in

Habitica – Is het wel zo makkelijk om je leven om te toveren in een game?


Habitica is een gratis te downloaden applicatie die je helpt je volle hoofd rustiger te maken, want het biedt een platform waarop je to-do-lijstjes kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk, een kast opruimen of een verjaardagscadeau voor oma kopen. Haalt de vuilnisman elke donderdag bij jou je Kliko op? Dan kun je jezelf een wekelijkse herinnering op donderdag geven om de vuilcontainer naar de ophaalplek te rijden. Handig natuurlijk, maar dit is niet origineel. Er zijn tientallen apps waarmee je productiviteit kunt registreren, zoals Trello, Todoist en Evernote. Wat Habitica bijzonder maakt, is dat het rpg-elementen toevoegt.

Maak je eigen avatar
Zo maak je aan het begin al direct je eigen avatar die je later nog van andere uiterlijke eigenschappen kunt voorzien en uiteraard van wapens. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je de lijstjes gaan vullen. Daarin kun je naast dingen die je nog moet doen, ook slechte en goede gewoonten toevoegen. Denk aan: ‘de trap nemen op mijn werk’ of ‘nagels bijten’. Doe je iets goeds, dan krijg je er HP bij, maar zit je toch weer aan je vingertoppen te knagen, dan verlies je HP en moet je zorgen dat je snel weer goede dingen doet om jezelf in veiligheid te brengen.

Werk je al je taken goed af, dan vind je personage op willekeurige basis items. Dit kan bijvoorbeeld een dieren-ei zijn, zodat je personage een huisdier kan krijgen. Die eieren laat je uitkomen met potions, en die geven je huisdier een bepaalde kleur of maken er een zombie-versie van. Geef je je huisdier vervolgens aardbeien of ander lekkers, dat je wederom vindt door goed aan de slag te gaan, dan wordt het sterker, verandert het in een ‘mount’ en kun je erop rijden.

Je kunt ook sneller alles vrijspelen in de game door er veel echt geld tegenaan te gooien, maar dat is niet nodig als je de app goed gebruikt. Habitica is gratis te downloaden en vraagt niet voortdurend om je echte geld. Het is aan te raden om de applicatie eerst via de browser op je computer of laptop te openen, daar je profiel op te zetten en dan de mobiele applicatie te gebruiken. De browser-versie geeft je namelijk handige tips om op te starten en dat kan dit hulpmiddel goed gebruiken. Neem rustig de tijd om je to-do-lists te verwerken, want zelfs de kleinste taken, zoals tanden poetsen of de katten eten geven, zijn toch weer activiteiten die je HP en zelfs items kunnen opleveren.

Vechten met vrienden
Voeg je vrienden toe, dan kun je battles doen. Er zijn allerlei quests te vinden die je kunt vrijkopen met in-game geld (maar uiteraard kun je er daar weer meer van krijgen door echt geld in te zetten). De eerste quest die je krijgt is The Basi-List. Als je vrienden en jijzelf steeds de dagelijkse taken afvinken, dan gaat er HP af bij de vijand. Is hij verslagen, dan krijg je de beloning die voorafgaand is gecommuniceerd, zoals goud of andere items. Als je geen mensen kent die Habitica (willen) gebruiken, dan kun je ook in de virtuele taverne op zoek gaan naar anderen om virtuele vrienden mee te worden en quests te doen.

Wat heel tof is aan deze app is dat er veel liefde is voor de community. Er zijn diverse kanalen waar je feedback kunt geven, maar waar je ook mensen kunt helpen nieuwe taken toe te voegen. Zo gaf iemand de tip om het ‘woord van de dag’ elke dag te bekijken op Dictionary.com, en die taak kun je dan automatisch dagelijks laten terugkomen om jezelf elke dag weer een ingewikkeld Engels woord te leren. Er is een groep muziekfans die elkaar elke maand opdragen een bepaald album te luisteren en er is een uitdaging om elke zondag vegetarisch te eten. Tientallen van deze ‘challenges’ zijn kiesbaar, maar het hoeft niet; je kunt je ook puur richten op je eigen to-do-list.

Dat is eigenlijk waarom Habitica nog het meest een rpg is: je kunt heel diep in de menu’s duiken, maar kunt ook de ‘game’ alleen spelen voor de to-do-lists en verder niet. Het is aan te raden je eerst alleen te richten op je eigen to-do-list, en de applicatie vervolgens iets beter te bestuderen. Je moet er even doorheen dat de applicatie erg rommelig lijkt door al die mogelijkheden, maar er meer over leren maakt het game-element van Habitica wel een stuk interessanter.

Je moet vinken
Wat de app het effectiefst maakt – maar ook lastig, is dat je elke dag je dagelijkse taken moet verrichten en afvinken, want anders worden ze minder HP waard en krijg je zelfs strafpunten. Dat is te ondervangen door een nachtje in de ‘Inn’ te boeken, waar je tegen betaling van in-game geld kunt verblijven zodat sommige taken een iets latere deadline krijgen. Erg grappig bedacht. Je kunt namelijk niet iets afvinken als je dat nog niet hebt gedaan; want dat is vals spelen, omdat je er bij afvinken wel de punten voor krijgt. Bovendien is de grote reden dat Habitica je steeds weer terug doet komen naar je to-do-lists, dat het zo’n lekker gevoel geeft om weer een activiteit af te vinken. Niet alleen omdat je weer iets hebt gedaan, maar omdat je daar dus die puntjes voor verdient waarmee je je personage kunt veranderen en huisdieren kunt sparen.

Je personage levelt als je je taken goed verricht en elk level komt zo met zijn eigen voordelen. Zo kun je pas na level drie een huisdier nemen, en krijg je in level 10 de keuze voor één van vier klassen: Warrior, Wizard, Healer en Rogue. De ene klasse levelt sneller, terwijl de andere de meeste items en goud vindt. Wederom geldt hier dat je de game het beste in de browser kunt spelen, zodat je de uitleg meekrijgt en weet wat je moet doen. Heb je dat gemist, dan zijn er diverse Wikia-pagina’s, fora in Habitica zelf en andere platformen om alsnog op de hoogte te worden gesteld, want deze applicatie heeft honderdduizenden gebruikers die allemaal hun to-do-lists op een belonende wijze willen afwerken.

Dat gezegd hebbende, is dit niet per se een eerlijke game. Je kunt zelf zoveel taken aanmaken als je wilt, en je kunt ze bovendien een ‘makkelijke’, ‘normale of ‘moeilijke’ status meegeven om zo meer of minder punten te verdienen. Wil je je personage heel snel upgraden, dan is dat dus een kwestie van heel veel activiteiten aan te maken en die snel af te vinken. Dat is wederom waar dat beloningsgevoel bij komt kijken, want het voelt oneerlijk om zo vals te spelen en als je de app al een tijdje gebruikt, dan voelt dat als not-done. Zelfs als dat betekent dat je vrienden een dagje niet kunnen rekenen op aanvallen van jouw kant tegen de vijand in je quest. Bij vals spelen doe je namelijk het motiveringssysteem van de applicatie te kort, en dat betekent direct dat je eigen motivatie keldert.

Alles voor HP
Het blijkt dus ook in dit ‘spel’ dat vals spelen voor verliezers is, want het beloningscentrum van de hersenen wordt zo goed beroerd door Habitica, dat je zelfs de kleinste taken enorm serieus neemt. Katten eten geven wordt ineens van levensbelang voor meer personen dan alleen je huisdieren. De vraag of het makkelijk is om een game te maken van je leven, kan beantwoord worden met een volmondige ja. En als je de applicatie echt gebruikt waarvoor hij bedoeld is, dan heb je waarschijnlijk zelfs meer plezier in het gehannes met blikjes Whiskas: je krijgt er immers niet alleen kopjes van Minoes voor, maar ook punten en items om mogelijk een virtuele Minoes vrij te spelen.

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lego Dimensions krijgt bezoek van The A-Team en Sonic

999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors verschijnt voor Steam