Meestal kan ik de neiging om vanuit de eerste persoon een review te beginnen best aardig onderdrukken. Maar in dit geval moet ik toch echt een uitzondering maken. De vaste bezoekers hier zal allang opgevallen zijn dat ik leef voor alles wat te maken heeft met snelheid. Het toppunt van die passie is voor mij de rallysport, waarin ik af en toe zélf autosport mag bedrijven in het echte leven. En geloof me, er is werkelijk niets mooier in het leven dan met tweehonderd kilometer per uur een berg afdalen via een kronkelend bergpaadje. Bij voorkeur een route door de sneeuw, het zand of de modder. Als je er maar goed vies van wordt.
Traktatie
Normaliter zijn er niet ontzettend veel games die je dat laten doen, maar in de afgelopen zes maanden zijn we getrakteerd op maar liefst drie grote rallyspellen. Afgelopen najaar verscheen WRC 5, even na de jaarwisseling landde Sébastien Loeb Rally EVO en sinds deze week is DiRT Rally beschikbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One – na een succesvol Steam Early Access-traject op de pc. WRC 5 en de Loeb-game zijn nog steeds best aardige, competente racegames, al kunnen we twijfelende rallyfans gelijk al uit eventuele onzekerheid helpen: DiRT Rally is namelijk van een dusdanig hoger niveau dat dit nieuwste werk van Codemasters vrijwel elke andere rallygame ooit te kakken zet.

We hebben hier te maken met een van de moeilijkste en meest diepgaande racespellen van de laatste tijd: DiRT Rally vergroot de basisprincipes van de rallysport uit tot zeer puristische proporties. Want natuurlijk wil je zo snel mogelijk van A naar B, maar hoeveel risico ben je bereid om daarbij te nemen in de wetenschap dat elk foutje genadeloos wordt afgestraft? Een stuurfoutje kost sowieso tijd, maar wat te denken van de vijftien seconden die je extra aan de broek krijgt wanneer je uit de berm gehaald moet worden? En het is gaaf om vol gas over een heuveltje te gaan en tientallen meters door de vlucht te vliegen, maar kun je niet beter alvast kort remmen om beter uit te komen voor de haarspelbocht iets verderop? Het zou toch zonde zijn om daar te hard aan te komen en een steen te rammen, waardoor je de motor beschadigt, een band lek rijdt of (nog erger) je auto geheel afschrijft. Je zou dit dan ook gerust de Dark Souls onder de racegames kunnen noemen.
Serieus
Op zich klinkt deze hele opzet nogal logisch, want in vrijwel elke vorm van racen gaat het erom wie het snelste is door zo min mogelijk fouten te maken. Wat DiRT Rally verheft tot de crème de la crème, is de manier waarop de game je uitdaagt om op de vele rallyproeven de beste tijden neer te zetten – én de manier waarop je dat kunt doen.

De carrièremodus is rechttoe-rechtaan en laat je traditiegetrouw beginnen met oudere, tragere modellen. Bewijs jezelf daarin en je zit al snel achter het stuur van serieuze rallymonsters. In de tussentijd merk je hoe divers en diepgaand het rijgedrag van elke auto is: zelfs tussen verschillende auto’s binnen dezelfde klasse kan een wereld van verschil zitten wat betreft grip, reactiesnelheid en feedback. Er zijn op zich genoeg spellen met dusdanig diepgaande physics waarin je puur op afgesloten verharde circuits racet, zoals Project CARS en iRacing, maar op het gebied van rallygames verlegt DiRT Rally de grenzen behoorlijk.
Minder hardcore spelers hoeven zich daardoor overigens niet meteen te laten afschrikken. Er is een aardige tutorial aanwezig – handig om de aanwijzingen die je bijrijder over de intercom brult beter te snappen – en je kunt zelfs de hulp inroepen van je eigen crew om efficiënter te sleutelen. Zo helpen de monteurs je onder meer met de herstelwerkzaamheden tijdens een rally, maar kunnen ze ook betere prestaties uit je rallymonster halen naarmate jij meer kilometers aflegt, successen boekt en geld verdient. Wel zo handig om beslagen ten ijs te komen wanneer je je waagt aan de vele multiplayermogelijkheden, die variëren van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse community-uitdagingen tot zelf opgezette kampioenschappen met een kleine of grote groep spelers. Ook kun je in een vrije speelstand naar hartenlust oefenen met elke auto, op elk parcours en in elke discipline.

Beklimming
Want naast het traditionele rallyrijden kun je in DiRT Rally aan de slag met twee derivaten van de rallysport. Zo is er rallycross, waarin je het op deels verharde, deels onverharde circuits rechtstreeks opneemt tegen andere racers. Daarnaast kun je een heuvelklim rijden, al blijft deze feature in de praktijk beperkt tot meedoen aan de befaamde beklimming op tijd van de bergtop Pikes Peak in de Amerikaanse staat Colorado. Vooral rallycross zorgt voor een aardige afleiding, aangezien je daarbij voor de verandering niet in je eentje rondsjeest. Jammer genoeg is de content relatief beperkt: er is nauwelijks meer dan een handvol auto’s beschikbaar en het aantal parkoersen is ook niet om over naar huis te schrijven. Ook in de reguliere rally’s worden wat proeven (in stukken gehakt of tegengesteld) hergebruikt, al valt dat minder op.
DiRT Rally is overigens niet de allermooiste racegame, wanneer je ‘m vergelijkt met bijvoorbeeld een recente Forza-titel op de Xbox One. Statistisch gezien valt het op zich niet tegen: de PS4-versie wordt weergegeven in 1080p (waarbij we af en toe wel wat screen tearing tegenkwamen), op Microsofts console wisselt de resolutie af met een minimum van 900p. Verder ogen de automodellen, omgevingen en objecten (van bomen tot toeschouwers) wel een beetje alsof ze op een spelcomputer van de vorige generatie thuishoren, maar echt storend is dat niet. De sensatie is namelijk, met dank aan de geweldige motorgeluiden en andere effecten, niets minder dan waanzinnig – al heb je wel een racestuurtje nodig voor de optimale beleving én om de beste tijden te rijden. Maar dan voel je je ook wel een echte rallyheld, hetzij met een boel minder viezigheid.
Voor de review is deze game gespeeld op de PlayStation 4. DiRT Rally is ook verkrijgbaar op de Xbox One en pc.