in

Esmee in Cosplay: Elfia 2016 – Keltisch spektakel in Haarzuilens


Geleid door Keltische volksmuziek betreed ik voor het eerst sinds twaalf jaar weer de tuinen van Kasteel de Haar. Elf Fantasy Fair is de allereerste conventie die ik ooit heb bezocht, maar sindsdien is er meer veranderd dan alleen de naam. Elfia is grootser, er zijn meer cosplayers en het is opgesplitst in twee edities: Elfia Haarzuilens in april en Elfia Arcen in september.

Als achtjarig meisje huppel ik samen met het gezin voor het eerst rond op Elf Fantasy Fair, gehuld in een roze prinsessenjurkje. Die herinnering staat me nog erg goed bij gezien het thema van dat jaar orks was. Je zou denken dat ik daardoor uit de toon viel, maar in tegendeel. Een groep orks riep me uit tot hun prinses en begeleidde me het park door, roepend dat mensen aan de kant moesten gaan. Dat hilarische tafereel heb ik nog ergens op videoband liggen.

Foto: Vincent Lee Fotografie

Ik wilde al een hele tijd terug naar Elf Fantasy Fair, dat inmiddels omgedoopt is tot Elfia. Op zaterdag 23 april is het eindelijk zover. Mijn neusgaten worden gekieteld door tientallen heerlijke etensgeuren, mijn oren gestreeld door prachtige violen en panfluiten en mijn ogen getrokken door de meest prachtige kostuums. Waar ik normaal personages uit anime gewend ben op andere conventies, straalt het hier van de fantastische creaties uit films, sprookjes en ook (fantasy)games. Een Steampunk-Tinkerbell, vrouwelijke centaur en Jack Skellington wandelen triomfantelijk langs me.

Elfia Haarzuilens is een groot festival dat je terugleidt naar vroegere tijden met acteurs, verschillende activiteiten als boogschieten en een kamp met uiltjes en andere prachtige roofvogels. De kasteeltuinen zijn gekenmerkt door witte tenten waar je allerlei goederen kunt kopen: onder andere T-shirts, dolken, kazen, muziek, Victoriaanse jurken en flacons. Op bijna elke hoek van het park vind je wel iets bijzonders te eten, zoals brood of vlees aan een stok en heerlijke warme honingwijn.

In de middag is er een kostuumwedstrijd waar ik nieuwsgierig rondneus en inspiratie opdoe voor mijn volgende outfits voor Elfia en Castlefest, dat te vergelijken is met het evenement waar ik nu ben. Deze keer ben ik zelf helaas niet in cosplay gezien mijn naaimachine nog niet binnen is en ik mijn Roodkapje-kostuum verder te kaal vind.

Het mooiste element van Elfia is de hartelijke, gezellige sfeer die voornamelijk te danken is aan de Keltische volksmuziek die vrolijk door de speakers van het hoofdpodium knalt. Bezoekers barsten spontaan in dansen uit en na even te hebben geobserveerd, meng ik me samen met een vriendin in het feestgedruis. Ondanks mijn twee linkervoeten geeft het een fantastisch gevoel om op te gaan in de muziek en met een hele kring mensen dezelfde volksdans uit te voeren.

Het type bezoeker dat er rondloopt is heel divers, anders dan ik van de meeste conventies gewend ben. Jonge kinderen in mini-harnassen, groepjes tieners, 45-plussers en zelfs bejaarden dartelen opgewekt rond en geven hun ogen de kost. De twee meest opmerkelijke ouderen waren verkleed als professor Zwamdricht uit Harry Potter en de heks die het etenswagentje door de Zweinstein Express duwt. Die laatste heb ik werkelijk nog nooit als cosplay gezien, wat dus zeer origineel is.

Foto: Vincent Lee Fotografie

Ik stuit vervolgens op een kluitje tenten waar een groep verklede mensen bivakkeert met een motor en jeep, alsof ze recht uit de film Mad Max: Fury Road zijn geplukt. Ik weet alleen niet zeker of ze tot de acteurs behoren, die willekeurig toneelstukjes opvoeren door het hele park om je een kijkje te bieden in hoe het er eeuwen geleden aan toe ging. Zo wordt een zogenaamde boef opgejaagd door lijfwachten en staan ouderwets geklede vrouwen een varken aan het spit te roosteren.

Het weer zit gelukkig mee, op twee plotselinge hagelbuien na, en ik struin rustig de etenskraampjes af in het zonnetje. Een van de kraampjes verkoopt hennepbrood met gemarineerd kalkoenvlees, gepelde hennepzaden met groenten en saus. Dat klinkt te lekker om te laten liggen. Ik eet rustig mijn buikje rond samen met een groepje vrienden alvorens we opnieuw de dansvloer bij het podium opzoeken. De dag vliegt aan me voorbij en niet veel later zit ik weer in de shuttlebus terug naar het station, tevreden en met een gezonde blos op de wangen.

Elfia Haarzuilens 2016 is een erg gezellige conventie waar je de meest prachtige fantasierijke kostuums kunt aanschouwen. Door de decoratie, acteurs en vrolijke volksmuziek voelt het echt alsof je eventjes in een ander tijdperk bent gestapt en het eten is lekker divers en goed van smaak. Op Elfia Arcen ben ik zeker weer van de partij!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuwe Hitman-missie nu verkrijgbaar, Hitman GO naar Oculus Rift

Modern Warfare-remaster mogelijk bevestigd met poepgezicht-emoji