in

Dutch Comic Con 2016 – Groter en gemoedelijker dan het eerste jaar


Het is een jaar geleden dat we kennismaakten met Dutch Comic Con, een Nederlandse variant op het mekka der geeks: San Diego Comic Con. Altijd spannend, zo’n nieuw evenement, maar Dutch Comic Con bleek zo aan te slaan dat er niet alleen een nieuwe Dutch Comic Con zou komen in 2016, maar ook nog eens een grotere versie dan de eerste. Is dit wederom geslaagd? Dutch Comic Con 2016 blijkt niet alleen groter, maar ook gemoedelijker dan het debuutjaar.

Het is dankzij werkzaamheden aan het spoor voor sommige bezoekers een uitdaging om op Utrecht Centraal aan te komen voor het event, maar dat weerhoudt ze duidelijk niet. Al redelijk op tijd in de ochtend stroomt het station al vol met bezoekers die soms hun cosplay-outfit al aanhebben. Sommigen lopen bibberend van de kou richting de Jaarbeurs, jurkjes vasthoudend tegen de harde windstoten. Eenmaal binnen, na alle moeite om er te komen en de stress van het buiten wandelen, plus die wekenlange voorbereiding om het kostuum te maken, blijkt het dat allemaal waard te zijn. Op Dutch Comic Con komen de niet-gecosplayde bezoekers grotendeels om juist naar die mensen te kijken die wel de handjes uit de mouwen hebben gestoken. En ook dit jaar zorgt de creativiteit en zorg ervoor dat de jury in de cosplay-wedstrijd het moeilijk heeft.

Deadpools en Harley Quinns
Je hebt hier op InsideGamer natuurlijk al alles kunnen lezen over de outfit van onze cosplay-koningin Esmee, die een geheel eigen creatie op de beursvloer flaneert. Verder zijn er onder de heren voornamelijk veel Deadpools te zien en bij de dames doet Harley Quinn het goed, zeker nu over enkele maanden de Suicide Squad-film verschijnt met daarin Margot Robbie als het gestoorde vriendinnetje van The Joker. Professionele cosplayers zijn ook aanwezig, zoals het Nederlandse garnizoen van het 501st Legion (Stormtroopers) en de Ghostbusters Dutch Division, compleet met Ecto-1 – je kan zo’n hele dag op de beurs prima spenderen aan het bekijken en fotograferen van cosplayers.

Doe je dat echter niet de volledige tijd, dan kunnen we je dat niet kwalijk nemen. In de eerste plaats omdat er enorm veel te doen is, maar ten tweede omdat je dan onze InsideGamer-stand zou missen met niemand minder dan Stefanie Joosten, de Nederlandse actrice achter Quiet van Metal Gear Solid V. Ze is bovendien niet de enige beroemdheid op de beurs, want het wemelt op Dutch Comic Con van de acteurs, schrijvers en striptekenaars. Denk bijvoorbeeld aan de acteurs Eugene Simon (Game of Thrones), Doug Jones (The Flash, Arrow, Hellboy), Ian Whyte (Predator, Game of Thrones), Johnny Yong Bosch (Power Rangers, Bleach) en Peter Shinkoda (Daredevil, Supernatural).

De Iron Throne
Bij die acteurs kun je terecht voor een handtekening (maar dat kost afhankelijk van populariteit 15 tot 30 euro) en je kunt meer van ze zien tijdens speciale panels die zijn gepland. Zo nemen de vier aanwezige Game of Thrones-acteurs het podium om vragen te beantwoorden als: welk dode personage zou jij graag zien terugkeren, wat is je mooiste herinnering van op de set en natuurlijk: wie komt er volgens jou straks op die Iron Throne te zitten? Er wordt veel gelachen, vooral omdat de acteurs niet allemaal meer in de serie te zien zijn en zoals ze zelf al concludeerden, ga je in Game of Thrones niet uit de serie na een dood uit ouderdom.

Naast panels zijn er ook lezingen. Helaas gaat de geplande lezing over de Bechdeltest (hebben twee vrouwen waar van je de namen weet in een (fictief) verhaal een gesprek dat niet over een man gaat?) niet door, want de panelleden zijn na een hele dag praten op de beursvloer hun stem kwijt. Een kleine teleurstelling, maar niet eentje waar je al te lang bij stil hoeft te staan. Immers is er veel te doen: voor kinderen hebben Hasbro en Disney een heel programma met cartoons zoals MyLittlePony, en de Powerpuff Girls delen gratis suikerspinnen uit, wat best sneu is voor de betaalde suikerspinnenkraam die erom de hoek staat.

Daar gaat je salaris/studiefinanciering
Niet dat alles gratis is, want het gedeelte met de winkelkramen is ruim twee keer zo groot als vorig jaar. Vele stands zijn teruggekeerd, maar er zijn ook grote nieuwe stands bijgekomen, met onder andere gamemerchandising, superheldencomics en cosplaypruiken. De zaal is goed ruim opgezet zodat het de grote drukte aankan, hoewel het natuurlijk bij de kraampjes zelf altijd even geduld opbrengen is om alles goed te kunnen bekijken. Vooral om stands met wapens is het voortdurend spitsuur.

Die drukte vind je ook op de Nintendo-stand, waar de nieuwe game Yo-Kai Watch speelbaar is, een code voor een nieuwe Pokémon kan worden opgehaald en een Zelda-foto gemaakt kan worden. Het Zelda-gedeelte ziet er goed uit, met een prachtige postermuur, en biedt de mogelijkheid een tijdelijke Zelda-tattoo te laten sprayen en Twilight Princess HD te spelen. Omdat de stand vrij groot is, is er ruimte voor nog meer gamepods met bijvoorbeeld vechtgame Pokkén Tournament.

Hoewel dit jaar de Dutch Game Garden ontbreekt, zijn er enkele losse stands waar kleinere games kunnen worden gespeeld, maar ook grotere titels zoals Star Wars-games bij Power Unlimited en Transformers: Devastation bij Activision. Transformers krijgt ook aandacht op een speciaal gamingpodium, waar een YouTuber de game speelt en commentaar geeft. Er zijn daarnaast masterclasses voor iedereen die beter wil worden in Hearthstone en er is een heel Fifa 16-programma.

Gamen kan ook bij het plein met arcadekasten, waar onder andere Time Crisis 3, Crisis Zone, Daytona USA en Point Blank 2 te spelen zijn. Het blijft het leukste om te kijken naar mensen die In The Groove 2 spelen, want daarin moet gedanst worden met een dansmat-achtige opstelling. Kortom, games zijn over de hele beurs verspreid aanwezig, met op de InsideGamer-stand tot slot een fotomuur waar fantastische Fallout-prijzen te winnen zijn. Duimpjes omhoog dus, niet alleen voor op de foto, maar ook voor Dutch Comic Con, dat in een korte tijd een zeer waardige Con is geworden!

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De moeilijkste games ooit gemaakt – Begin maar vast te zweten

‘GTA6 is in ontwikkeling’, no shit Sherlock!