Als je een willekeurige voorbijganger op straat vraagt wat de beste studio’s zijn waar Sony mee samenwerkt is de kans groot dat je scheef wordt aangekeken. Tref je iemand die gamekennis heeft, dan is het antwoord waarschijnlijk Naughty Dog, Quantic Dream of Sucker Punch. Dit terwijl Sony al jaren samenwerkt met een ambitieuze, maar kleine Finse studio: Housemarque. Deze ontwikkelaar is gespecialiseerd in het maken van games waarbij gameplay voorop staat, wat eerder bewezen werd met Super Stardust HD, Resogun, Dead Nation en nu ook Alienation.

In Alienation zijn buitenaardse wezens al geruime tijd bezig met een invasie op de Aarde. De mensheid heeft het niet makkelijk en jij hebt de taak dit probleem met zoveel mogelijk geweld op te lossen. Het verhaal brengt je over de gehele wereld, maar ebt snel weg zodra jij met je uitgebreide arsenaal het alien-gespuis onder handen neemt.
Dead Nation + Diablo = Alienation
Op het eerste gezicht komt Alienation over als een generieke top-down twin-stick shooter, net als voorganger Dead Nation. Rondrennend met een wapen naar keuze schakel je vijanden uit terwijl je verschillende doelstellingen probeert te voltooien. Die indruk is van korte duur, want als je om de hoekt kijkt, besef je dat er meer is. Zo zijn er vele voorwerpen te vinden, waarbij de zeldzaamheid wordt weergegeven met de bekende felle kleuren uit andere Housemarque-games. Van tijdelijke buffs tot wapens — er is meer dan genoeg keuze. Wapens zijn te verbeteren en te ontmantelen voor resources. Het is zelfs mogelijk om je arsenaal te recyclen door de statistieken opnieuw te “rollen”. Op deze wijze is de vuursnelheid of de kans op kritische schade aan te passen, waardoor je niet elke keer genoodzaakt bent het wapen in de virtuele prullenbak te gooien.

Zelfs als je grinden naar betere loot liever vermijdt, staat de basis alsnog als een huis. Het afknallen van hordes vijanden voelt goed en het ontwerp van de wezens is divers. Van beesten die snel op je af rennen, tot lopende bommen en brutes. Het voelt snel vertrouwd aan en zorgt ervoor dat Alienation erg toegankelijk is. De game gooit veel jouw kant op en het managen van dit alles maakt het extra tof. Het geeft dan ook een kick als je met behulp van je vaardigheden, wapens, dashes en mêlee-aanvallen alles overhoop maait.
De vaardigheden waarmee jij de mooiste grafische neoneffecten op het scherm tovert, krijg je door in levels te stijgen en punten in actieve en passieve vaardigheden te stoppen. Zo kan elk van drie speelbare personages diens gezondheid, mêlee- en dashaanvallen verbeteren en zijn er specifieke vaardigheden per klasse. Een grondstomp voor de Tank, de Bio-Specialist kan een gifwolk gebruiken en de Saboteur wordt onzichtbaar. Alle vaardigheden zijn kneedbaar, waardoor de gebruikte punten altijd om te wisselen zijn voor een andere vaardigheid.

Samen sta je sterker
Het beschermen van de mensheid laat je flink rondreizen, en zo doe je jungle maar ook ijsvlakte aan. In de verhaalmissies zit minder variatie, pas tegen het einde van de game zijn er willekeurig gegenereerde levels om te volbrengen. Dat merendeel van de missies elke keer hetzelfde zijn is niet erg, want per doelstelling zijn er diverse willekeurige activiteiten te voltooien. Zo zijn er extra bazen, hordes aan aliens om af te schieten en veel meer.
Zodra je een missie selecteert krijg je de optie om samen te spelen met anderen in de vorm van drop-in, drop-out coöp. De multiplayer is op dit moment alleen online speelbaar, maar Housemarque heeft aangegeven te werken aan een variant die je offline speelt. Momenteelis dat een gebrek, want het offline-component is juist een van de sterkere punten van Dead Nation. Missies zijn met maximaal vier spelers te spelen, waarbij tactisch werk zeker op de hogere moeilijkheidsgraden belangrijk is. Met name de speciale vaardigheden van elke klasse spelen hier een mooie rol in. De Tank kan voor iedereen een schild oproepen, de Bio-Specialist kan het team genezen en de Saboteur kan een Airstrike oproepen om het team te assisteren.

Niet alleen maar rozengeur
Housemarque heeft naast het reguliere online samenspelen ook een PVP-modus in de vorm van Invasions. Als je liever alleen gelaten wordt, zet je deze optie uit zodat niemand je lastigvalt. Tot vier keer toe is er een speler van een veel hoger level mijn missie binnen gedrongen om mij vervolgens kansloos achter te laten. Het idee is leuk, maar de uitwerking laat nog te wensen over. Een andere kritische noot is het gebrek aan unieke wapens tijdens het looten. Dezelfde shotguns, rakettenwerpers en rifles passeren de revue, waarbij alleen de statistieken veranderen. Hartstikke bruikbaar, maar saai op het oog. Tegen het einde zijn er gelukkig wel wapens met speciale passieve vaardigheden zoals een elektrische shock, maar dat neemt niet weg dat er meer in had gezeten.
Of Alienation op straat voor erkenning gaat zorgen voor ontwikkelaar Housemarque is de vraag, maar na het spelen van de game is wederom duidelijk dat de ontwikkelaar op het gebied van gameplay tot de allerbeste behoort. Alienation is een van de beste twin-stick shooters die in jaren uitkomt en dat komt mede door de steengoede gameplay, vele wapens, unieke vaardigheden en de constante zoektocht naar betere loot. Dat dit alles nog eens samen gespeeld kan worden mag gezien worden als kers op de taart.