in

Uncharted – Het verhaal in kaart gebracht


Nathan Drake is een graag geziene gast op onze PlayStation. Toch weten we eigenlijk maar verdraaid weinig van de charmante schattenjager. In aanloop naar Uncharted 4: A Thief’s End zetten we Drake’s hele verhaal daarom op een rijtje. Zijn beknopte legende begint in Colombia, waar een vijftienjarige Drake, ogenschijnlijk een wees zonder thuis of verdere achtergrond, zonder enige bekende aanleiding in een museum inbreekt om enkele relikwieën van zijn ‘voorvader’ Sir Francis Drake te bemachtigen: een discus om codes mee te ontcijferen, en een ring.

Drake’s eerste avontuur: vervloekt goud in Panama
Voordat (de inmiddels volwassen) Drake de legende van de ring achterna jaagt, gaat hij op schattenjacht met Jason Dante in Uncharted: Golden Abyss, dat zich chronologisch gezien nog voor Uncharted: Drake’s Fortune afspeelt. Ze zijn de legendarische Zeven Steden van Cibola op het spoor en dat brengt hen naar Panama. Drake wordt echter verraden door deze oude vriend, die samen met de lokale warlord Robert Guerro het goud liever voor zichzelf houdt. De alliantie is echter van korte duur, wanneer blijkt dat Guerro het goud met helemaal niemand wil delen.

Drake krijgt hulp van Marisa Chase en mentor/beste vriend Victor Sullivan en ontdekt de mythische stad Quivira, een van de Zeven Steden, waar zij een ongekende berg goud vinden. Het goud blijkt echter radioactief, precies de reden dat iedereen die ooit met de schat in aanraking kwam is overleden en er alleen nog maar verhalen bestaan over Quivira. Drake rekent uiteindelijk af met beide bad guys, redt het meisje (Chase) en ontkomt samen met Sully, die inmiddels een helikopter heeft geregeld. Het vervloekte goud blijft liggen waar het ligt.

De ring waar alles mee begon
Enige tijd later besluit Drake dan eindelijk zijn ‘familielegende’ achterna te jagen. Aan de binnenkant van Drake’s ring staan coördinaten gegraveerd. Coördinaten die Drake naar een plek vlak voor de Panamese kust voeren, waar hij samen met verslaggeefster Elena Fisher de grafkist van Sir Francis Drake opduikt. In plaats van het stoffelijk overschot van de ontdekkingsreiziger, treffen Drake en Elena een notitieboekje aan. In een redelijk onkies moment dumpt Drake Elena vervolgens en gaat hij met Victor Sullivan op zoek naar de schat die beschreven staat in dat notitieboekje: El Dorado.

Het boekje blijkt een soort Lonely Planet-gids voor bizarre en gevaarlijke avonturen te zijn. Eerst treffen de helden midden in de Amazone een roestige U-boot van de Duitse Kriegsmarine aan, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dezelfde legende najoeg. Vervolgens blijkt dat zij niet de enigen zijn die op de schat jagen, als de bad guys Gabriel Roman, Eddy Raja en Atoq Navarro ten tonele verschijnen en Sully en passant neerschieten (Drake denkt dat hij is doodgeschoten), waarop Drake vlucht en opnieuw een verbond sluit met Elena om de jacht op El Dorado voort te zetten.

Drake en Elena vliegen naar het eiland waar de stad zich zou bevinden, maar worden neergehaald door Eddy’s piraten die inmiddels talrijk aanwezig zijn op het eiland. Drake en Elena klimmen, puzzelen en vechten zich een weg door vele Spaanse ruïnes en worden herenigd met Sully, die nog blijkt te leven en geforceerd werd Roman en kornuiten te helpen. In de catacomben van een oud klooster ontdekken ze dan het levenloze lichaam van Sir Francis Drake, die zijn schattenjacht nooit heeft kunnen voltooien. Diep bedroefd geeft Drake de ring terug aan zijn voorvader.

Veel tijd om te rouwen is er niet, als het gezelschap wordt opgeschrikt door mutanten met ongekende kracht en snelheid. Dit is het moment dat we ineens snel door de bad guys heengaan. Eddy Raja valt al snel ten prooi aan de mutanten. Roman heeft dan al El Dorado gevonden, het blijkt om een sierlijke grafkist te gaan. Roman muteert zelf als hij stof van het rottende lijk binnenin de kist inademt, waarop Navarro hem neerschiet. Navarro onthult dan El Dorado als wapen te willen gebruiken. Uiteraard steekt Drake daar een stokje voor. In de stromende regen verslaat hij Navarro in een vuistgevecht op een vrachtschip, waarop El Dorado én Navarro overboord vallen en verdwijnen richting de bodem van de oceaan. En oh ja, Elena blijkt Drake’s ring toch meegenomen te hebben en geeft deze terug aan Nathan. Eind goed, al goed!

Het eeuwige leven in Tibet
Drake blijft echter hongerig naar schatten, zowel die van goud als de vrouwelijke variant. Drake komt via zijn oude vriend Harry Flynn en de knappe Chloe Frazer op het spoor van de Cintamani Stone, een magische steen die Marco Polo ooit gevonden zou hebben in Shambhala. Nog voordat de zoektocht goed en wel kan beginnen, wordt Drake verraden door Flynn en belandt hij in een Turkse cel, waar hij drie maanden later uit bevrijd wordt door Chloe en publiekslieveling Victor Sullivan.

Flynn blijkt te werken voor een Russische warlord genaamd Zoran Lazarević. Met hulp van Chloe als mol infiltreren ze Lazarević’ kamp in Borneo, waar Drake ontdekt dat de Cintamani Stone nooit Shambhala heeft verlaten. Ook ontdekt hij een heus massagraf met alle bemanningsleden van Marco Polo, die elkaar hebben uitgemoord. Dat doet Sully beseffen dat hij inmiddels te oud wordt voor dit werk en hij haakt af voor de rest van de trip – een verstandige keuze. Drake stopt echter niet zo snel en vindt een phurba, een soort rituele dolk die mogelijk de sleutel is tot Shambhala. Volgende halte: Nepal!

Dankzij Chloe hoeft Drake zich niet eenzaam te voelen op deze trip. Drake loopt dan ook nog eens zijn ex-vriendinnetje Elena tegen het lijf (lekker awkward!), die in Nepal verslag doet van Lazarević’ oorlogsmisdaden. Chloe speelt haar rol als dubbelspion ondertussen zo overtuigend, dat onduidelijk is waar haar ware intenties liggen. Na de nodige kat-en-muis-spelletjes, waarbij onder andere een trein het moet ontgelden, weet Drake Shambhala te bereiken. De verloren stad wordt bewaakt door een soort Avatar-achtige blauwe supermensen, die zo sterk zijn geworden dankzij het sap van een boom waarin de Cintamani Stone (in werkelijkheid een groot stuk barnsteen) zit.

Tijdens een van de vele schietpartijen die in Shambhala volgen, raakt Flynn zwaargewond en blaast hij zichzelf op met een granaat, waardoor ook Elena gewond raakt. Tijdens een andere schietpartij ontketent Drake een reeks van explosies. Hierdoor kan de inmiddels muterende Lazarević verslagen worden door de bewakers van de stad, maar de rest van Shambhala wordt er niet fraaier op. De hele boel zakt als een kaartenhuis in elkaar, maar gelukkig springen Drake, Chloe én Elena – natuurlijk – net voor de explosie uit.

Drake’s discus
Het weerhoudt Drake er niet van opnieuw het gevaar op te zoeken. Twee jaar later proberen Drake en Sully Drake’s ring te verkopen aan een kerel genaamd Talbot. Die probeert met vals geld te betalen en de hele deal gaat al snel de verkeerde kant op, maar dat is allemaal volgens plan. Drake wil namelijk via Talbot Katherine Marlowe opsporen. Met Marlowe hebben Drake en Sully wat oud zeer. Zij was ooit Sully’s opdrachtgever, maar nadat ze in Colombia de opdracht gaf om de vijftienjarige Nathan Drake om te leggen, verwaterden de contacten toch een beetje.

Drake hield aan die eerste confrontatie met Marlowe zijn bekende ring over (en een levenslange vriendschap met Sully – ook wat waard!), maar Marlowe wist de discus te bemachtigen en inmiddels willen Drake en Sully die schijf toch wel graag terug, zodat Drake voor de tweede keer in de voetsporen van Sir Francis Drake kan treden. De discus blijkt namelijk, in combinatie met de ring, een sleutel tot Iram of the Pillars, een verloren stad in de Rub’ al Khali-woestijn die ook wel het Atlantis van het Zand wordt genoemd.

In hun achtervolging van Talbot bemachtigen Drake, Sully en hun vrienden Chloe en Cutter het notitieboekje van ontdekkingsreiziger T.E. Lawrence. Zijn notities brengen hen naar Frankrijk, Syrië en uiteindelijk Yemen, waar Drake opnieuw op pad gaat met Elena Fischer. Chloe is dan inmiddels afgehaakt en dat is maar goed ook: de hereniging met zijn inmiddels ex-vrouw (!) Elena is al ongemakkelijk genoeg. Veel tijd om bij hun verleden stil te staan, is er niet: Marlowe en Talbot en Drake, Sully en Elena jagen op dezelfde schat en dat zorgt voor de nodige confrontaties. Confrontaties waarbij Drake onder andere een verlaten cruiseschip dat nu als thuisbasis van piraten dient laat kapseizen, en een vrachtvliegtuig laat neerstorten midden boven de woestijn. Drake en voertuigen; het zal nooit een geschikte combinatie worden.

Uiteindelijk vinden zowel Drake en zijn vriendjes als Marlowe en haar handlangers de verloren stad. De uitgedroogde Drake slobbert dan snel water uit de eerste de beste fontein naar binnen, waarop hij direct zwaar begint de hallucineren. Hij ziet hoe Sully voor zijn ogen wordt neergeschoten en hoe handlangers van Marlowe veranderen in duistere wachters van de stad. Als hij even later weer bij zinnen komt, snappen Drake en Sully wat er aan de hand is. Het water in de stad is vergiftigd en lijdt tot waanbeelden, die ertoe hebben geleid dat de beschaving in de stad zichzelf eeuwen geleden heeft uitgemoord. Ze snappen ook gelijk waarom Sir Francis Drake zoveel moeite deed zijn ontdekking van Iram of the Pillars geheim te houden: er was geen schat, enkel deceptie.

Drake en Sully zorgen er vervolgens voor dat nooit iemand meer bij deze vervloekte stad kan komen, op geheel eigenzinnige wijze: door alles met veel bombarie in te laten storten. Tijdens deze chaos verdwijnt Marlowe mét Drake’s legendarische ring in drijfzand, en schiet Drake Talbot dood net voordat hij Drake’s schedel inslaat met een rots.

Uiteindelijk staan de helden wel wederom met lege handen buiten. Hoewel? Drake en Elena lijken elkaar weer wat leuker te vinden en lopen hand in hand naar het vliegtuig. Heeft die ouwe snoepert toch nog een schat aan dat avontuur overgehouden.

Het einde van een dief
Even de balans opmaken. Terugkerende elementen uit Drake’s avonturen zijn: een vrouw (bij voorkeur Elena), Sully, een notitieboekje van een legendarische ontdekkingsreiziger, een vernietigde legende en buiten staan met lege handen. Misschien is dat laatste ook wel de reden dat Drake er (naar verluidt) mee kapt na Uncharted 4. Hoe dat precies in elkaar zit, zien we 10 mei.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gametrends uit het Wii-tijdperk die we missen als kiespijn

Nieuwe Hitman-missie nu verkrijgbaar, Hitman GO naar Oculus Rift