in

Esmee in Cosplay: Tomocon 2016 – Terug naar de laatste schooldag


Herinner jij jouw laatste schooldag nog? Met je vrienden over een zonovergoten buitenplein vol spelletjes struinen, een etenstentje dat heerlijke geuren verspreidt, groepjes mensen die met elkaar staan te lachen en vrolijke muziek die door de speakers dreunt. Dat is precies hoe de derde editie van Tomocon aanvoelt. Deze wordt dit jaar net als de allereerste editie in het dorpshuis de Berchplaets in Oss gehouden.

Op het moment dat mij ter ore komt dat het evenement dit jaar weer op dezelfde locatie wordt gehouden als de eerste editie, sta ik direct klaar om te gaan. Tomocon 2014 was namelijk mijn allereerste cosplayconventie, precies twee jaar geleden. De Berchplaets is dus waar het allemaal begint, waar Esmee in Cosplay is geboren. Dit jaar beslaat de conventie echter een heel weekend in plaats van alleen een enkele zaterdag.

Ik heb een aanhoudende rode blos op mijn gezicht van de zon, gezien ik vrijwel het hele weekend buiten in het zonnetje doorbreng samen met mijn vrienden, medecosplayers en een groep InsideGamer-bezoekers.

Op zaterdag hangt er vooral een festivalsfeer. Ik zit vrijwel de halve dag op dezelfde plek in het gras met een wijntje, wat redelijk oninteressant klinkt, maar ik heb het ontzettend naar mijn zin samen met vrienden. We neuzen buiten in een tent even in de dealerroom en leven ons uit op het springkussen. Er zijn ook andere spelletjes zoals Mega Twister en sumoworstelen, waarbij je je in een sumopak moet hijsen en je tegenstander de ring uit moet werken.

Het weer is fantastisch, dus we gaan tijdens het evenement eigenlijk alleen naar binnen voor de cosplaywedstrijd op zaterdag omdat vrienden daaraan meedoen, en ’s avonds voor muziekgroep Deshima Sounds. De dj’s van Deshima nemen je mee in de wereld van de Japanse clubs met genres als house, dubstep, eurobeat, hypertechno en makina. Uitgedost met lichtgevende bandjes, ringen en glow-in-the-dark-bodypainting geef ik me geheel over aan de muziek. Met Deshima vermaken we ons altijd wel: lekker dansen, een beetje gek doen en natuurlijk met z’n allen de onmisbare Harlem Shake uitvoeren.

Op zondag zie ik meer van de conventie zelf, mede doordat ik brak ben door de avond ervoor en doordat het iets kouder is aan het begin van de dag. Samen met wat vrienden probeer ik wat spelletjes uit in de gameroom, waar ik gruwelijk hard word ingemaakt in Pokkén Tournament op de Wii U. Vervolgens ga ik naar de verjaardag van een vriendin, die een klein feestje geeft in het Cherry Pie Maid Café. In dit café kun je allerlei lekkernijen uitproberen, zoals het mierzoete drankje Bubble Tea, en word je geserveerd door schattig opgedofte serveersters. Ik krijg een plakje heerlijke cake met blauwe slagroom en een glaasje bubbels voorgeschoteld terwijl de serveerster een felicitatie zingt en op haar gitaar speelt.

Het is zondags wel vele malen rustiger, wat best jammer is omdat de grote lege stukken op het grasveld en in het dorpshuis voor een heel andere sfeer zorgen dan de festivalsfeer van de dag ervoor. Desondanks vermaak ik me prima en ik kan de dealerroom veel beter verkennen doordat er minder mensen staan te shoppen. Je kunt er allerlei figures kopen, zoals van Dragon Ball Z, Sword Art Online, One Piece en andere (bekende) fandoms. Ook Japans snoep, speciale drankjes, merchandise als mutsjes en kettinkjes, stripboeken en posters worden ten overvloede aangeboden. Ik doe zelf nog mee met een Attack on Titan-loterij, waarbij je altijd prijs hebt, maar helaas loop ik de prachtige figure van mijn favoriete personage Levi mis en krijg ik twee postkaartjes van personages Armin en Jean.

De dag vliegt voorbij want voor we het weten is het vier uur ’s middags. We pakken alvast onze tassen in om ons voor te bereiden op de lange terugreis. Met een shuttlebus worden we teruggebracht naar het treinstation en een deel van de reis brengen we nog gezellig samen door, tot onze wegen zich splitsen.

Tomocon 2016 blijkt een gezellige, zomerachtige conventie met de sfeer van een festival of van de laatste schooldag. Het avondprogramma met Deshima Sounds op zaterdag is een welkome toevoeging. De zondag is wel erg rustig, wat jammer is voor de sfeer, maar ik vermaak me alsnog doordat ik nieuwe mensen leer kennen en samen met mijn vrienden ben. Dat is ook de kracht van Tomocon: een laagdrempelige, bijna huiselijke con, waar je veel vrienden maakt en terugziet.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ontdek het ontwikkelproces van de levels in Spelunky

Verkoop PlayStation Vita lijkt stopgezet in Nederland