in

Black Desert Online review – Groots, mooi en laat je niet meer los


Black Desert Online is net als de meeste mmo’s geen game waar je zomaar eventjes aan begint. Zo spendeer je minimaal een uur aan het creëren van een personage, omdat de character-creator zo bizar gedetailleerd is. En dat is slechts het topje van de ijsberg als het aankomt op eigen input in de game. Je gaat en staat namelijk waar jij zelf wilt en wordt hierom nooit bestraft. Als je geen zin hebt om de algemene verhaallijn te volgen, dan doe je dat niet. Jij maakt als speler je eigen legende en dat is één van de redenen waarom Black Desert Online erg interessant is voor zowel doorgewinterde als nieuwe spelers binnen het genre.

Welke verhaallijn?
Het standaardverhaal dat draait om de mysterieuze Black Stones die duistere krachten bezitten blijkt irrelevant wanneer je ziet wat Black Desert Online nog meer te bieden heeft. Je ontwikkelt een eigen speelstijl door een eigen pad te kiezen. Zo investeer je in handelsroutes met Contribution Points, die je verzamelt door missies te doen en bewoners van de wereld te helpen. Door het opbouwen van een groot netwerk van verkopers en handelaars verdien je op die manier veel centen.

Maar ook activiteiten als paarden temmen, fokken en doorverkopen, of een meester worden in koken of alchemie behoren tot de talloze opties. Niets geeft zoveel voldoening als het vangen van een wild paard, of het verkopen van goederen tegen een hoog winstmarge. Het alledaagse handelen en handelswaren oogsten zijn zelfs de meest interessante aspecten van de game. De mmo houdt je in geen van deze te leren mogelijkheden tegen, en die vrijheid geeft veel voldoening.

Desondanks ben je, net zoals in veel andere games binnen dit genre, veel bezig met grinden. Dit blijft echter voor een lange tijd interessant omdat het vechtsysteem als een zonnetje werkt en doordat de simpele aanvalsmechanieken buitenaards sterk voelen. Met veel gemak maak je in een golf van soepele bewegingen de vijand met de vloer gelijk. Ook combineer je basisaanvallen met zijwaartse bewegingen, of bijvoorbeeld een behendige trap voordat je een spreuk uitspreekt. Met de daarbij horende skilltree krijg je het gevoel dat je met elke stap die je zet actief aan de progressie van je personage werkt. Door de juiste aanvallen te leren, ben je in staat de sterke en zwakke punten van jouw personage te ondersteunen of op te vangen.

Nooit stilzitten
Op een gegeven moment ben je dit grinden zat en ga je tijd investeren in de andere activiteiten. Vissen is één van de meest voor de hand liggende opties. De buit die je vangt, kun je voor veel geld verkopen, mits je de juiste handelsroutes aan elkaar hebt verbonden. Daarnaast kan je vissersboten bouwen om de zee mee te verkennen en zelfs achter walvissen aan gaan. De hengelsport is makkelijk op te pikken en biedt daarnaast een simpele en vermakelijke manier om waardevolle voorwerpen te verzamelen. Op het land kan je daarnaast gewassen groeien of bijvoorbeeld edelstenen en mineralen verzamelen, welke je weer kunt gebruiken om bijvoorbeeld boten of wagens te bouwen.

Op dit gebied laat Black Desert Online ook wat steken vallen. Je eindigt dikwijls op websites waar je via een tutorial alle onduidelijkheden uit de game zelf moet opzoeken. Dat is erg jammer, want het ontbreken van informatie geeft je al snel het gevoel dat je achterloopt en dat iedereen iets begrijpt wat jij niet ziet. Het duurt dan ook niet lang voordat je geïrriteerd de game afsluit, omdat je constant als een kip zonder kop rondloopt.

Gevraagd: echte euro’s
Veel van deze irritatie wordt ook veroorzaakt door kleine toevoegingen, die alleen via de in-game Cash Shop te koop zijn. Elk personage van elke klasse ziet er qua kleding bijvoorbeeld exact hetzelfde uit, mits je een compleet nieuwe outfit aanschaft. Je hebt de mogelijkheid om met zogeheten ‘dyes’ een outfit een andere kleur te geven, maar wederom wordt hier amper uitleg over gegeven en is het verzamelen van bepaalde kleuren een hels karwei.

Daarnaast zijn de meeste items in de Cash Shop erg duur en bieden ze geen stat-bonussen. Ik vroeg mijzelf na het aanschaffen van een nieuwe outfit en huisdier af waarom ik in hemelsnaam ruim dertig euro had uitgegeven. Ja, mijn personage ziet er beter uit en ik heb een kat die voorwerpen voor mij verzamelt, maar een geweldig groot verschil merk ik niet. Het is het geld in veel gevallen dus simpelweg niet waard.

The Red Battlefield
Voor de echte vechtersbazen heeft Black Desert Online een PvP-modus, welke vanaf level 45 toegankelijk is. Op level 30 begint deze strijdlust al wat te kriebelen, wat het jammer maakt dat je pas zo aan echte gevechten kunt beginnen. Omdat je zoveel andere spelers om je heen ziet, wil je het tegen elkaar opnemen en je kracht testen. Voor diegenen die echt niet kunnen wachten, bestaan er arena’s waarin je met elkaar kunt oefenen.

In de Red Battlefield nemen spelers het tegen elkaar op in kolossale gevechten en worden ze niet bestraft wanneer zij worden verslagen. Het is een interessante toevoeging voor diegenen die geen genoegen halen uit de reguliere PvP-opties in de game en het spoort je aan om de hogere levels te behalen. Om de Red Battlefield te kunnen betreden, moeten spelers namelijk minimaal level 50 zijn. Deze gevechten zijn intens vermakelijk en zelfs leerzaam. Door het tegen elkaar op te nemen, leer je van elkaars speelstijl en daarnaast komt het vaak voor dat spelers tips uitwisselen. Omdat het afwisseling biedt en het het uiterste van je speelstijl eist, werkt deze vorm van PvP uitermate goed.

Een andere optie zijn de zogenaamde Guild Wars, die bijna om de tien minuten uitbreken tussen rivaliserende guilds. De Black Desert Online-community bestaat uit veel van deze groepen en hierdoor is er altijd wel één guild te vinden waarin jij je thuisvoelt. Dit draagt bij aan de immense schaal van de game en hoe bevolkt deze eigenlijk is. Je hebt écht het gevoel dat jij één van de vele belangrijke individuen binnen de wereld bent en dat je sterker staat in een team.

Maar met alle uitgebreide opties die Black Desert Online biedt, wordt de game de laatste tijd ook geteisterd door aan aantal bugs, wat voor sommigen op dit moment genoeg reden is om het links te laten liggen. Ik kreeg te maken met een bug waardoor ik een aantal dagen mijn loot niet kon verkopen. Hoewel het erg vervelend is, wordt er snel gereageerd op de meldingen en helpt de community elkaar daarnaast om oplossingen te zoeken. Dit soort dingen zijn erg vervelend, maar moeten je er zeker niet van weerhouden de game een kans te geven. Er is binnen Black Desert Online zoveel te ontdekken, zoveel te doen en zoveel te leren. En het wordt in de toekomst alleen nog maar meer uitgebreid waardoor je ontdekkingstocht oneindig is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Redactievideo: HTC Vive test

Op de vlucht voor Jason Voorhees in Friday the 13th – Gameplay