type aanvallen kan hij leren, naast zijn standaard Dragon-type moves. Dat maakt hem breed inzetbaar in een goed gebalanceerd Pokémon-team en daarom is het ontzettend zonde dat hij vaak wordt vergeten. Met een hogere Attack, Special Attack en snelheid dan gemiddeld bij de meeste draken in de serie, verdient Salamence alle lof die hij krijgt.

Gengar
Geen enkele Pokémon veroorzaakt zoveel nachtmerries als de intens paarse Gengar. Deze Pokémon start als de nog enigszins schattige Gastly, maar evolueert vervolgens in een Haunter en eindigt, via de uitwisselmogelijkheden in de Pokémon-spellen, als een groot donkerpaars gevaarte dat je alleen in nachtmerries tegenkomt. Gengar staat erom bekend dat hij ondeugende grappen uithaalt met de mensen om hem heen en demonstreert dat ook in de Pokémon-anime. Mede daardoor is Gengar één van de fan-favorieten. Gengar specialiseert zich niet in fysieke aanvallen, maar schittert in mentale aanvallen door zijn intens hoge Special Attack. Hierdoor is hij een ware nachtmerrie voor zijn vijanden.

Typhlosion
De kleine Cyndaquil vormt één van de drie starters in de tweede generatie van Pokémon. Als speler kies je tussen hem, het grastype Chikorita of het watertype Totodile. Uiteindelijk groeit Cyndaquil naar een Typhlosion. Een vaak onbekend feit is dat Typhlosion veel van dezelfde aanvallen leert als de geprezen Charizard: denk hierbij aan Flamethrower, Inferno en Eruption. De twee delen een gemiddelde als het aankomt op de kracht van aanvallen en bijvoorbeeld hun HP, maar Typhlosion verdwijnt vaker naar de achtergrond dan zijn vliegende mede-vuurspuwer. Daar bovenop leert Typhlosion ook aanvallen van andere typen, waaronder Gyro Ball (een Steel-type aanval) en Rollout (een Rock-type aanval). Hij is wellicht wat minder imposant dan Charizard, maar dat betekent niet dat hij geen aandacht verdient en geen plekje in een ‘beste Pokémon’-lijst kan veroveren.

Snorlax
Deze grote, knuffelige Pokémon is wellicht één van de bekendste Pokémon uit de hele serie. Uit alle 721 Pokémon, is dit er een die haast geen introductie nodig heeft. In de originele Pokémon-games vormt Snorlax letterlijk een obstakel op je pad, wanneer je Route 12 probeert te betreden. Zonder PokéFlute krijg je het slapende gevaarte niet opzij. Wanneer je hem eindelijk wakker schudt, heb je de kans de enorme Pokémon toe te voegen aan je team. Snorlax is een Pokémon die moeilijk te verslaan is, mede door zijn ontzettend hoge HP. Hij is daarentegen wel tergend traag, waardoor Snorlax in de meeste gevallen als buffer voor het team wordt gebruikt. Wanneer je hier goed op inspeelt, kan dit mede de zege in een gevecht betekenen. Geen enkel monster brengt zoveel teweeg door simpelweg te snoozen.

Alakazam
Alakazam, de laatste evolutie van de kleine Abra, eist de aandacht op door zijn hoge Special Attack en snelheid, waardoor het medium bijna altijd eerst aanvalt. De Psychic-type Pokémon heeft toegang tot sterke psychische aanvallen als Psycho Cut en Psychic en kan zichzelf helen met onder andere Recover. Daarnaast is Alakazam een Pokémon die erg veel verschillende typen aanvallen kan aanleren door middel van TMs, waaronder moves als Focus Blast (Fighting-type), Charge Beam (Electric-type) en Dazzling Gleam (een aanval uit het nieuwste Fairy-type). En mocht je besluiten de move Teleport in Alakazam’s moveset te laten zitten, betekent dat dat je altijd een directe verbinding hebt naar het dichtstbijzijnde Pokémon Center. Altijd handig.

Pikachu
Het zou misschien haast een schande zijn als Pikachu niet in deze lijst voorkomt. Het gele muisje maakt dan wellicht niet automatisch deel uit van elk Pokémon-team op de wereld, maar Pikachu is hét icoon van de serie. Pikachu excelleert in principe maar in één categorie en dat is snelheid, waardoor hij in gevechten in vele gevallen als eerste aanvalt. De gele muis heeft niet veel HP en deelt met zijn vuistjes geen harde klappen uit, maar dat is niet erg. Pikachu is niet één van de sterkste of stoerste Pokémon, maar hij is wel degelijk één van de mascottes voor de serie en is niet meer weg te denken uit de Pokémon-serie van vandaag.

Voordat we de lijst afsluiten, nemen we even een moment om de starters uit elke generatie in het licht te zetten. Je start tenslotte elk Pokémon-avontuur met één van de drie starters en zonder zou geen enkel avontuur hetzelfde zijn. Omdat de kleintjes voor velen vaak een nostalgische waarde hebben, sluiten we de lijst van deze week met hen af.

[poll 652]

Heb jij een heel ander idee over welke Pokémon de beste monsters uit de serie vormen? Of heb je een glashelder idee van jouw eigen ultieme Pokémon-team? Plaats jouw keuzes hieronder in de reacties en laat ook vooral weten waarom deze Pokémon jouw hart hebben veroverd!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hyrule Warriors Legends review – Legendarische port balanceert tussen goed en kwaad

Esmee in Cosplay: DCC 2016 – Jury en drakenoutfit