in

Ratchet & Clank review – Schopt ouderwets kont


Misschien is het je niet opgevallen, maar sinds het debuut op de PlayStation 2 is Ratchet & Clank eigenlijk niet weg geweest. Met ieder nieuw deel verloor het duo misschien iets meer van zijn glans, maar lang zijn de Lombax en de robot eigenlijk nooit afwezig. Toch voelt deze nieuwste Ratchet & Clank als een langverwachte terugkeer. Na talloze spin-offs en vervolgen is een bioscoopfilm met het tweetal in de hoofdrol de reden dat men terugkeert naar het begin.

Hoe Ratchet en Clank elkaar al die jaren geleden hebben leren kennen, voelt alweer als een eeuwigheid geleden en deze nieuwste game is wat dat betreft een handige opfriscursus. Een exacte remake is het niet, maar wie in 2002 de game met dezelfde naam heeft gespeeld zal het allemaal aardig bekend voorkomen. Een makkelijke hervertelling is deze game echter niet.

Shiny & Chrome
Het meest opvallende verschil: de graphics van de nieuwste Ratchet & Clank zijn wonderschoon. Met tekenfilmachtige animaties, felle kleuren en gevarieerde locaties valt het ineens op hoe saai en grauw de meeste andere games op de PlayStation 4 er eigenlijk uitzien. Misschien nog wel het mooiste onderdeel hiervan zijn de glimmende boutjes en moertjes die na ieder gevecht als door een magneet aangetrokken naar je toevliegen. Het is in feite een klein detail, maar deze animatie is zo plezierig dat je geen te verzamelen object links laat liggen.

Niet alleen voelt het goed om ieder rondvliegend moertje te verzamelen, het geeft je ook toegang tot een uitgebreider arsenaal aan wapens. Die wapens zijn zoals altijd een cruciaal onderdeel van de game, want tussen jou en een vredig sterrenstelsel staan honderden buitenaardse wezens die je het leven zuur maken. Het begint allemaal nog relatief simpel met een moersleutel en geweer dat nog het beste te omschrijven is als een proppenschieter, maar met iedere nieuw bezochte planeet wordt je arsenaal verder tot belachelijke proporties uitgebreid.

Chaos & auto-aim
Zoals in een rpg zijn je wapens niet alleen te upgraden waardoor ze meer ammunitie krijgen of verder kunnen schieten, maar worden ze ook steeds sterker naarmate je ze meer gebruikt. Je favoriete wapens zijn tegen het einde van de game stukken destructiever en effectiever. Dat is ook wel nodig, want als er iets is waar Ratchet & Clank dol op is, dan is dat het voorschotelen van chaotische gevechten waarin je als een tweemansleger hordes vijanden wegvaagt.

Die vuurgevechten zijn vaak zo’n rommeltje van ontploffingen en rondvliegende lasers dat het eigenlijk niet zo heel erg draait om je eigen vaardigheden. De game heeft behoorlijk wat auto-aim, waardoor vijandelijk vuur ontwijken belangrijker is dan zelf goed richten. Ratchet & Clank is daardoor geen uitstekende shooter, maar echt storend wordt het nooit. Het draait tenslotte niet alleen om knallen en schieten.

Ratchet & Clank is namelijk ook een bijzonder degelijke platformer, waarin je met gemak van het ene naar het andere obstakel springt en je net zo gemakkelijk honderden meters op een rail glijdt terwijl je landmijnen uit de weg mept. De game kent zelfs gedeeltes waarin je alleen als Clank speelt en met behulp van transformerende robots puzzelruimtes moet oplossen. Iets minder geslaagd is de hacking minigame die ten koste van een Trophy en wat extra bolts gelukkig over is te slaan.

Matig verhaal & budgetprijs
Ratchet & Clank is daardoor gewoon een hele goede remake of reboot voor de serie die hier en daar wat elementen van nieuwere delen leent. Voor een nieuwe kennismaking met de twee helden uit de titel valt het echter wel op dat er eigenlijk maar weinig interactie tussen het duo is. Ratchet vindt Clank nadat hij ontsnapt is van zijn kwaadaardige maker, maar daarna houdt de ontwikkeling tussen de twee eigenlijk wel een beetje op. Prima voer voor een vervolg natuurlijk, maar de rest van het verhaal waarin het draait om een kwaadaardige coöperatie en een minstens zo kwaadaardige wetenschapper voelt een beetje rommelig. Held op sokken Captain Quark die vanuit de gevangenis de hele game vanuit zijn visie aan elkaar praat, verdwijnt naarmate game vordert steeds verder naar de achtergrond.

Helemaal in balans is Ratchet & Clank dus niet, maar die gemiste kansen worden op andere gebieden weer goedgemaakt. Met uur of zeven ben je bijvoorbeeld wel langs alle planeten geweest en heb je de allerlaatste eindbaas verslagen, maar daarna wacht er nog de Challenge mode op je. In deze variatie op New Game+ neem je al verkregen en gelevelde wapens mee en neem je het op tegen sterkere vijanden terwijl je nog meer bolts verdient. Het zegt veel over hoe fijn Ratchet & Clank in elkaar steekt: de game is leuk en afwisselend genoeg om het allemaal nog een keertje te doorlopen. De budgetprijs waarvoor de game in de winkels ligt, voelt mede daardoor eigenlijk wel een beetje ontrecht.

Ratchet & Clank is vanaf 20 april verkrijgbaar op de PlayStation 4.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Netflix-tips voor gamers – documentaires, series en films over games

Mafia 3 hands-on preview – De anti-maffia met vertakkende verhaallijnen