in

Review in Progress – Minecraft: Story Mode


Net als bijna alle Telltale-games is ook Minecraft: Story Mode een episodische titel. Er zijn inmiddels vijf afleveringen verschenen, en er komen er nog zeker drie aan. Het verhaal kan echter al in tweeën worden gehakt, want de eerste vier episodes gaan over de oude ‘Order of the Stone’, terwijl vanaf het vijfde deel de ‘New Order of the Stone’ het stokje overneemt. In deze review in progress bespreken we daarom de eerste vier episodes, die een compleet verhaal vertellen.

Bekende stemmen
Jij speelt Jesse. Je kiest zelf of jouw hoofdpersonage een man is (ingesproken door Patton ‘Ratatouille’ Oswalt) of een vrouw (met de stem van Catherine Taber, Padmé in Star Wars: The Clone Wars). Er zitten veel bekende stemmen in de game, en de voice-acting is dan ook fantastisch. Om je heen heb je je eigen vriendengroepje, maar je leert onderweg ook nieuwe personages kennen, namelijk de Order of the Stone, vijf helden die de Minecraft-wereld al eerder redden. Het is de bedoeling dat je met je groep de wereld redt door de Witherstorm te verslaan, wat een buitenaards wezen-achtig natuurverschijnsel blijkt te zijn met gevaarlijke drakenkoppen, magnetische laserstralen en overige dodelijke ellende.

Voor je daar belandt, word je eerst flink op de proef gesteld. Niet alleen door de vele Creepers en zombies die houterig op je afwaggelen, maar ook door de personages die allemaal een gebruiksaanwijzing hebben. Een van je medereizigers wordt ziek na iets dat lijkt op een beet van een zombie, een ander blijkt de boel te flessen en weer een ander is een varken dat niet kan praten. Tel daarbij op dat het hoofdpersonage botervingers heeft en op de meest onhandige momenten alles uit zijn of haar handen laat vallen, en je avontuur vol onbeholpenheden is compleet.

Eindelijk wat actie
In elke episode laat Jesse minstens één ding uit de handen glijden, dus dat wordt na een paar keer een terugkomend grapje (hoewel het niet grappig bedoeld lijkt). Toch is het wel prettig dat het gebeurt, want het brengt tenminste een klein beetje actie in deze verhalende game die verder enorm passief is. Ondanks dat Minecraft een game is vol bouwmogelijkheden en wapenproduceeropties, is het toch moeilijk voor Telltale om het verhalende te onderbreken voor actie. Soms is het zo overduidelijk een ‘moetje’, bijvoorbeeld als je na een bespreking van vele minuten ineens wordt gevraagd of jij en je vriend Axel eindelijk weer eens jullie speciale groet doen. Er is geen echte aanleiding.

Nu staan de games van Telltale erom bekend passief te zijn, maar in Minecraft wordt soms totaal geen moeite gedaan het knoppendrukken op een logisch moment te laten plaatsvinden. Sowieso wordt er in Story Mode vooral veel met pijlen gewerkt en hier en daar een knop. Veel andere actie is er bijna niet, op een enkele puzzel na. Helaas zijn ook deze puzzels niet extreem uitdagend, alleen komt het weleens voor dat je je in een kamer bevindt en niet direct weet wat je moet doen.

Geen uitdaging
Dat geldt ook voor de actiescenes, want als je daarin niet weet wat je moet doen (lees: niet snel genoeg de juiste knop – die groot in beeld komt – indrukt), dan sterft je personage en dropt de game je direct weer op de scène waarin het mis ging, zonder verdere consequenties. Soms heb je geluk en is dat vrij kortgeleden, maar het komt ook voor dat je weer een hele cutscene moet terugkijken. Op die momenten kun je dankbaar zijn dat de game nagenoeg geen uitdaging biedt, want daardoor hoef je de cutscenes eigenlijk nooit vaker dan twee keer te bekijken.

Niet alleen omdat herhaling zelden leuk is, maar ook omdat de game niet het meest oogstrelend is. Het is even wennen als je Telltale-games gewend bent, want Minecraft is helemaal in de stijl van Minecraft. Je komt dan ook in Minecraft-gedeeltes als The Nether, The End en The Far Lands. Geen artistieke animaties zoals in The Walking Dead, Game of Thrones en The Wolf Among Us, maar de megapixels uit Minecraft. Niet dat het hier alleen maar om blokjes gaat, want die kubusjes vormen personages. Echter is het moeilijk om met deze personages mee te voelen, omdat ze er ten eerste totaal niet menselijk uitzien en ze ten tweede maar weinig dieper achtergrondverhalen krijgen van Telltale.

Niet dat er niet weer met hetzelfde sjabloon van achterliggende gespreksbomen wordt gewerkt uit eerdere games, want het is nog steeds zo dat sommige reacties het verloop van de game ietwat doen veranderen. Die veranderingen zijn alleen niet groot en dus nauwelijks merkbaar, want Telltale wil dit een spel maken voor de hele familie. De dood van een personage of enorm emotionele dilemma’s komen bijna niet voor in Minecraft: Story Mode. Het zijn meer nuances in vriendschappen die lijken te worden beïnvloed door jouw keuzes in dialogen. In tegenstelling tot andere Telltale-games is het echter niet heel duidelijk waar welk antwoord naar leidt, maar door je minimale invloed heb je sowieso minder last van eventuele keuzes die je beter niet had kunnen maken.

Voor de fans
Als we Minecraft: Story Mode vergelijken met andere Telltale-titels, dan komen we tot de conclusie dat deze serie – meer dan anderen – gericht is op de fans. Er wordt niet heel veel context gegeven over de Minecraft-werelden of de vijanden. Als je de franchise niet goed kent, dan lijkt het soms alsof je dingen mist. Bovendien moet de ietwat kinderlijke humor je ook maar net aanspreken, want het spel voelt een beetje als een zaterdagochtendcartoon met veel voorspelbare opmerkingen en situaties. Het is heel duidelijk dat Telltale de game voor het hele gezin maakt, maar dat maakt het helaas nog meer een virtueel verhaal met slechts hier en daar wat knoppendrukken dan een game.

Vooral de eerste drie episodes zijn erg passief en ook vrij kort; in een uurtje kom je wel door elke episode heen. De vierde episode, waarin het verhaal van de oude Order of the Stone ten einde komt, voelt wel heel compleet. Er gebeurt veel, er is een grote hoeveelheid actie en het heeft een verlengde duur van ongeveer anderhalf tot twee uur in totaal. Ook zit er aanzienlijk meer emotie en daardoor binding met de personages in deze afsluiter van de eerste helft van het seizoen. Als Telltale de stijl van de vierde episode doortrekt, dan kan het tweede deel (episodes vijf tot acht) de complete serie enorm verbeteren.

Minecraft: Story Mode wordt gespeeld op de Xbox One, maar is ook verkrijgbaar op Android, iOS, PC, Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita en Xbox 360. Op 1 juni verschijnt Minecraft: Story Mode ook op Wii U.

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Saimon Says – Resident Papa

Quantum Break review – Een heerlijke vooruitstrevende game