in

E$ports: dit zijn de grootverdieners


Als je je druk maakt om topmannen bij multinationals die dikke bonussen in de wacht slepen, of de idiote bedragen die er voor voetballers worden betaald, dan kun je dit artikel beter niet lezen. We gaan de best betaalde mannen in de eSports langs (vrouwen, kom op!), en ook daar zitten aardig wat miljonairs tussen.

Mocht je dit artikel lezen omdat je wil weten welke game je moet spelen om zeven cijfers te verdienen, dan kunnen we kort zijn: DOTA 2. De huidige top tien best verdienende eSports-spelers zijn allemaal DOTA 2-spelers, wat ook wel klopt gezien een van de grootste evenementen van de wereld, The International, het grootste aantal prijzengeld biedt van alle eSports-evenementen. En wat wordt er gespeeld op The International? DOTA 2.

Op Esportsearnings.com wordt op de voet gevolgd welke gamers de grootste bedragen binnenhalen. Nu zijn dit puur de totalen aan verdiensten voor de eigenlijke sport en worden sponsordeals buiten beschouwing gelaten. Let wel, sponsors betalen jaarlijks miljoenen aan teams en aan streamingservices als Twitch, om dat immense publiek dat eSports bekijkt te bereiken. Maar, zonder sponsordeals, dus puur op prestatie, zijn dit de best betaalde eSports-helden op aarde:

10. Banana (Wang Jiao) – 1.2 miljoen dollar
Deze Chinees is momenteel hekkensluiter, maar dat kan zomaar veranderen, want hij stond ooit hoger in de top 10. Banana speelt al sinds maart 2014 voor het team NewBee. Dat doet hij goed, want NewBee won in 2014 The International, vandaar dat er zoveel NewBees in deze lijst staan.

09. Mu (Pan Zhang) – 1.2 miljoen dollar
Nog een Chinees, wederom uit Team Newbee (uiteraard een ironische naam is, gezien het feit dat het absoluut geen lekengroep is). Dit Chinese team heeft spelers die DOTA 2 spelen, maar ook een team dat zich op Hearthstone stort. Mu zit er sinds februari 2014 bij en speelt altijd de midlane.

08. Puppey (Clement Ivanov) – 1.2 miljoen dollar
Tussen de Chinezen lijkt de Estlander Puppey een vreemde eend in de bijt, maar als je hem ziet spelen dan weet je dat hij in deze lijst thuishoort. Hij wordt vooral geroemd door zijn vaardigheden als aanvoerder van zijn team, Team Secret, maar ook door zijn veelzijdigheid en durf om te experimenteren.

07. Hao (Zhihao Chen) – 1.6 miljoen
Chinees Hao is een pittige speler met een stevige persoonlijkheid en dat heeft hem tot op heden geen windeieren gelegd. Hij is een van de mannen achter het Guinness World Record voor grootste prijzengeld in een gamecompetitie (5 miljoen voor NewBee). Hij heeft een bijzonder jaar achter de rug, want in 2015 verliet Hao NewBee om zich bij Vici aan te sluiten, maar inmiddels is hij toch weer teruggegaan naar NewBee.

06. xiao8 (Ning Zhang) – 1.6 miljoen
xiao8 is inmiddels “met pensioen”, wat spijtig is, kijkende naar zijn enorme invloed binnen de eSports-wereld. Hij is namelijk de man die team NewBee wist op te starten, geholpen door sponsoring van miljardair Wang “Niuwa” Yue.

05. Suma1L (Sumail Hassan) – 1.8 miljoen
We laten de Chinezen achter ons, want de aanvoerders van de lijst best betaalde eSports-spelers komen uit andere landen en voornamelijk uit team Evil Geniuses. Zo ook Suma1L uit Pakistan. Hij is een van de grote beloftes in de eSports-wereld, en hij speelt pas sinds 2015 professioneel. Wat echter nog veel indrukwekkender is, is zijn leeftijd: toen hij begon met zijn professionele gameloopbaan was hij slechts vijftien jaar oud. Inmiddels is hij met zijn zeventien jaar alsnog een van de jongste eSports-talenten.

04. Aui_2000 (Kurtis Ling) – 1.8 miljoen
Aui_2000 is een collega van Hassan, want de Canadees Kurtis Ling zit ook in Evil Geniuses (hoewel hij er vorig jaar tijdelijk uit werd gezet). Zijn ouders waren er niet zo blij mee dat hij met de universiteit stopte om professioneel eSports-speler te worden, maar inmiddels heeft hij al zoveel geld in het laatje gebracht, dat hij zijn collegegeld al dik heeft kunnen terugbetalen.

03. Fear (Clinton Loomis) – 1.9 miljoen
De top 3 verdieners in de eSports zijn allen Amerikaans, met ten eerste de man met de beste nickname van allemaal: Fear. Waar zijn Evil Geniuses-collega’s Suma1L en Aui_2000 nog jonge jochies zijn, heeft Fear al tien jaar een carrière in de eSports. Meer van hem weten? Bekijk dan de documentaire Free to Play.

02. UNiVeRs (Saahil Arora) – 2.1 miljoen
UNiVeRs is een Amerikaan die met team Evil Geniuses in 2015 The International won, waardoor het team deze lijst aanvoert. Echter maakte Saahil enkele maanden geleden een interessante carrièreswitch: hij verliet op 22 maart Evil Geniuses om zich bij Team Secret aan te sluiten.

01. ppd (Peter Dager) – 2.1 miljoen
Hij begon ooit met Heroes of Newerth, maar inmiddels weet Dager wel beter: hij speelt alleen nog DOTA 2. ppd is de aanvoerder van Evil Geniuses, waardoor hij net even wat meer verdient dan zijn collega’s. Vooral de winst op The International van 2015 heeft ervoor gezorgd dat de heren van Evil Geniuses zo hoog scoren. Zoals je ziet zit Saahil Arora ppd op de hielen, waardoor het extra spannend is dat Saahil van team is gewisseld.

En, heb je nu inspiratie om de beste en rijkste DOTA 2-speler ter wereld te worden? Dan moet je aan The International meedoen, waar in 2014 nog 11 miljoen dollar aan prijzengeld werd weggegeven, en in 2015 al 18 miljoen. Als je nog aan The International van 2016 wil meedoen, dan moet je opschieten: op 21 juni start de open kwalificatie. Er worden zestien teams uitgenodigd om aan dit evenement mee te doen. The International vindt plaats van 8 tot 13 augustus.

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hearts of Iron 4 nu op Steam – Lanceringstrailer

Lego Dimensions krijgt bezoek van The A-Team en Sonic