Hoewel het zomer is en het merendeel van Nederland vakantie heeft kun je in games zelden je rust vinden. Er is altijd wel een eeuwenoud kwaad, een bom die op ieder moment af kan gaan en een familielid om te redden. Hoe fijn is het daarom dat een game zoals ABZÛ ineens kan opduiken. Dit diepzeeavontuur is namelijk dé game om deze natte zomer mee te relaxen.

Voor wie zijn hoofd weleens onderwater steekt is dat vast geen verrassing. De wereld van de oceaan heeft een bijzonder ontspannende werking op iedereen die weleens gedoken heeft of een natuurdocumentaire heeft gekeken. In ABZÛ zweef je als mysterieuze duiker over de zeebodem heen. Vissen cirkelen zich rondom specifieke punten, wier wuift voorzichtig mee op de golven en vanaf de oppervlakte weten een paar zonnestralen de bodem te bereiken.
Langs al dat moois zwemmen is een heerlijk rustgevende ervaring. Dat de duiker bijzonder vloeiend door het water heen glijdt en de besturing minimalistisch blijft, zorgt ervoor dat ABZÛ erg toegankelijk is.
Digitaal duikbrevet
Hoe plezant dat ook allemaal is, ABZÛ is zeker geen als videogame verpakte yogales. Bij vlagen verhoogt ABZÛ de spanning om vervolgens weer terug te keren naar de relaxte sfeer van daarvoor. De oceaan is in dit spel geen weidse open onderwatervlakte, maar een serie van streng afgebakende gebieden die je als duiker doorkruist.

ABZÛ heeft een verhaal te vertellen en geeft je vaak de illusie dat je vrij bent om zelf veel te verkennen, maar uiteindelijk hebben de verschillende gebieden dezelfde opbouw. Je zoekt naar je robotmaatjes die bepaalde obstakels uit de weg kunnen halen en je brengt het licht terug naar duister geworden delen van de oceaan door door mysterieuze portalen heen te zwemmen.
De restricties die ABZÛ oplegt zijn best storend omdat de wereld zo mooi is dat je vooral zelf wil bepalen waar je gaat en staat. Tegelijkertijd zijn de grafische hoogtepunten vooral te vinden wanneer je trouw van het ene opvallende punt naar het andere zwemt. Het spel probeert je nog een beetje af te leiden met het loslaten van vissen en te verzamelen zeeschelpen, maar uiteindelijk wil je toch vooral van het ene wonderschone moment naar het andere zwemmen. Te lang op dezelfde plek blijven hangen is daarom vaak de minst aantrekkelijke optie.
Journey 2: Underwater Boogaloo
Met zijn relaxte sfeer, schitterende muziek en verhaalvertelling zonder ook maar een woord te gebruiken kun je er lang omheen draaien, maar uiteindelijk heeft ABZÛ gewoon heel veel weg van Journey. De onderwaterwereld mag dan wel een stuk gevarieerder en kleurrijker zijn, maar deze game heeft een soortgelijke opbouw en een ongeveer net zo lange speelduur. Zelfs Austin Wintory – de componist van Journey – is weer aanwezig om de al wonderschone wereld van zo mogelijk nog mooiere muziek te voorzien. Het is allemaal heel goed gedaan, maar ABZÛ blijft vooral een beetje als een schuw visje in de schaduw van Journey hangen.

Dat ABZÛ niet de diepere laag of emotionele impact heeft van zijn soortgenoot zit de vele hoogtepunten van de game niet in de weg. Wat de onderwaterwereld allemaal te bieden heeft is te mooi om te verklappen, maar in de ongeveer twee uur die dit spel van je vraagt zit genoeg verrassing en afwisseling om je aandacht al die tijd vast te houden. Daarna is ABZÛ best nog een tweede duik waard. De gebieden zijn misschien afgesloten, maar er valt best wat te ontdekken en verkennen. De eerdergenoemde zeeschelpen zijn bijvoorbeeld op te speuren voor een kleine bonus aan het einde van het spel.
De mogelijkheid om te mediteren op specifieke punten in de wereld is nog zo’n reden om ABZÛ na het uitspelen van het verhaal nog eens op te starten. In feite betreed je door op specifieke standbeelden te rusten een soort screensaver waarin je de lokale fauna kunt volgen. Onder begeleiding van de bijzonder sfeervolle muziek lijkt het bijna alsof je naar Planet Earth zit te kijken. Dat gevoel wordt helemaal onderstreept wanneer de grotere vissen de kleintjes verorberen.
Het zijn dat soort kleine details, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om op een vis te rijden en boven het wateroppervlak te springen, die ervoor zorgen dat terugkeren naar ABZÛ verleidelijk blijft.
ABZÛ is beschikbaar voor PlayStation 4 en pc. Deze review is gebaseerd op de PlayStation 4-versie.