in

Netflix-tips voor gamers – documentaires, series en films over games


Je console kan niet alleen games afspelen, maar ook een hele lading aan films en series via de Netflix-app. Nu wordt de Nederlandse Netflix nog weleens afgekraakt omdat het aanbod aanzienlijk minder zou zijn dan dat van Amerika, maar dat wil niet zeggen dat er niks leuks op te vinden is. Zeker als een game weer van een update moet worden voorzien, dan kun je mooi nog even flixen terwijl je console aan het downloaden is. Daarom hebben wij een lijst aan game gerelateerde films en series samengesteld die je in elk geval moet zien.

Indie Game: The Movie
Deze documentaire kwam al ter sprake in ons artikel Vijf Fascinerende Gamedocumentaires , want de film laat zien dat indiegames ontwikkelen wel iets verder gaat dan slechts een excentriek persoon op een zolderkamertje met een kleine voorraad instant noodles en programmeervaardigheden. Docu-makers Lisanne Pajot en James Swirsky volgen diverse indiegames in verschillende ontwikkelingsfasen, waaronder Super Meat Boy en FEZ. Daarbij zie je de mooie en minder mooie kanten van het onafhankelijk aan games werken.

Doom
Waar Indie Game: The Movie een serieuze documentaire is om je aandacht bij te houden, is de actiefilm Doom dat allerminst. Dit is een ideale flick om te bekijken voor het slapengaan als je terugkomt van het uitgaan, of als je simpelweg heel melig bent of ondertussen iets anders doet. Doom is namelijk niet de beste film ooit, verre van dat, maar het heeft zo z’n momenten. Dwayne ‘The Rock’ Johnson speelt de hoofdrol in dit over-de-top sciencefiction verhaal, waarvan je vooral je verwachtingen laag moet houden om er écht van te genieten. Doe je dat, dan is het een geinige Aliens-rip-off met een echt eindbaasgevecht en zelfs een stukje first-person perspectief.

Video Games: The Movie
Video Games: The Movie pakt in tegenstelling tot Indie Game: The Movie een wat breder spectrum van de gamesindustrie. De documentaire laat een tijdslijn zien van het begin van games tot 2013, met iconische mensen uit de bizz, zoals Reggie Fils-Aimé en Hideo Kojima. Er wordt niet alleen gediscussieerd over wie de echte bedenker van games is, maar ook wat spellen voor ons betekenen. Een heel spannende documentaire is dit niet, aangezien je als doorgewinterde gamer het meeste uit deze film al weet, maar het is een toffe reis door de tijd met allerlei zeer herkenbare games en onderwerpen.

Video Game High School
Een serie over games zie je maar zelden, maar Video Game High School bevindt zich toch in die zeldzame categorie. De serie is gestart door YouTubers, maar verwacht je de beste comedy of fantastische CGI, dan zit je op Video Game High School niet te wachten. Deze serie is low-budget, dus er zitten geen enorm bekende sterren aan verbonden. Dat maakt het op een vreemde manier juist zo fascinerend. Je hebt waarschijnlijk nog nooit een dergelijke serie gezien, die draait om een school waarin studenten les krijgen in alles op het gebied van games. Gamen is een wereldsport en als je er heel goed in bent, dan kom je op de elite Video Game High School terecht. Dit is echter geen Beverly Hills, dit is een serie volop actie die zich inmiddels tot een enorme culthit heeft ontwikkeld.

Atari: Game Over
Deze documentaire mag je niet missen, want hij draait om de grootste mythe uit de geschiedenis van games. Hoe zit het nou met die cartridges van E.T.: The Extra-Terrestrial op de Atari die ergens in een Amerikaanse woestijn zouden zijn begraven? De game was een enorme flop, waarop volgens de legende werd besloten dat ze maar ergens in de grond gestort moesten worden. Na dertig jaar besloot een groepje archeologen eens te kijken hoeveel waarheid er in het verhaal zat en ze besluiten te graven naar die cartridges uit 1982. De cameraploeg die erbij was, maakte er de documentaire Atari: Game Over van, en bouwde er een fascinerend verhaal omheen over Atari in het algemeen.

LEGO: Marvel Super Heroes: Maximum Overload
Voor jongere en oudere gamers die geen genoeg kunnen krijgen van cartoons, is er LEGO Marvel Super Heroes. Het is geen cartoonserie, maar een film die gebaseerd is op de games die hiervan verkrijgbaar zijn. De animatie is van erg goede kwaliteit en het is een ideale film voor het hele gezin om de Marvel-helden beter te leren kennen. Het verhaal draait om Loki en andere superschurken, met uiteraard een cameo van Stan Lee. Het is een enorm charmante serie met die typische flauwe LEGO-humor en zit vol met kleine knipoogjes voor de grotere fans.

Street Fighter
Als je weleens over films praat die zijn gebaseerd op games, dan kom je eigenlijk altijd uit op de vraag: welke was eigenlijk wel acceptabel? Street Fighter in ieder geval niet, want deze actiefilm met Jean-Claude Van Damme en Kylie Minoque zit boordevol te lange close-ups, foute one-liners en personages die stuk voor stuk karikaturen lijken. We zouden graag de humor nog even aansnijden, maar dit is zo slecht dat het op z’n hoogst onbedoeld grappig genoemd kan worden. Waarom het dan toch in deze lijst staat, is omdat we niet moeten vergeten hoe slecht een gameverfilming kan zijn. Houd dat in gedachten als je straks Warcraft kijkt, want het zou oneerlijk zijn om die naast de Lord of the Rings en Avatar-achtigen van deze wereld te leggen, in plaats van te kijken naar de historie van de gamefilm.

Red vs Blue
Red vs Blue is geen serieuze Halo-serie zoals je zou verwachten als je er een plaatje van ziet. Dit is een webserie die op Netflix verscheen, nadat het diverse prijzen in ontvangst nam. Burnie Burns maakt de serie, die draait om twee vijandelijke teams die tegen elkaar strijden in een burgeroorlog. Burns neemt first-person shooters, defensie en sciencefiction films op de hak, in deze zeer onprofessioneel overkomende serie. Toch is dit wel de moeite waard, want de dialogen zijn zeer origineel en verrassend, voor je het weet heb je alle dertien afleveringen achter elkaar weggekeken.

Halo: The Fall of Reach
In Red vs Blue worden Halo-personages gebruikt als personages, met stemwerk dat niet bepaald van Bungie komt. Halo: The Fall of Reach is daarentegen iets officiëler. Halo heeft net als Doom de thema’s vechten, actie, ruimte en stoere mannen, maar waar Doom iets meer naar de foute actiefilm neigt (en ook live-action is) is Halo: The Fall of Reach een geanimeerde film met een aanzienlijk serieuzere insteek. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric Nylund en duurt iets langer dan een uurtje. Sommige gamers zeggen dat je beter alleen het boek kunt lezen, maar als je het niet vervelend vindt om iets te zien dat een beetje buiten canon valt, dan is deze animatiefilm vermakelijk. Zeker de vechtscènes tussen de ruimteschepen worden gewaardeerd de fans en critici.

Zijn er nog game-gerelateerde Netflix-films die we hebben gemist? Laat ze achter in de reacties!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Japanse Pokémon-fans kiezen de twintig knapste Pokémon

Ratchet & Clank review – Schopt ouderwets kont