Dit jaar viert Pokémon haar twintigste verjaardag en dat betekent dat er de laatste tijd veel aandacht is voor de franchise die al zoveel harten heeft gestolen. De grote liefde voor Pokémon kan er echter voor zorgen dat je Yo-Kai Watch afschrijft als een onoriginele rip-off van Pokémon. En dat terwijl Yo-Kai Watch groter is dan je zou verwachten.

Het lijkt makkelijk: we nemen een succesvol product en we maken daar een simpele, eigen variant op. Het gebeurt regelmatig: Tamagotchi’s, Louis Vuitton-tassen, Ugg-laarzen enzovoort. Toch hoeft dat niet te betekenen dat alle producten die op zo’n merk-trendsetter lijken geen goede kwaliteit en misschien zelfs betere ideeën hebben. Yo-Kai Watch is een game die het stigma heeft gekregen een na-aper te zijn van Pokémon. Of dat ook zo is, dat moet blijken in de recensie van de game, maar voordat je deze franchise aan de kant schuift zonder dat je er genoeg over weet, nemen we je graag mee in de wereld van Yo-Kai.
Yo-Kai horloge
In onze hands-on preview van E3 vorig jaar beschrijven we hoe de game in elkaar zit: hoe je een jongetje speelt dat vergezeld door de Yo-Kai Whisper op zoek moet naar andere Yo-Kai (een soort geesten uit oude Japanse folklore) via een speciaal Yo-Kai-horloge. Die Yo-Kai hebben allemaal een persoonlijkheid, waardoor ze meestal eerst een robbertje willen vechten voor er een vriendschap wordt gesloten en je de Yo-Kai in volgende gevechten kunt inzetten.

De game van Level-5 (Professor Layton, Ni No Kuni) komt op 29 april uit op de Nintendo 3DS, maar je kunt al eerder met Yo-Kai aan de slag op je mobiele telefoon. Op 24 maart verschijnt op iOS en Android namelijk de game Yo-Kai Watch: Wibble Wobble, waarin je net als in Disney Tsum Tsum dezelfde personages aan elkaar verbindt om zo bepaalde Yo-Kai binnen te halen. In Japan is de game al enige tijd uit en miljoenen mensen schijnen het al te spelen. Het telefoonspelletje is gratis te downloaden en te spelen, maar biedt wel microtransacties aan voor de ongeduldigere spelers onder ons.
Kun jij niet wachten op de 3DS-game, maar wil je juist wat meer verdieping van het fenomeen Yo-Kai, dan is het aan te raden de anime te kijken. Of en waar deze op de Nederlandse televisie komt, is nog onbekend. In sommige landen is de anime-serie, waarvan inmiddels een tweede seizoen in de maak is, op Disney XD te bekijken. Tot die tijd is het mogelijk om bijvoorbeeld GoGoAnime te gebruiken om de vele afleveringen die er al zijn te bingewatchen.

Usapyon
Het eerste seizoen bestaat uit maar liefst 76 afleveringen, terwijl het tweede seizoen vooralsnog 36 episodes beslaat en een nieuwe hoofdpersoon heeft: Keita Amano (Nathan Adams) maakt plaats voor Inaho Misora. Dat betekent ook dat de Yo-Kai Whisper die altijd om Keita heen hangt, vervangen wordt door een nieuwe: Usapyon. Usapyon is een soort konijn met een soort ruimtepak aan, wat uiteraard een groot verschil is met Whisper, die er echt uitziet als een spookje.
Sowieso kost het wat tijd om te wennen aan die Yo-Kai wezens, want er zitten heel wat vreemde exemplaren tussen. Zeker als je Pokémon gewend bent, is het een hele omschakeling om geconfronteerd te worden met de Yo-Kai, waarvan er inmiddels ook alweer honderden zijn. Zo zijn er de koekoeksklok-achtige Abodabat, Cheeksqueek, die een gezicht heeft als een kont, en een haai met pootjes genaamd Chummer. En dat zijn slechts drie van de rare kostgangers die je in Yo-Kai door je speciale horloge kunt zien.

Wil je nog meer van Yo-Kai Watch zien, dan kun je naast games en anime ook nog eens twee films kijken. Yo-Kai Watch The Movie: The Secret is Created, Nyan! en Yo-Kai Watch the Movie: The Great King Emma and the Five Tales, Nyan! zijn beiden al verschenen in Japan. Hoewel de namen vertaald wat onhandig klinken, deden de films het in hun oorspronkelijke taal heel erg goed: er werd een record gebroken voor voorgekochte tickets en uiteindelijk zijn meer dan 1 miljoen mensen naar de film toegegaan. Het eerste weekend was zo goed, dat het zelfs Ghibli’s Howl’s Moving Castle oversteeg. In 2015 wist zelfs Star Wars: The Force Awakens het niet te winnen van Yo-Kai Watch: de tweede film werd namelijk eenzelfde succes in Japan.
Diverse manga-reeksen
Als films en games nog niet genoeg zijn, dan is er ook nog manga. Er zijn al drie mangareeksen verschenen van Yo-Kai Watch. Het leuke hiervan is dat ze niet altijd hetzelfde genre hebben, maar juist verschillende invalshoeken kennen. Zo is er een serie van Noriyuki Konishi (Ninja Hagure, Gogogo Saiyuuki) die de serie schrijft voor een shonen doelgroep (jongens, veel actie/humor). Chikako Mori (Charm Angel, Waruiko Hero) maakt er juist een meisjesvariant (Shojo, minder actie, meer verhaal) van, met Yo-Kai Watch: Wakuwaku Nyanderful Days. En dan is er een derde variant die ook Shonen is, geschreven door Atsushi Ohba (Bleach 4-koma, Geki Racer Soutarou), die meer gericht is op Yo-Kai Watch Busters, een driedelige 3DS-gameserie die tot op heden alleen nog in Japan is verschenen.

Kortom, in Japan is Yo-Kai Watch al enkele jaren een enorme hit. Daar bestaan Pokémon en Yo-Kai Watch vrolijk naast elkaar. Knuffels van Pikachu liggen knus tegen de Whispers aan en de chocoladereep van Jibanyan is te vinden in hetzelfde schap als de Pokémon kauwgom met Oshawott. Het is spannend om te zien of deze serie rondom Japanse folklore in het Westen zal aanslaan, maar nu de games de komende tijd hun weg vinden op onze handhelds, zal duidelijk worden of we echt klaar zijn voor deze vreemde wezens.
Geschreven door: Laura Kempenaar