in

Op Verzoek: De beste duo’s in videogames


In deze editie van Op Verzoek behandelen we de beste duo’s in videogames. Zoals gewoonlijk hebben we een selectie gemaakt uit personages die in onze ogen best in dit lijstje passen. Dat hoeft niet betekenen dat het de enige juiste lijst is – integendeel! De term ‘beste’ kan op verschillende manieren worden opgevat en leidt daardoor voor ieder individu tot een ander lijstje. Laat ons daarom zeker in de reacties weten welke duo’s er op jouw lijstje van beste duo’s in videogames voorkomen!

Banjo & Kazooie – Banjo Kazooie
Niet veel mensen denken bij een goede combinatie aan een vogel en een beer, maar Rare heeft bewezen dat zelfs zo’n tweetal uitstekend samengaat. Beer Banjo en vogel Kazooie zijn waarschijnlijk één van de bekendste duo’s in de gamewereld. Dat komt voornamelijk door het prachtige contrast tussen de karakters van de twee hoofdpersonen. De lieve, zachtaardige beer Banjo is bijna niet van zijn achterwerk af te krijgen en leidt een luizenleventje, en de vogel Kazooie neemt nooit een bald voor de mond. Samen vormen ze een team dat jij bestuurt.

De twee werken samen om onder andere te vliegen, te springen en het op te nemen tegen vijanden. In het vervolg op de originele avonturen van het duo, Banjo Tooie, moet je als speler slim gebruikmaken van de mogelijkheden van de beide personages om überhaupt verder te komen in de levels van de game. Hoewel de twee dus ontzettend goed samenwerken, zijn de twee als individuen interessant genoeg. Bovendien zorgen hun grappige dialogen, die vaak worden verbeterd door sarcastische opmerkingen van de luidruchtige Kazooie, voor vele lachstuipen tijdens het spelen. Het wordt vaak gezegd dat tegenpolen het beste samenwerken en dat blijkt in het geval van Banjo en Kazooie zeker waar te zijn.

Booker DeWitt & Elizabeth – BioShock Infinite
De derde BioShock-game is in vele manieren flink vernieuwend ten opzichte van zijn twee voorgangers. Het opvallendste verschil is toch wel de inwisseling van de onderwaterstad Rapture voor de vliegende stad Columbia. Door deze spectaculaire nieuwe setting is het extra indrukwekkend dat de personages uit de game de grootste indruk achterlaten. De kern van het hele spel is het verhaal van Booker en Elizabeth. Het mooie aan de dynamiek tussen Elizabeth en Booker is dat ze beiden sterke onafhankelijk personages zijn, maar dat tijdens hun strijd om te overleven in Columbia al snel duidelijk wordt dat ze samen nog sterker staan.

Elizabeth is helemaal niet zo hulpeloos als de meeste vrouwen in games. Tijdens haar gevangenschap heeft ze namelijk veel kennis opgedaan uit de grote collectie boeken in haar afgesloten kamer. Hierdoor is ze (soms iets te) zelfverzekerd. Booker kan aan de andere kant nog weleens impulsief handelen en heeft in tegenstelling tot eerdere hoofdpersonen in BioShock-games ook daadwerkelijk een eigen mening. Het gameduo zorgt zo niet alleen voor een meeslepend verhaal, ook tijdens gameplaymomenten blijkt de samenwerking bijzonder handig te zijn. Zo kan Elizabeth andere dimensies manipuleren om de omgeving van beschutting te voorzien tegen aanvallend vuur, of om wapens of ammunitie tevoorschijn te toveren. Wanneer de ware identiteit van Elizabeth wordt onthuld aan het einde van de game, wordt de band tussen de twee hoofdpersonages nog eens vele malen sterker. Voor spelers die BioShock Infinite nog een keer doorspelen biedt dat een compleet ander perspectief op de situatie.

Ellie & Joel – The Last of Us
Als de emotionele rit van Naughty Dog’s The Last of Us iets bewijst, dan is het de kracht van sterke hoofdpersonen. Ellie en Joel uit The Last of Us hebben bij vele gamers zoveel teweeggebracht, dat zij niet kunnen ontbreken in deze lijst. De game presenteert Joel in de eerste minuten van de game als een sterke vader die alles voor zijn kind doet en die uiteindelijk zijn taak om haar veilig te houden, niet kan waarmaken. Wanneer diezelfde man twintig jaar later de jonge Ellie tegenkomt, start een sterke vader-dochterrelatie die de emotionele waarde van het verhaal naar een hoger niveau tilt.

Joel is een stille, eigenwijze maar vooral loyale man, die alles in zijn vermogen doet om de mensen om hem heen veilig te houden. Het verlies dat hij lijdt in de beginscène van de game, tekent hem voor het leven en lijkt hem emotioneel af te sluiten. Daarentegen eist de aanwezige Ellie meteen de aandacht van de speler op wanneer zij wordt geïntroduceerd, vanwege haar directe manier van spreken en volwassen kijk op het leven. De gesprekken tussen de twee zijn realistisch en daarnaast werken de twee grandioos samen in de wildernis van de Verenigde Staten. Ellie lijkt zich in de game te willen bewijzen tegenover haar nieuwe vaderfiguur, terwijl Joel tot het uiterste gaat om Ellie tegen de wereld te beschermen en haar van alles bijleert. Belangrijk binnen dit duo is het feit dat Joel een zekere vorm van egoïsme ontwikkelt als het aankomt op Ellie: zijn enige doel is haar veilig houden, ongeacht de consequenties voor de rest van de wereld. Alleen al daarom zijn Joel en Ellie een geweldig duo: ze tonen de menselijkheid van de personages en de rauwe emoties in een post-apocalyptische wereld.

Mario & Luigi
Mario en Luigi hebben inmiddels veel meegemaakt. Uiteraard hebben ze samen veel goomba’s verplet en Princess Peach meerdere keren uit de klauwen van Bowser weten te redden. Daarnaast vinden ze het ook helemaal niet vervelend om samen een potje te tennissen, golfen, karten of feesten. Alhoewel ze overeenkomende pakjes aanhebben, zijn ze toch redelijk verschillend. Zo is Mario een beetje kort en is Luigi bang in het donker. Gelukkig maar, want twee identieke personages is ook maar saai.

In de meer dan dertig jaar dat zij samen in games voorkomen, hebben de broers ook zeker laten zien dat ze goed kunnen samenwerken. Het bewijs hiervan vind je bijvoorbeeld in de Mario & Luigi-games. In deze rpg’s moet je beide jolige loodgieters tegelijkertijd besturen om Luigi bijvoorbeeld op de schouders van Mario te laten staan om een hoog platform te bereiken. De broers hebben al genoeg avonturen samen beleefd en gaan er ongetwijfeld nog veel meer beleven. We zijn in ieder geval benieuwd naar de toekomst van dit iconische gameduo.

Rhys & Fiona – Tales from the Borderlands
Rhys en Fiona uit Tales from the Borderlands zijn de twee hoofdpersonages die jij als speler onder controle hebt. Rhys ‘the Company Man’ en Fiona ‘the Con Artist’ vormen samen de basis van het verhaal in Tales from the Borderlands, wanneer hun twee verhaallijnen samenvoegen tot één groot geheel. De twee starten als vijanden van elkaar, met elk een eigen doel om te voltooien, maar worden door het lot in dezelfde richting gestuurd. Ze zijn door verschillende omstandigheden verplicht met elkaar samen te werken, wat tijdens het spelen van de game zorgt voor vaak hilarische momenten.

Terwijl Rhys haast constant bezig is zichzelf te bewijzen en zich beter voordoet dan dat hij vaak in werkelijkheid is, maakt Fiona hem (en zijn misplaatste arrogantie) met de grond gelijk door hier en daar een goed getimede sarcastische opmerking naar zijn hoofd te slingeren. Desondanks blijken de twee uitermate goed samen te werken. Rhys heeft kennis van technische en vooral futuristische dingen die op Fiona’s thuisbasis Pandora niet vanzelfsprekend zijn, terwijl Fiona haar vergaarde kennis van de straat toepast om zichzelf uit lastige situaties te krijgen. Daarnaast beschikken ze beiden over een grote dosis bluf, balanceren ze elkaar uit en nemen ze de rol van leider op zich wanneer dat van ze gevraagd wordt. Aan het eind van de game hebben de twee hoofdpersonen dan ook respect voor elkaar opgebouwd en zien ze elkaar als vrienden. De manier waarop de twee elkaar gedurende de hele game (vaak uit de brand) helpen en het beste in elkaar naar boven halen, is er een om niet te vergeten.

Donkey Kong & Diddy Kong – Donkey Kong Country
Voordat Donkey Kong Country werd uitgebracht, stond Donkey Kong al jaren bekend als de kidnapper van Princess Peach en aartsrivaal van Mario. Met Donkey Kong Country van Rare veranderde dat imago van de harige aap volledig. In plaats van eenzame vijand was hij nu de vriendelijke held die de gemene King K. Rool en zijn Kremlins moest verslaan. Dat nieuwe imago is nog eens flink versterkt door de toevoeging van zijn neefje Diddy Kong. Opeens is Donkey Kong de coole oom die zijn neefje meeneemt op zijn avonturen om bananen terug te halen bij de vervelende reptielenbaas.

In Donkey Kong Country kan je spelen als beide Kongs. Ieder hebben ze eigen voor- en nadelen, waardoor er flink moet worden gewisseld tussen de apen. Donkey Kong is groter en kan vijanden makkelijker verslaan, terwijl Diddy Kong sneller en behendiger is. Wanneer je de coöperatieve multiplayermodus gebruikt, speel je elk als je eigen Kong – niet tegelijk, maar om beurten. Doordat de skills van de beide personages elkaar zo goed aanvullen, voelen jij en je medespeler als een echte eenheid. Alhoewel het duo wordt opgebroken in de tweede en derde Donkey Kong Country-games, is hun terugkeer in Donkey Kong Country Returns het bewijs dat dit gameduo ijzersterk is.

[poll 654]

Mocht je zelf nog een gameduo in gedachten hebben dat hier niet bij staat, dan zien we dat natuurlijk graag terug in de comments hieronder!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Verschillende onderdelen uit HTC Vive-verpakking onthuld

Saimon Says – Resident Papa