in

Uncharted 4 Multiplayer review – Einde nog niet in zicht


Niemand koopt Uncharted 4: A Thief’s End voor de multiplayer. We willen allemaal dat ongelooflijk goede singleplayeravontuur beleven en dat is al reden genoeg om Uncharted 4 in huis te halen. Maar zoals de singleplayermodus Naughty Dogs magnus opus is, blijkt de studio ook online al hun ervaring uit de afgelopen jaren toe te passen.

De multiplayermodus van Uncharted 4 borduurt hoofdzakelijk voort op wat we kennen uit de eerdere delen uit de serie. Zo zijn de karakteristieke elementen uit de singleplayer succesvol vertaald naar de multiplayer, met als gevolg een apenkooi van jewelste. De multiplayermodus oogt iets minder watertandend mooi dan de singleplayer en draait ook op een iets lagere resolutie, maar wel met een hogere framerate die de snelle gameplay ten goede komt. Iedereen rent, schiet, klimt en slingert in het rond en alleen daarin al schuilt plat vermaak. Het is jammer als je tijdens een schermutseling net even wat meer kogels opvangt dan je tegenstander, maar het feit dat je in die schietpartij terecht kwam door met je klimtouw een stukje te slingeren, vervolgens via een muur omhoogklom en en passant alvast één vijand het ravijn in trok, is een vrolijke pleister op de wond.

Overleven in een lollige wereld
Net zoals het bij de singleplayer het geval is, is ook online de invloed van Naughty Dogs vorige meesterwerk goed zichtbaar. Net als in The Last of Us is het namelijk niet einde oefening als je lood kopt. Je personage, overigens altijd een bekende held dan wel schurk uit de serie, stort kermend ter aarde, maar is nog niet dood. Al kruipend heb je de optie jezelf in veiligheid te brengen, in de hoop dat een van je teamgenoten je weer reanimeert. Hiermee introduceert Naughty Dog de overlevingsdrang van The Last of Us in de lollige wereld van Uncharted, wat resulteert in een hele nieuwe ervaring.

Dit reanimeren brengt veel spanning met zich mee. Als je iemand neerschiet en diegene gelijk in dekking kruipt, moet je er immers nog achteraan om de klus echt af te maken. Daarmee geef je jezelf vaak bloot en neem je een gok. Anderzijds kun je je wapen ook op die gevallen vijand gericht houden in de hoop dat iemand juist het risico neemt hem op de been te helpen. En in veel gevallen nemen mensen die risico’s, zowel als aanvallende (dodende) als verdedigende (reanimerende) partij, want alleen iemand die echt dood is telt voor de punten in Team Deathmatch. In de andere modi, het Territories-achtige Command en de Capture the Flag-variant Plunder, is het overigens net zo goed verstandig vijanden definitief uit te schakelen. Vijanden ‘KO’ schoppen of schieten levert extra punten op en voorkomt dat ze ineens gereanimeerd en wel achter je staan.

Ieder potje is daardoor spannend, of ze nu heel erg gelijk opgaan of al snel uiteenlopen. Een goede teamflow kan een potje namelijk volledig op zijn kop zetten en dat zien we dan ook regelmatig gebeuren. Als een potje Team Deathmatch heel erg gelijk opgaat, probeert iedereen elkaar weer overeind te helpen, zodat de tegenstander maar geen punten kan scoren. Of stoot juist extra agressief door om wél die punten te scoren. Maar als je al flink achterligt en iedereen begint spontaan samen te werken, draai je de stand in een paar minuten om. En een team dat goed in konvooi blijft tijdens een potje Plunder, is ook nagenoeg onverslaanbaar.

Meedoen is belangrijker dan winnen
Toch draait Uncharted 4 niet alleen om winnen. Hoewel het reanimeren voor een extra tactische laag zorgt, blijft dit vooral een game waarin lol hebben voorop staat. Content om vrij te spelen is bijvoorbeeld bijna per definitie leuk of raar. Denk aan cowboyhoeden, clownsneuzen, piercings en dansjes, waaronder die slicke moves van Drake (die andere) die mijmert hoe hij vroeger altijd gebeld werd op zijn mobiele telefoon. Door veel te spelen, speel je ook een aantal handige aanpassingen voor je wapens vrij, zoals geluidsdempers, maar in de praktijk kom je ook met de standaard AK-47 een heel eind. Ergo: wie echt diep in de multiplayermodus wil duiken, kan dat doen, maar het is ook goed mogelijk om de controller even vlug op te pakken voor een half uurtje chaotisch plezier.

Het enige nadeel waar we tot nu toe op zijn gestuit? De hoeveelheid content is een beetje mager. Met maar drie gamemodi en een beperkte selectie maps heeft Uncharted 4 minder content dan zijn voorgangers en valt dan ook een tikkeltje snel in herhaling. Daarnaast missen we een random matchmakingoptie, waarin je een willekeurige gamemodi voorgeschoteld krijgt voor nog iets meer afwisseling. Naughty Dog heeft echter een hele roadmap uitgestippeld met (gratis!) nieuwe content, waaronder een co-opmodus. Dat we nu al naar uitkijken naar alle extra’s, geeft aan dat de multiplayermodus toch wel meer dan slechts een extraatje is.

Uncharted 4 kreeg van ons in de recensie op basis van de singleplayer reeds een 9+. Dat oordeel blijft na onze positieve ervaring met de multiplayer ongewijzigd.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gran Turismo Sport en Gran Turismo 6 met elkaar vergeleken – Trailer

Turtles-games: de historie van April tot piZza