in

Pokémon Go Beginnersgids – Zo word je in 10 stappen een Pokémon Meester


Pokémon Go is nog maar net uit, maar is nu al een sociaal fenomeen. Niet heel vreemd: we denken dat we voor iedereen uit de jaren ’90 spreken als we zeggen dat met deze app een kinderdroom in vervulling gaat. Voordat je je pet opzet en de buitenwereld in trekt, moet je natuurlijk wel voorbereid zijn. Je wilt immers niet zoals Ash een enorme pokéflater maken en je Charizard loslaten in de natuur. Speciaal voor alle aspirant Pokémon-meesters hebben we de app volledig uitgepluisd en onderstaande tips verzameld in deze gids. Van de basisbeginselen tot slimme trucs voor gevorderden, alles staat erin. En onthoud: gotta catch ‘em all!

1. Een Pokémon Go-account aanmaken

Wanneer je de app hebt gedownload via de App Store of Play Store en vervolgens een account aanmaakt heb je de keuze om dit te doen via Gmail of een Pokémon Trainer Club-account. Die eerste behoeft geen uitleg, de tweede is een overkoepelend Pokémon-account die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor de Pokémon Trading Card Game en Pokémon Global Link. Ook leuk om te weten: via Pokémon Trainer Club krijg je af en toe codes opgestuurd om legendarische pokémon te downloaden in de Nintendo 3DS-games. Het zou dus zomaar kunnen dat ze dit ook voor Pokémon Go gaan doen, wat zo’n account wel aantrekkelijk maakt.

Let echter wel op: als je speelt via een Pokémon Trainer Club-account ben je afhankelijk van de desbetreffende servers. Die zijn in de eerste dagen na lancering uiterst onstabiel gebleken. Deze problemen zullen naar verwachting binnenkort opgelost zijn, maar de ongeduldige speler kan zich beter met een Gmail-account aanmelden. Overigens zijn de accounts gescheiden en kun je dus niet je progressie overzetten van een Gmail-account naar een Trainer Club-account of andersom.

2. Je eigen avatar aanmaken

De eerstvolgende stap is om een avatar aan te maken. Het is momenteel niet mogelijk om je avatar later aan te passen. Heb je eenmaal een blauw shirt gekozen, dan zit je daar dus voorlopig aan vast. Een tip: bedenk alvast bij welk team je je later wilt aansluiten (rood, blauw of geel) en pas je kleding daarop aan!

3. Kies een starterpokémon, inclusief Pikachu!

Pikachu, ik kies jou! Geef maar toe, ook jij wou vroeger heel graag net als Ash een Pikachu hebben. Die droom kan in vervulling gaan in Pokémon Go, want met een speciaal trucje kun je Pikachu als starter-pokémon ontgrendelen. Na professor Willows introductie tot de wereld van Pokémon Go, mag je een starterspokémon kiezen. Dit zijn Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Loop even een aantal meter verder zonder een pokémon te kiezen en Pikachu komt ineens tevoorschijn! De elektrische muis kan best goed van pas komen, want veel beginnende trainers gebruiken Flying-types als Pidgeot en Fearow in Gyms en Pikachu deelt extra veel schade uit aan deze pokémon.

Overigens zijn alle vier de pokémon ook gewoon in het wild te vinden. Onze ervaring leert dat Squirtle het meest in het wild voorkomt, dus misschien kun je beter een van de andere pokémon kiezen als je zo snel mogelijk je pokédex wilt vullen.

4. Vind Pokémon in het wild!

Om te beginnen zijn er twee manieren waarop je pokémon kunt tegenkomen: ze kunnen op willekeurige plekken zomaar op je scherm verschijnen of je kunt op speurtocht gaan via het Nearby-venster rechtsonder op je scherm. De willekeurige pokémonverschijningen lijken het meest voor te komen in gebieden met ritselende bladeren. Als je naar zo’n gebied loopt, kunnen er dus uit het niets pokémon opduiken, maar dit is zeker niet altijd het geval. Het is dan ook aangeraden om hier niet specifiek naar op zoek te gaan.

De effectievere methode is om de tracker te gebruiken rechtsonder op je scherm. Als je hierop tapt met je vinger, opent het “Nearby”-scherm met in totaal ruimte voor negen pokémon-silhouetten. Deze pokémon zijn in de buurt te vinden, waarbij de pokémon linksboven het dichtstbij is en de pokémon rechtsonder het verst weg. De afstand is daarnaast ook te zien aan de voetsporen onder elk silhouet: drie voetstapjes betekent dat de pokémon erg ver weg is (ongeveer een kilometer), terwijl één voetstapje aangeeft dat de pokémon binnen enkele meters te vinden is. Wanneer er geen voetsporen onder de pokémon staan, ben je binnen het bereik van de desbetreffende pokémon en zou hij binnen luttele seconden op je scherm moeten verschijnen.

Als je een bepaalde pokémon wil opzoeken, kun je zijn silhouet aanraken, waardoor het venster sluit en je rechtsonder deze specifieke pokémon in de gaten kunt houden. Je kunt nu beginnen met wandelen en wanneer je dichterbij komt of verder weg raakt van deze pokémon, wordt dit aangegeven met meer of minder voetsporen. Verander dus van richting als je merkt dat de afstand wordt vergroot, totdat je de pokémon hebt gevonden. Is de pokémon nog heel ver weg (drie voetsporen), open dan het Nearby-venster en ga lopen. De positie van de pokémon in het Nearby-venster geeft ook aanwijzingen over de afstand: linksboven is dichtbij, rechtsonder is ver weg.

Tip: Verschillende pokémon op verschillende locaties
Het loont om op verschillende locaties te zoeken naar pokémon. En dan bedoelen we niet in verschillende steden, maar echt diverse soorten gebieden! Waterpokémon houden zich namelijk vooral schuil bij meren en rivieren, terwijl graspokémon in grote getallen aanwezig zijn in bosachtige gebieden. Pokémon GO geeft je op deze manier het perfecte excuus om een keer een wandeling te maken door een bos of over het strand. Wie weet welke pokémon je daar tegenkomt?

Tip: Bespaar je batterij tijdens het zoeken
Je kunt alleen pokémon vinden als je de applicatie open hebt staan, dus niet als je het scherm uitzet of de applicatie in de achtergrond laat draaien. Het spelen van Pokémon GO is daardoor een behoorlijke aanslag op de batterij van je telefoon. Gelukkig is hier een trucje voor, zodat je alsnog met een gedimd scherm op zoektocht kan gaan.

Raak de pokéball in het midden van je scherm aan en ga dan naar Settings, aangegeven door het tandwiel rechtsboven op je scherm. Hier kun je de optie Battery Saver aanzetten. Als je deze functie aanzet en je draait je telefoon ondersteboven, dan dimt je scherm terwijl de game gewoon doorgaat. Nu kun je je telefoon bijvoorbeeld in je broekzak stoppen. Als je een pokémon tegenkomt, trilt je telefoon en kun je het apparaat er weer bij pakken om het monstertje te vangen.

Tip: Gebruik Incense of Lures om meer pokémon naar je toe te trekken
Tijdens het spelen kun je bepaalde voorwerpen gebruiken om tijdelijk meer pokémon naar je toe te lokken. Deze items heten Incense en Lure Modules. Incense werkt alleen op je eigen personage, terwijl het effect van Lure Modules op iedereen in de buurt van kracht is.

Elke beginnende speler heeft alvast twee Incense in zijn of haar rugzak. Als je deze gebruikt door naar je Items te gaan en dan het Incense-icoon twee keer aan te klikken, zie je een soort roze parfum of rozenblaadjes om je heen dwarrelen. Hieraan kun je zien dat de Incense werkt. De timer aan de rechterkant geeft aan hoelang je nog van het effect gebruik kunt maken. Met Incense komen er meer pokémon naar je toe en bovendien hoef je er niet voor rond te lopen.

De Lure Module is alleen te gebruiken op PokéStops. Dit zijn locaties in de echte wereld waar je voorwerpen zoals Pokéballs kunt ophalen (hierover later meer). Op deze plekken kun je ook items genaamd Lure Modules plaatsen. Deze voorwerpen hebben hetzelfde effect als Incense, alleen worden pokémon naar de PokéStop gelokt in plaats van naar een speler. Andere spelers kunnen aan de roze parfum ook zien of er een Lure Module is geplaatst op een PokéStop. Zo worden niet alleen pokémon gelokt, maar ook andere spelers!

5. Een Pokémon vangen

Heb je een pokémon op je kaart ontdekt? Dan kun je het beestje aanraken zodat je hem kan vangen. Wanneer je de confrontatie aangaat, verandert het scherm en kun je via augmented reality de pokémon in jouw echte omgeving zien. Vind je dit minder prettig, dan kun je deze functie uitschakelen door rechtsboven de AR-schakelaar om te zetten.

Door je vinger op de pokéball te plaatsen en deze vervolgens met een veegbeweging naar de pokémon te gooien, kun je proberen het beestje te vangen. Als je raak gooit, zal de Pokéball driemaal schudden voordat je hem definitief hebt gevangen. Het is namelijk ook mogelijk dat de pokémon uit de Pokéball ontsnapt – of, nog erger – daarna wegrent zodat je geen nieuwe poging kan doen.

Je kunt je vangkansen aanzienlijk vergroten met een aantal trucjes. Als je je vinger op de Pokéball houdt, zie je een ring om de pokémon verschijnen en een tweede ring die steeds kleiner en groter wordt. Hoe kleiner de binnenste ring, des te groter de kans dat de pokémon zich laat vangen. Wacht dus op het juiste moment en gooi dan pas de Pokéball.

De kleur van de ring geeft daarnaast aan hoe moeilijk het beestje te vangen is. Groen betekent een gemakkelijke vangst, oranje wordt al lastiger en rood is erg moeilijk. De kleur wordt bepaald aan de hand van de CP, Combat Power, van de pokémon. Hoe hoger de CP, des te moeilijker (en krachtiger!) de pokémon. Gelukkig komen de lastig te vangen pokémon in het begin weinig voor en krijg je later meer items om je kansen te vergroten.

Tip: Gooi je pokéball op het juiste moment voor extra EXP
Je kunt extra ervaringspunten verdienen door op specifieke momenten een Pokéball te gooien. Gooi je een Pokéball precies wanneer de binnenste cirkel net zo groot is als de buitenste cirkel, dan krijg je een “Nice!”-bonus, ter waarde van 10 EXP. Wanneer de binnenste cirkel ongeveer half zo groot is als de buitenste cirkel, krijg je een Great-bonus, die goed is voor 50 EXP. De lastigste is de Excellent-bonus: die krijg je als je de pokémon raakt wanneer de binnenste cirkel op z’n allerkleinst is. Hiervoor krijg je 50 EXP. Voor alle bonussen moet je de Pokéball bovendien zo recht mogelijk gooien, binnen de cirkel.

Er is daarnaast overigens nog een andere, stijlvolle manier om een bonus te ontvangen bij het vangen van een pokémon, maar het is vooralsnog erg moeilijk om succesvol uit te voeren, waardoor het niet echt de moeite waard is. Als je de Pokéball met je vinger in een cirkelbeweging schudt, zul je zien dat hij gaat gloeien. Probeer de Pokéball tijdens het draaien in een soepele beweging naar de pokémon te gooien en hij zal in een boog worden gelanceerd. Hiermee kun je een Curveball-bonus scoren, die goed is voor 10 EXP.

Tip: Let op de emoties van de pokémon voor een hogere vangkans
Deze theorie is nog niet 100 procent bewezen, maar lijkt vooralsnog te kloppen. Als je een lastige pokémon voor je kiezen hebt, probeer dan te letten op zijn emoties voordat je een Pokéball gooit. Elke pokémon heeft namelijk twee verschillende animaties: een boze en een blije. Een Pidgey is boos als hij opvliegt en je aanvalt met z’n klauwen, maar is blij als hij met z’n snavel zijn veren schoonmaakt. Observeer de pokémon goed en identificeer wanneer hij blij en boos is. Probeer dan eens een Pokéball te gooien wanneer hij in een goede bui is. Grote kans dat hij nu wel in de Pokéball blijft zitten!

Gebruik Razz Berries en betere Pokéballs
Wanneer je een bepaald level hebt bereikt, krijg je toegang tot Razz Berries en betere Pokéballs, zoals de Great Ball of Ultra Ball. Met deze items kun je het vangen van pokémon ook makkelijker maken. Geef je een Pokémon een Razz Berry, dan zal hij zich sneller laten vangen. Let wel op: als de pokémon na het eten van zo’n besje alsnog ontsnapt, moet je hem opnieuw een Berry voeden om hetzelfde effect te krijgen. Je krijgt je eerste Razz Berries wanneer je level 8 hebt bereikt en je kunt ze daarna ook bij PokéStops krijgen.

Vanaf level 12 krijg je daarnaast toegang tot Great Balls. Deze zijn sterker dan de normale Pokéballs en maken het vangen van sterkere Pokémon nog makkelijker. Als je level 20 hebt bereikt krijg je nog sterkere Pokéballs, namelijk de Ultra Balls. Je kunt deze speciale Pokéballs ook bij PokéStops krijgen, zolang je het benodigde level hebt bereikt.

Hoe hoger je Trainer Level, hoe sterker de pokémon
In het begin zul je voornamelijk erg zwakke pokémon met een lage CP tegenkomen. Naarmate je Trainer Level stijgt, zullen ook de pokémon in je omgeving sterker worden. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk in level stijgt, zodat je toegang krijgt tot krachtigere en zeldzamere pokémon!

6. Bezoek PokéStops voor items

PokéStops zijn een soort blauwe portalen die her en der over de wereld te vinden zijn en je belangrijke voorwerpen geven om verder te komen. Ze zijn vaak te vinden bij kunstobjecten, gedenkplaten en monumenten, maar ook het kabouterbeeldje in de tuin van je overbuurman kan een PokéStop zijn. Als je binnen het bereik van een PokéStop bent, kun je deze aanraken en het medaillon laten draaien door eroverheen te vegen met je vinger, waardoor er allerlei items uit komen vliegen. Dit kunnen bijvoorbeeld Pokéballs, Razz Berries, Eggs en Potions zijn.

Het loont om zoveel mogelijk PokéStops te bezoeken om je voorraad Pokéballs aan te vullen. Zonder Pokéballs kun je immers geen pokémon vangen. Daarnaast krijg je voor elke bezochte Pokéstop ook 50 EXP. Als je de PokéStop hebt “gebruikt”, kleurt hij paars en kun je de PokéStop een poosje niet meer gebruiken. Na vijf minuten zal de PokéStop weer blauw worden en kun je opnieuw items krijgen. De voorwerpen die je bij de PokéStop krijgt worden elke keer willekeurig bepaald.

Tip: Maak een ritje met de bus door het centrum van de stad
Kom je ernstig Pokéballs tekort? Stap dan eens in de bus en maak een ritje door het centrum van een stad. Er is een grote kans dat je langs talloze PokéStops komt. Zolang de bus niet te hard rijdt en je een beetje vlugge vingers hebt, kun je zo ontzettend veel EXP en items krijgen door bij elke gepasseerde PokéStop even in te checken. Dit werkt waarschijnlijk ook wel in de auto, maar doe dit dan enkel als passagier en zeker niet als je zelf aan het stuur zit. De trein gaat naar onze ervaring net te snel en rijdt bovendien vaak niet in de buurt van potentiele PokéStop-locaties.

Tip: Je hoeft de items niet aan te raken om ze te pakken!
Als je aan het medaillon van de PokéStop draait, zie je allerlei voorwerpen eruit vliegen. Als je deze vervolgens een voor een aanraakt, lijken ze pas in je rugzak te verdwijnen. Dit is echter helemaal niet nodig: zodra je gedraaid hebt, worden de items al aan je inventaris toegevoegd. Je hoeft ze dus niet stuk voor stuk te “pakken”. Zeker in combinatie met bovenstaande tip, kan dit je ontzettend veel tijd besparen, wat zich weer vertaalt naar nóg meer Pokéballs!

Een hoger level betekent andere items
Als beginnende trainer kun je bij de PokéStops alleen maar Pokéballs en Eggs krijgen, maar dat verandert naarmate je je Trainer Level verhoogt. Al vanaf level 5 kun je ook Potions en Revives krijgen om je pokémon te genezen en vanadf level 8 worden Razz Berries toegevoegd aan het assortiment. Hieronder een volledig overzicht van de potentiele PokéStop-prijzen:

Egg – Begin
Pokéball – Begin
Potion – Level 5
Revive – Level 5
Razz Berry – Level 8
Super Potion – Level 10
Great Ball – Level 12
Hyper Potion – Level 15
Ultra Ball – Level 20
Max Potion – Level 25
Max Revive – Level 30

Tip: Zoek PokéStops met Lures op of plaats er zelf een!
Als je een PokéStop met roze, dwarrelende blaadjes ziet, betekent het dat iemand daar een Lure Module op heeft geplaatst. Gedurende dertig minuten zullen er meer pokémon naar deze PokéStop komen. De Lure heeft effect op iedere speler die binnen het bereik van de PokéStop staat, dus sla je slag als je er eentje ziet! Je kunt zelf ook Lures plaatsen. Dit doe je door de PokéStop aan te raken en dan het witte balkje onder de naam van de PokéStop aan te raken. Lures krijg je als je een hoger Trainer Level bereikt en kunnen ook gekocht worden met PokéCoins.

7. Gyms veroveren voor je team

Zodra je Trainer Level 5 hebt bereikt, krijg je toegang tot de Gyms. Dit zijn grote, arena-achtige plekken op willekeurige plekken in de wereld. Als je voor de eerste keer eentje aanraakt, vraagt Professor Willow of je een team wilt kiezen: Team Valor, Mystic of Instinct. Voor zover bekend heeft je teamkeuze geen invloed op het spel, dus kies vooral het team met je favoriete kleur, of sluit jezelf aan bij het team van je vrienden. Let alleen wel op: je kunt later niet meer veranderen van team!

Als je een team hebt gekozen, kun je vervolgens Gyms overnemen door er een pokémon in te stoppen. Dit kan alleen bij Gyms die zilverkleurig zijn: dit geeft aan dat de Gym onbezet is. Is de Gym bezet door een ander team, dan moet je vechten tegen de geplaatste pokémon van dat team om de macht over te nemen. Als de Gym van jouw team is, kun je daar met je eigen pokémon trainen om de Gym sterker te maken. Voor elke Gym waar jij deel van uitmaakt, kun je elke 21 uur onder andere PokéCoins verdienen, waarmee je weer handige items kunt kopen. Voor het gemak leggen we elk onderdeel even apart uit.

Een Gym overnemen van een ander team
Wanneer je een Gym tegenkomt die van een ander team is, kun je die proberen over te nemen voor je eigen team. Daarvoor moet je het Prestige van de Gym verlagen, door de pokémon in de gym te verslaan. Bij elke verslagen pokémon verliest de Gym een aantal Prestige-punten en zodra die gereduceerd zijn tot nul, wordt de Gym neutraal en kun je je eigen pokémon erin zetten om de Gym voor je eigen team te claimen. Het Prestige kun je zien door de Gym aan te raken op je kaart. Door te vegen over het scherm kun je daarnaast ook zien welke pokémon de Gym momenteel “bewaken”. Door op het icoon rechts onderaan je scherm te drukken kun je vervolgens de Gym uitdagen tot een gevecht. Je mag daarbij zelf een team van acht pokémon samenstellen die het tegen de verdedigende pokémon zal opnemen. Hoe meer pokémon je neerhaalt, des te meer Prestige de Gym verliest. Je kunt er zo lang over doen als je wil en je kunt het ook talloze keren opnieuw proberen als het niet in één keer lukt. Hoe je precies moet vechten, staat in het volgende hoofdstuk omschreven.

Als een Gym verdedigd wordt door uitzonderlijk sterke pokémon, dan is het bijna een onbegonnen taak om deze in je eentje aan te vallen. Zoek daarom dus meerdere teamgenoten zodat jullie gezamenlijk een coup kunnen plegen. Je kunt namelijk met twee pokémon tegelijk een Gym aanvallen. De verdedigende pokémon is altijd in z’n eentje, dus het is veel makkelijker als je met z’n tweeën bent. Pas wel op: als de Gym eindelijk verslagen is en neutraal wordt, dan kan iedereen in de buurt zijn pokémon erin zetten en dus de Gym overnemen! Handel dus snel, of al je werk is voor niets geweest.

Een Gym van je eigen team versterken
Zie je een Gym van je eigen kleur, dan geeft dat ten eerste natuurlijk een heel fijn verbroederend gevoel. Maar je kunt de Gym ook helpen, waarmee je tegelijkertijd jezelf helpt aan mooie beloningen. Een Gym kan verdedigd worden door maximaal tien pokémon, afhankelijk van het aantal Prestige-punten. Hoe hoger het Prestige, hoe meer pokémon erin kunnen. Een pas overgenomen Gym heeft standaard 2000 Prestige, wat gelijk staat aan twee pokémon. Je kunt echter maar één pokémon per trainer in een Gym plaatsen, dus als je een Gym ziet met maar één pokémon, kun je daar snel één van je eigen pokémon inzetten om de Gym te versterken. Hoe meer verdedigende pokémon, des te moeilijker het is om de Gym over te nemen door rivaliserende team.

Om meer dan twee pokémon in een Gym te plaatsen, heb je meer Prestige nodig. Je kunt het Prestige van een Gym van jouw kleur verhogen door met je eigen pokémon te trainen met de verdedigende pokémon. Dit doe je door naar de Gym te gaan en daar het icoontje met de bokshandschoen aan te raken. Vervolgens moet je één pokémon uit je verzameling kiezen om mee te sparren tegen de pokémon in de gym. Ook hier geldt: hoe meer pokémon je verslaat, hoe meer Prestige de Gym verdient. Hieronder staat aangegeven hoeveel Prestige je nodig hebt om meer pokémon in een Gym te plaatsen:

2.000 Prestige – 2 Pokémon
4.000 Prestige – 2 Pokémon
8.000 Prestige – 4 Pokémon
12.000 Prestige – 5 Pokémon
16.000 Prestige – 6 Pokémon
20.000 Prestige – 7 Pokémon
30.000 Prestige – 8 Pokémon
40.000 Prestige – 9 Pokémon
50.000 Prestige – 10 Pokémon

Ook het sparren kun je doen met meerdere teamgenoten. Op deze manier kunnen jullie sneller het Prestige van de Gym verhogen om deze te beschermen tegen andere teams. Het bezethouden van Gyms geeft niet alleen veel voldoening, maar biedt ook veel voordelen in de vorm van leuke beloningen.

Beloningen verdienen voor het bezetten van Gyms
Voor elke Gym waar jij een pokémon in hebt gestopt, kun je elke 21 uur een beloning krijgen. Dit heeft de naam Defender Bonus en kun je claimen in het Shop-menu als je de pokéball op je scherm aantikt. Je moet daarbij het icoontje met het schild aanraken die zich rechtsboven in de Shop bevindt. Voor elke geclaimde Gym krijg je 10 PokéCoins, die je kunt besteden in de Shop, én 500 Stardust, die je gebruikt om pokémon sterker te maken. Zodra je de Defender Bonus hebt opgehaald, start een timer van 21 uur. Je moet dus zoveel uren wachten voordat je de beloningen opnieuw kunt claimen. Er is een limiet van tien Gyms, dus je kunt per dag maximaal 100 PokéCoins verdienen. Aangezien er vaak wordt gestreden om de macht over een Gym, is het aan te raden om zo snel mogelijk de Bonus te pakken als je klaar bent met je rondje. Zodra een Gym weer is overgenomen door een ander team, verlies je namelijk ook je recht om daar een bonus voor te claimen. Het cijfer in het schildicoontje geeft aan hoeveel Gyms je momenteel hebt bezet.

8. Vechten met Pokémon in de Gym

Vechten in Pokémon Go kan momenteel enkel in de Gyms. Je kunt vechten tegen vijandelijke pokémon van een rivaliserend team, of je kunt sparren met pokémon in een Gym van je eigen team. In beide gevallen werkt het vechtsysteem hetzelfde.
Als je ooit een Pokémon-game hebt gespeeld op de Game Boy of op een Nintendo DS, dan weet je dat de gevechten altijd om de beurt plaatsvinden. In Pokémon Go is dat niet het geval: hier kan iedereen op ieder moment aanvallen en wordt er niet gewacht op zogenaamde beurten. Je moet dus snel handelen.

Elke pokémon heeft beschikking over twee aanvallen: een Light Attack en Special Attack. Deze zijn te zien in het infoscherm van de desbetreffende pokémon en verschillen niet alleen per soort pokémon, maar ook per individuele pokémon. Twee Pidgeys kunnen dus verschillende aanvallen hebben! In een gevecht voer je een Light Attack uit door simpelweg op het scherm te drukken met je vinger. Dit kun je heel snel achter elkaar doen. Door Light Attacks uit te voeren, vul je langzaam een blauwe balk bovenaan het scherm. Met deze balk kun je de Special Attack van de pokémon opladen. Als de balk gevuld is, kun je de Special Attack uitvoeren door je vinger op het scherm gedrukt te houden. Sommige balken zijn in meerdere kleine stukken verdeeld: elk gevuld stukje staat gelijk aan één Special Attack.

Je kunt naast aanvallen uiteraard ook verdedigen. In Pokémon Go doe je dat door met je vinger naar links of rechts te vegen. Als je dit doet zal je pokémon een ontwijkende beweging maken. Onze ervaring leert dat dit niet echt de moeite waard is, tenzij de verdedigende pokémon een speciale aanval gebruikt. Dit wordt aangegeven met tekst. Sommige Special Attacks hebben wat tijd nodig voordat ze uitgevoerd worden, wat jou de kans geeft om met een snelle veegbeweging de aanval te ontwijken. Dit vergt misschien wel wat oefening.

Gevechten in Pokémon Go zijn momenteel nog wat klungelig en er zijn ook een aantal bugs waardoor het gevecht vast kan lopen of de verdedigende pokémon op 1 HP blijft steken, terwijl hij wel jouw pokémon kan blijven aanvallen. Als dit gebeurt, kun je het beste proberen te vluchten van het gevecht door het icoontje met het rennende mannetje aan te raken, of de app af te sluiten en het opnieuw te proberen.

Tip: Gebruik Types in je voordeel!
Net als in de originele Pokémon-spellen kun je de verschillende types van pokémon tot je voordeel gebruiken. Water is sterker dan vuur en bliksem is sterker dan water, bijvoorbeeld. In het infoscherm van elke individuele pokémon kun je de twee aanvalstechnieken van die pokémon bekijken. Onder de naam van de aanvalstechniek staat ook het type. Met de onderstaande kaart kun je kijken welke types aanvallen sterk zijn tegen bepaalde pokémon. Een Pidgey met Air Cutter (Flying) is bijvoorbeeld sterk tegen een Scyther (Grass). Door strategisch pokémon in te zetten, kun je het neerhalen van een Gym stukken makkelijker maken!

9. Pokémon sterker maken en evolueren

Nu je een aantal pokémon hebt wil je ze natuurlijk zo snel mogelijk sterker maken zodat ze mee kunnen vechten in een Gym. Dit doe je in Pokémon Go door ze vol te proppen met snoep en een goedje genaamd Stardust. Daarmee verhoog je de CP, de Combat Power, van een pokémon. Op het infoscherm van een pokémon heb je de opties “Power Up” en “Evolve”. Naast deze knoppen staan de benodigde items afgebeeld.

Voor een Power Up heb je een handjevol Stardust nodig en één snoepje van de desbetreffende pokémon. Stardust krijg je door pokémon te vangen (100 per vangst), een ei uit te broeden of door de Defender Bonus op te halen (500 per bezette Gym). Het benodigde aantal Stardust wordt meer naarmate de pokémon krachtiger wordt. Boven je pokémon zie je een witte boog. Deze geeft aan hoe sterk je pokémon is ten opzichte van zijn volledige potentieel. De boog wordt daarnaast ook langer als je Trainer Level omhoog gaat.

Om een pokémon te evolueren heb je geen Stardust nodig, maar wel een hele berg snoep. Voor elke pokémon die je vangt krijg je drie Candy van die specifieke pokémon-familie. Een Pidgey geeft dus Pidgey Candy, maar ook zijn geëvolueerde vormen Pidgeotto of Pidgeot. Je kunt ook Candy krijgen door een pokémon te transferen naar Professor Willow. Dit doe je door in het infoscherm van een pokémon naar beneden te scrollen en de knop “Transfer” aan te raken. Dit geeft één Candy. Het uitbroeden van een ei geeft daarnaast ook nog eens tussen de 5 en 30 Candy.

Heb je genoeg Candy, dan kun je de pokémon evolueren door de Evolve-knop aan te raken. De CP van je pokémon stijgt daardoor aanzienlijk, maar de positie op de witte boog blijft hetzelfde. Je kunt de pokémon dus alsnog sterker blijven maken.

Eerst sterker maken, of eerst evolueren?
Voor beide aanpakken valt iets te zeggen. Sommige pokémon vereisen veel Candy voor een evolutie, waardoor het misschien slimmer is om hem eerst te evolueren voordat je al je Candy opmaakt aan kleine upgrades. Dit geeft namelijk ook een aanzienlijke boost aan zijn CP. Anderzijds wil je misschien een pokémon juist eerst evolueren, om te zien of hij nog wel inzetbaar is tijdens gevechten. Een pokémon kan namelijk van aanvalstechnieken veranderen na een evolutie, waardoor je misschien een belangrijk wapen voor Gym-gevechten zomaar kan verliezen.

Tip: Vang alle Pidgeys, Ratatas en Weedles!
Hoewel je al snel omkomt in deze pokémon omdat ze letterlijk overal zitten, is het geen slecht idee om ze toch te blijven sparen. Het kost je misschien wat meer pokémon, maar vooral Pidgeys en Weedles zijn goudmijnen als het aankomt op EXP. Voor elke evolutie krijg je namelijk 500 EXP. Je hebt maar 12 Candy nodig om deze twee pokémon te evolueren, dus tel maar na. Ratatas vereisen 25 Candy om te evolueren in een Raticate, maar in de meeste steden krioelt het van deze pokémon tot het punt dat het bijna een plaag te noemen is, dus het is misschien toch de moeite waard.

Tip: Het geheim achter Eevee’s evoluties
Iedereen die de pokémon-animatieserie of de games heeft gespeeld, weet dat Eevee in drie verschillende pokémon kan evolueren. In Pokémon Go heb je geen evolutiestenen, die normaal gezien bepalen welke vorm Eevee aanneemt, dus wordt er willekeurig gekozen of je Eevee in een Flareon, Vaporeon of Jolteon verandert. Gelukkig is er inmiddels toch een truc ontdekt waarmee je de evolutie kan sturen: door je Eevee de bijnaam Rainer, Sparky of Pyro te geven, evolueert hij in respectievelijk Vaporeon, Jolteon of Flareon. Dit werkt blijkbaar maar één keer.

10. Eieren uitbroeden

Bij PokéStops kun je niet alleen Pokéballs krijgen, maar ook Eggs. Deze eieren kun je vervolgens uitbroeden door er een flink eind mee te wandelen. Er zijn drie varianten waarvoor andere afstanden afgelegd moeten worden om ze uit te broeden: 2 kilometer, 5 kilometer en 10 kilometer. Hoe langer je moet lopen, des te groter de kans dat je een zeldzame pokémon krijgt.

Om een ei uit te broeden ga je naar het Pokémon-overzicht via het menu door de pokéball op je scherm aan te raken. Veeg daarna van rechts naar links en je krijgt een lijst te zien met al je verzamelde eieren. In totaal kun je er maar negen bij je dragen. Om een ei uit te broeden moet je hem in een zogenaamde Incubator stoppen, een broedmachine. Elke speler heeft één Incubator die oneindig te gebruiken is en daarnaast kun je ook extra Incubators vrijspelen door je Trainer Level te verhogen. Deze zijn steeds maar drie keer te gebruiken. Tik een ei aan en raak de knop “Start Incubation” aan om een broedmachine te kiezen waarin je het ei stopt. Zodra het ei in de machine zit, kun je gaan lopen om het ei uit te broeden.

Pokémon Go registreert je gelopen kilometers alleen als je de applicatie open hebt staan. Als je het scherm uitzet gebeurt er dus niks met je ei. Je kunt de app wel in de Battery Saver-stand zetten via de Settings en dan lopen met een gedimd scherm als je je telefoon op z’n kop houdt. Ook worden kilometers niet meer geteld als je een bepaalde snelheid bereikt. Het heeft dus geen zin om in de trein of auto eieren uit te broeden. Zelfs op de fiets ga je al snel te hard!

Tip: Broed verstandig
Je krijgt op level 6 je eerste extra Incubator, bij level 10 je volgende en daarna na elke vijf levels weer eentje. Aangezien je de machines maar maximaal drie keer kan gebruiken, zul je merken dat ze snel opraken. Wees daarom verstandig en gebruik deze Incubators alleen op eieren van 5 kilometer of hoger en gebruik je gratis, oneindige Incubator voor de 2 kilometer-eieren. Je kunt overigens ook extra Incubators kopen in de Shop. Deze kosten 150 PokéCoins per stuk.

Tip: Verschillende eieren bevatten verschillende pokémon
Er zitten andere pokémon verstopt in 2 kilometer-eieren dan in 10 kilometer-eieren. In de laatsgenoemde vind je de zeldzaamste pokémon, maar je krijgt ze ook maar zelden bij PokéStops. Gebruik onderstaande afbeelding om te zien welke pokémon je uit welk ei kan krijgen!

Tot zover onze uitgebreide guide voor Pokémon Go! Het is een flink naslagwerk geworden, maar als je dit allemaal gelezen hebt dan ben je sowieso volledig klaargestoomd om een Pokémon Meester te worden. Veel succes!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IG Q&A: Wat is jouw mooiste Pokémon GO-ervaring/verhaal?

Pokémon Sun & Moon – Wat weten we tot nu toe?