in

Uncharted 4: A Thief’s End – De legendes achter het verhaal


Uncharted 4: A Thief’s End is een werk van fictie, maar dat betekent niet dat de heren en dames bij Naughty Dog alles maar uit hun duim hebben gezogen. Sterker nog, Naughty Dog heeft best wel een reputatie als het gaat om hun verhalen zo realistisch mogelijk inpakken – zelfs de schimmelinfectie van The Last of Us is gebaseerd op bestaande parasieten. Wij doken de geschiedenisboeken in om fictie en feiten van elkaar te scheiden.

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar toch nog even een waarschuwing: dit artikel bevat enkele spoilers. Heb je Uncharted 4 nog niet uitgespeeld? Bookmark dit artikel dan even en lees ‘m zodra je de credits hebt gezien!

Voor Uncharted 4: A Thief’s End haalde Naughty Dog inspiratie uit twee piratenverhalen: het waargebeurde verhaal van Henry Avery en zijn gigantische piratenbuit, en de legende van Thomas Tews utopische Libertalia. Een klein vleugje fantasie dient als smeermiddel. Juist die combinatie van waargebeurde, verzonnen en daartussenin hangende elementen resulteert in een fascinerende legende die perfect past bij Uncharted 4.

Bergen met goud van de Gunsway
Je hoeft niet lang te zoeken om meer te weten te komen over Henry Avery, de evenknie van Sir Francis Drake en Marco Polo uit de vorige games, wiens legende Drake en zijn broer op het spoor zijn. Henry Avery heeft immers echt bestaan en staat ook nog eens bekend als een van de meest succesvolle piraten aller tijden. Zijn grootste slag sloeg hij eind zeventiende eeuw toen hij de Gunsway kaapte. Dit handelsschip van het Mogolrijk (huidig India) kwam net terug van een pelgrimstocht naar Mekka en was daarom afgeladen met goud en juwelen. Omdat het schip op pelgrimstocht was, was precies bekend waar en wanneer de Gunsway zou passeren. Avery en zijn mannen legden een hinderlaag in de Rode Zee, schoten een mast kapot en enterden het schip. De buit die zij maakten zou anno nu tientallen miljoenen euro’s waard zijn en Avery was in één klap de rijkste piraat ter wereld.

Dat niet alleen, hij kwam er nog mee weg ook. Hoewel zijn kaping de politieke verhoudingen tussen Engeland en het Mogolrijk op scherp zette en er een groot geldbedrag op Avery’s hoofd werd gezet, wist niemand hem ooit te arresteren of te vermoorden. Er zijn maar weinig beruchte piratenkapiteinen die dat wisten te flikken. Hij dook onder en zou nog een tijdje in Engeland hebben gezeten, maar uiteindelijk verdween Avery succesvol met buit en al van de aardbodem; geen geschiedenisboek maakt meer melding van hem na 1696.

A General History of the Pyrates
Een legendarische piraat die samen met zijn onmetelijke berg goud verdwenen is, is natuurlijk perfect materiaal voor Uncharted. Naughty Dog vult in wat er uiteindelijk met Avery en zijn schat is gebeurd. Hiervoor combineren zij Avery met de legende van Libertalia. Libertalia ontleent Naughty Dog aan het boek A General History of the Pyrates van Captain Charles Johnson. Dit boek heeft veel invloed gehad op de beeldvorming van piraten en bevat biografieën van bekende piraten. Onder hen bijvoorbeeld Edward Teach (Blackbeard), Stede Bonnet, Charles Vane en Anne Bonny – namen die veel gamers zullen kennen van Assassin’s Creed IV: Black Flag. Toch wordt ook veel uit het boek in twijfel getrokken en wordt ‘Captain Charles Johnson’ over het algemeen beschouwd als een pseudoniem, hoewel onbekend is wie het boek dan wel heeft geschreven. Libertalia is – logischerwijs – een van de elementen uit A General History of the Pyrates dat als minder waarheidsgetrouw wordt beschouwd.

Libertalia zou een kleine staat zijn in het noordoosten van Madagaskar, of mogelijk een eiland voor de kust. Het zou een vrijhaven zijn, buiten bereik van de Engelse regering. Het zou een plek zijn waar alles wordt gedeeld en waar iedereen ongeacht huidskleur gelijk is – uniek in die tijd, toen slavernij nog heel gewoon was. Dit utopia is volgens A General History of the Pyrates opgericht door de piraten Thomas Tew en Olivier Misson, en de Italiaans-Dominicaanse priester Caraccioli. Die laatste twee namen kun je gelijk weer vergeten, want voor hen is geen rol weggelegd in Uncharted 4. Thomas Tew komt wél voor in de game. Volgens Uncharted 4 is Libertalia namelijk opgericht door Thomas Tew en Henry Avery samen.

Een vleugje fantasie
Dat Naughty Dog uitgerekend tussen deze twee piraten een koppeling legt, is niet vergezocht. Hoewel de echtheid van Libertalia betwist wordt, heeft Thomas Tew wel degelijk bestaan; hij heeft zelfs samengewerkt met Henry Avery. Dat werd hem overigens wel fataal – volgens de geschiedenisboeken tenminste. Tew was een van Avery’s partners bij het kapen van de Gunsway, maar werd met schip en al naar de kelder geschoten door de Fateh Muhammed, een van de escortschepen van de Gunsway. Saillant detail is dat een deel van Tews bemanning gevangen werd genomen door de Fateh Muhammed, maar even later bevrijd zou zijn door Henry Avery. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat Tew de zeeslag toch overleefde en vervolgens samen met Avery Libertalia oprichtte.

Naughty Dog geeft hier zelfs nog een leuke draai aan. Het boek A General History of the Pyrates is namelijk in de game te vinden, maar het gaat hier niet om een standaard uitgave. Het betreft een speciale eerste druk met aanvullende informatie die uiteindelijk de fundering vormt voor de zoektocht die de broers Drake ondernemen.

Veel andere elementen uit Uncharted 4 zijn ook terug te voeren op deze twee inspiratiebronnen. Henry Avery zou volgens de legende nog zijn opgedoken in Engeland of Wales. Naughty Dog maakt hier Schotland van en verzint erbij dat Avery daar ook hints achter heeft gelaten die de weg wijzen naar Libertalia. Voor deze hints wordt Saint Dismas ingezet. Dismas zou tegelijkertijd met Jezus zijn gekruisigd en bekeerde zich aan het kruis. Jezus sprak daarom de woorden “Hodie mecum eris in paradiso” tot hem; vandaag ontmoet je mij in het paradijs. Dit credo nam Avery over om anderen de weg te wijzen naar zijn eigen paradijs, Libertalia.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pokémon Sun en Moon komen in november uit, eerste beelden

Versus: Schop kont in Rocket League op het InsideGamer-kantoor