Het begon met appels in Art Academy op DS, toen kwam Pikachu in Pokémon Art Academy op de 3DS en natuurlijk kan een Disney Art Academy dan niet uitblijven. Ook deze game verschijnt exclusief op de 3DS, wat op zich niet nodig is, gezien het aanraakscherm met stylus van de Wii U Gamepad. Toch is dit meer een snackgame die je af en toe doet, wat het weer een ideale handheldtitel maakt. Zelfs in korte speelsessies maakt Disney Art Academy indruk.

Dit is geen game zoals je dat gewend bent, want er is niet echt een gameplay-element: je bent simpelweg aan het tekenen zoals je dat ook op papier zou doen, maar dan met je 3DS. En zoals het een academie betaamt, volg je lessen. Disney Art Academy is op die manier bedoeld om je meer te leren over de keuzes die zijn gemaakt in het samenstellen van personages van Disney en Pixar, en hoe deze tot leven worden gebracht. Elke les bevat een Pixar- of Disney-personage dat stap voor stap wordt opgebouwd uit diverse vormen en lagen van kleur. Je krijgt punten als je een les voltooit, maar verwacht geen highscores of iets dergelijks.
Lightning McQueen
Kleurplaten
Steeds als je een les volgt, krijg je een ster en speel je nieuwe lessen vrij, of vrij te tekenen personages. Die tekenbare personages zijn, zoals het woord al zegt, een soort kleurplaten die je helemaal zelf kunt inkleuren. Sowieso zitten alle tekeningen uit de lessen daarbij, maar je speelt ook kleurplaten vrij die niet in de lessen voorkomen.
Op zich volg je in de game alleen die lessen. Er zijn er een kleine veertig van, waarin je in eerste instantie de basis leert te leggen, wat natuurlijk makkelijk wordt uitgelegd met een personage als Mickey. Dat betekent dat je Mickey heel simpel en met grote kwasten leert invullen aan de hand van hulplijnen, die later in de game steeds meer verdwijnen waarbij er steeds meer verfijning komt in de personages met kleine lijnen, details en zelfs haar dat eruit ziet als blauw vuur. Na die basis-Mickey gaat de game in op het aanbrengen van schaduwen en later komen daar ook witte schijnsels bij, tot je uiteindelijk een complete 3D-versie van Lightning McQueen uit Cars natekent. Dat klinkt heel ingewikkeld en onmogelijk, maar het is bizar hoe zelfs tekeningen die je in een schuddende trein maakt, toch nog herkenbaar zijn. Bovendien fungeren de gereedschappen (zoals een potlood, een spuitbus, et cetera) als een soort mini-Paintbrush voor kinderen, wat heel leerzaam is voor het echte werk later.

En het echte werk van Disney staat natuurlijk bol van de ‘magie’, en die Disney-magie zit ook in Disney Art Academy. Elke stap die je zet, brengt je dichterbij hoe een personage er werkelijk uitziet, en het is fascinerend om te zien hoe zelfs een klein beetje wit hier en daar al een groot verschil maakt. Daarnaast wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van lagen, waardoor je bijvoorbeeld later nog een bepaalde laag kunt uitgummen voor een nog realistischer effect. Het is mooi dat lagen in deze game worden gebruikt, omdat zo vroeger ook in de echte Disney animatiestudio’s werd gewerkt (zoals Walt zelf uitlegt in cameravorm).
Snel een mooi resultaat
Het is tof om de lessen heel precies te volgen en het uiteindelijke resultaat zoveel mogelijk te laten lijken op het voorbeeld, maar het kan ook leuk zijn om juist een grappige of artistieke draai te geven aan een tekening, door bijvoorbeeld heel krasserig te gaan tekenen in plaats van alles egaal dicht te schilderen. Bovendien kun je er ook voor kiezen een spuitbus te gebruiken in plaats van een viltstift of potlood. Zo krijg je dus genoeg vrijheid, ook binnen de lessen, hoewel de game wel vaak verlangt dat je eerst bepaalde tekenmaterialen en kleuren selecteert voordat je verder kunt. Je bent namelijk niet de enige die tekent; het achtergrondverhaaltje van deze game is dat je tekenlessen volgt bij een soort surfdude, samen met een ander kind. Er zit veel tekst in de lessen, want die badgast legt graag tot in detail uit wat je precies moet doen op je aanraakscherm. Dat neemt soms wat veel van je scherm in beslag, maar het is wel de moeite waard toch alle tekst te lezen, omdat er veel waardevolle tips in worden gegeven. Dat je de les niet in je eentje volgt, is ook wel prettig: dat andere kind maakt vaak veel lelijkere tekeningen dan jij. Niet dat het uitmaakt, want het is geen wedstrijd: je krijgt niet meer of minder punten als je Winnie de Pooh een complete paarse onesie aandoet in plaats van zijn herkenbare rode t-shirt.

Pooh komt meer dan eens voor in de dialogen, omdat hij een handig personage is om dingen uit te leggen. In tekstwolkjes wordt ook van elk personage kort verteld wie het zijn of waar we ze van kennen, wat zeker voor mensen die niet alle Disney-films hebben gezien een plus is. Er wordt veel uitgelegd over de keuzes die animators maken, zoals over de kaarsrechte en rustige houding van Mulan in haar bruidsjurk, terwijl ze als strijder juist hele actieve en gebogen poses aanhoudt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het verschil tussen een superheldenpose met de voeten breed uit elkaar en eentje met de voeten bij elkaar; sommige keuzes zorgen voor een wereld van verschil. De game laat je zo op speelse wijze zien waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, en als je dat vervolgens zelf mooi namaakt, dan is dat heel bevredigend.
Het is ook verrassend hoe mooi de resultaten zijn, zelfs als je nog nooit een Disney-film hebt gezien of een tekening hebt gemaakt. Je steekt er ook echt wat van op. Die vaardigheden kun je prima gebruiken als je een keer zit te tekenen met je kinderen, of als je wat zit te krabbelen tijdens het telefoneren. Bovendien word je heel rustig van tekenen. Vandaar dat er ook kleurboeken voor volwassenen bestaan. Disney Art Academy is voor volwassenen best tof, maar de magie is pas echt van toepassing op kinderen, die dankzij deze game zowel de ouderwetse “simpele” handgetekende Winnie de Poeh als de moderne 3D-computergeanimeerde Remy van Ratatouille leert tekenen.
