in

De vetste bordspellen gebaseerd op games


Mochten jouw ooms, tantes, vrienden en vriendinnen net iets te analoog zijn om met een controller om te kunnen gaan, dan kun je natuurlijk lekker oud-Hollands om tafel zitten met een bordspel. Monopoly, Wie Is Het? en Kolonisten van Catan zijn natuurlijk klassiekers, maar als je je games toch maar moeilijk kan loslaten, dan zijn hier de vetste bordspellen van onze favoriete spellen.

Sid Meier’s Civilization
Dit is een bordspel dat niet alleen fans van de Civ-serie zal bevallen, want net als in Kolonisten van Catan begin je met nagenoeg niets en moet je steeds verder uitbouwen. In Civilization begin je met slechts een stad en daarvan moet je zorgen dat dit uitgebreid wordt tot een volledig koninkrijk, terwijl er –helemaal Civ-stijl- diverse tijdperken langskomen die de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Het bordspel van Sid Meier’s Civilization is gemaakt door Kevin Wilson, een man die diverse games uit dit artikel heeft ontworpen. Een van de dingen die Civilization zo tof maakt is dat iedereen vanuit een ander standpunt begint, omdat iedereen een personage is met zo zijn eigen krachten en zwaktes.

XCOM: The Board Game
Nadat de X-COM-franchise in 2012 en 2013 nieuw leven was ingeblazen, verscheen er eind 2014 een bordspel genaamd: XCOM: The Board Game. De naam is niet bijster origineel, maar het spel is dat wel. Je speelt met maximaal drie vrienden en iedereen heeft zo zijn eigen rol op het bord, met allemaal het doel om de aliens uit te roeien. Het is een moderne game die gebruikmaakt van een gratis app, die bedoeld is om de tijd bij te houden (want gelukkig kunnen beurten niet eeuwig duren – handig als je met spelverlangzamende ‘denkers’ bevriend bent). Daarnaast geeft de app aan wat de slechteriken doen, wat vrij essentieel is, omdat je op basis daarvan in je beurt mogelijk andere prioriteiten moet stellen. Een beetje stressen is het wel, maar dat is een goede representatie van de spanning die ook in de games voelbaar is.

BioShock Infinite: The Siege of Columbia
Of BioShock nu je hart heeft gestolen of het juist koud laat, dat maakt voor dit spel niet uit. De rollen worden in The Siege of Columbia namelijk omgedraaid. In plaats van dat je met Booker en Elizabeth speelt, heb je een veel grotere rol en is het juist Elizabeth die je potje af en toe even flink komt verstoren. Je overziet een groot conflict dat speelt in Colombia en je moet de verschillende gedeeltes van de stad bij je zien te houden, terwijl op Risk-achtige wijze je tegenstander hetzelfde probeert te doen. Je bent of de Founders of de Vox Populi en behalve dat landjepik zijn er ook nog bijzaken die spelen, zoals een leider die afgemaakt moet worden, of iets anders om je tegenstander enorm mee dwars te liggen. En zoals gezegd, zijn er ook nog de personages uit de games die de boel af en toe nog wat chaotischer komen maken.

Street Fighter
Van Pokémon en Magic kennen we al geruime tijd de kaartspellen, maar wist je dat Street Fighter er ook een vorm van heeft? Het bordspel van Street Fighter is dus ook geen bordspel, maar een kaartspel waarin menig kaartje een vechter moet voorstellen – Ryu kan het net als in de games opnemen tegen Chun-Li. Naast kaarten met personages zijn er kaarten die een aanval of handicap voorstellen, zoals punchkaarten en zwakteboden. Het kost best wat hersenkracht om goed te onthouden wat je nu precies aan het doen bent, zeker als je een hele ketting van combo’s aan elkaar legt, maar voor een fysiek spel dat is gebaseerd op een vechtgame is Street Fighter toch heel vermakelijk.

Gears of War: The Board Game
De Locust Horde valt weer aan en dat betekent dat je in Gears of War: The Board Game de handen uit de mouwen moet steken. In tegenstelling tot menig bordspel hierboven, is Gears of War: The Board Game wat trouwer naar de franchise. In diverse missies en afhankelijk van de wapens die je voorhanden hebt, moet je in strijd gaan met de buitenaardse vijand. Elk potje is weer anders dankzij de willekeur die ontstaat doordat kaarten de dienst uitmaken in dit spel. Je pakt een kaart en die zegt bijvoorbeeld: “als je op dit vakje bent gestart, dan val je nu 6 keer een Locust aan”, of “deze kaart bevat deze specifieke munitie om met een wapen naar keuze te gebruiken”. De kaarten bepalen wat er plaatsvindt en waarop je moet anticiperen.. Niet alleen actie dus, er komt ook strategie kijken bij dit bordspel.

The Witcher Adventure Game
De Poolse trots The Witcher is een game die zich iets minder goed leent voor je oom die bij gamen nog steeds aan Tetris denkt, want dit bordspel is wat meer geënt op de personages uit de game van CD Projekt Red. Triss Merigold en uiteraard Geralt komen erin voor. Ze moeten diverse taken uitvoeren om anderen te helpen en daarmee ook zichzelf. Je moet regelmatig een kaart pakken die je personage beïnvloedt, zoals een nieuw elixir om sterker mee uit te komen in gevechten.

StarCraft
Als real-time stategygame is StarCraft nog steeds een pc-klassieker, maar het bordspel timmert ook hard aan de weg van populariteit met maar liefst 180 plastic pionnetjes. In dit spel is het bord niet gewoon een vierkante kaart, maar bouw je het zelf op door planeten te plaatsen. Dat betekent natuurlijk dat elk potje heel anders kan uitpakken, hoewel elke speelsessie erop neerkomt dat je zoveel mogelijk planeten moet inpikken en je je tegenspeler continu het leven zuur moet maken.

Portal: The Uncooporative Cake Acquisition Game
Dit is een modulair bordspel dat vooral populair is door zijn aantrekkelijke uiterlijk, met fantastische pionnen die zo uit de game lijken te komen. De Portal-gameontwikkelaars werkten zelf ook aan dit bordspel, waardoor het spel duidelijk de authenticiteit van Portal heeft. Gelukkig maar, want een groot deel van het vermaak van Portal zit hem in de bekende humor en die is te vinden in het bordspel. Je moet in Portal zorgen dat je je eigen stuk taart bewaakt voordat anderen hem je afnemen. Potjes duren niet uren zoals de meeste games in dit artikel: met een half uur tot drie kwartier is een speelsessie wel gedaan.

Doom: The Boardgame
We eindigen dit artikel met het bordspel dat de koning van de game-bordspellen is: Doom. Het spel is wat hoog in prijs, omdat het niet meer wordt gemaakt, maar er zijn redenen genoeg om toch nog een doos Doom te bemachtigen. Je moet op zoek naar wapens (die schaars zijn) om daarmee de buitenaardse vijand te verslaan. Een speler is Invader en de anderen zijn mariniers. Het spel werkt op basis van een scenario, dat het spel vanaf het eerste moment al beïnvloedt. Als je je eigen missies weet te volbrengen, dan heb je gewonnen. Vind je het zo fantastisch dat je meer wilt, dan is er een uitbreidingsset beschikbaar voor het spel, al moet je die ook eBay’en, want in speelgoedwinkels kom je ze ook niet meer tegen.

Zijn er bordspellen vergeten die we niet mogen missen? Laat je tips achter in de reacties. Niet vals spelen, hè!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Review: Tom Clancy’s The Division

Aangepaste PS4-controller voor gamer met hersenverlamming