in

Pareltjes van de PlayStation 4 – Kleine titels, grootse game-ervaringen


We hebben de pareltjes van de Xbox One vorige week besproken, en dan kan de PlayStation 4 natuurlijk niet achterblijven. Hoewel de PlayStation 4 vaak wordt aangemerkt als de console voor indies, hebben vele pareltjes inmiddels ook al een release op de pc en Xbox One gehad. Gelukkig maar, want er zitten fantastische exemplaren bij.

Axiom Verge
(cijfer: 9+)
Metroidvania-games zijn spellen binnen het actie-avonturengenre die qua gameplay lijken op Castlevania en Metroid. Axiom Verge is een zeer recent voorbeeld hiervan, waarbij een retro spelwereld wordt aangehouden en er toch genoeg vernieuwingen zijn doorgevoerd om het een interessante en moderne titel te maken. De omgevingen zijn prachtig, er komen geweldige wapens en voorwerpen langs en de game zit vol spannende geheimen. Soms laten zich die wel erg moeilijk vinden, maar de esthetiek van de game is zo briljant dat dat geen straf is. Naast voor de PlayStation 4 ook verkrijgbaar op de pc en binnenkort verschijnt hij ook op de Xbox One.

The Talos Principle (cijfer: 9-)
Mensen die alle woorden van “Still Alive” kunnen meezingen, die raden we zeker The Talos Principle aan. Deze Portal-esque game zit ramvol met meer dan honderd puzzels, verstopt in een first person-schil met bijbehorende computerterminals. Dit is niet een game die je alleen aan het denken zet qua puzzels, je wordt ook geconfronteerd met filosofische vraagstukken die meestal te maken hebben met de relatie van mens en robot. Het is een lange game waarin je steeds meer achtergronden krijgt om de gamewereld te leren begrijpen, en een van de tofste puzzelgames op de PlayStation 4 en pc.

Hyper Light Drifter (cijfer: -)
Nog een game die op meer platformen is verschenen, is Hyper Light Drifter. Deze actie-rpg van Heart Machine is een ode aan de games van weleer, waarin we nog genoten van 8-bit graphics. Hyper Light Drifter is een Kickstarter-game die uiteindelijk 27.000 dollar ophaalde. Niet zo vreemd, want ontwikkelaar Alex Preston beloofde dat dit een mix zou worden van The Legend of Zelda: a Link to the Past en Diablo. Dat is goed gelukt, want Hyper Light Drifter is een juweeltje dat al een grote schare fans aan zich heeft weten te binden.

Towerfall: Ascension (cijfer: 9)
Een van de meest ideale spellen voor een avondje met vrienden op de bank is Towerfall: Ascension. In een arena vecht je in 2D tegen allerlei helse monsters. Dat doe je door bijvoorbeeld pijlen te schieten, die je vervolgens weer moet oppakken om weer opnieuw te schieten. Veel bewegen dus, wat sowieso nodig is om de vijanden te ontlopen. Het is een game die fantastisch is in een groep, omdat je dan met (en tegen!) elkaar kunt spelen. Je hoeft ook geen doorgewinterde gamer te zijn om van Towerfall: Ascension te genieten. Ook verkrijgbaar voor de pc, hoewel dat natuurlijk wat minder bankhang-vriendelijk is.

Galak-Z (cijfer: -)
Galak-Z is een hele gave ruimtegame die speelt als een shooter, verkrijgbaar op de PlayStation 4 en pc. Hij doet denken aan Akira, die klassieke anime-film, wat komt doordat ontwikkelaar 17-BIT zich voor het spel gedeeltelijk heeft laten inspireren door Japanse animatiefilms. De gameplay is gestoord, supersnel en zeer uitdagend, met indrukwekkende graphics en diverse spelmodi. Maar boven alles is Galak-Z vooral heerlijk om wat agressie in kwijt te kunnen: alles moet kapot.

ABZÛ (cijfer: 8+)
Tijd voor een hele verse parel: ABZÛ. Deze diepzeegame is het tegenovergestelde van Galak-Z, want je wordt er juist helemaal rustig van. We zijn verbaasd dat de game emotioneel niet wat meer aanspreekt, maar het rustige verhaal, waar je in ongeveer twee uur doorheen zwemt, laat wel een diepe indruk achter dankzij de indrukwekkende werelden waarin je wordt meegenomen.

The Witness (cijfer: 9)
Ontwikkelaar Jonathan Blow, bekend van Braid, stak zo’n beetje al zijn geld in The Witness, een puzzel-avonturengame die je dwingt je tanden te zetten in de moeilijkste puzzels. Het is geen schande af en toe wat op te zoeken op YouTube bij The Witness, want er zijn oplossingen die je anders waarschijnlijk nooit vindt. Net als in ABZÛ bevind je je in een heel rustige wereld, maar helemaal zo ontspannen zal je door die hypermoeilijke puzzels niet zijn. The Witness is ook op de pc.

Resogun (cijfer: 8.5)
Kun je geen genoeg krijgen van die gestoorde, snelle ruimtevaartuigen uit Galak-Z, dan is Resogun zeker een titel om te downloaden op je PlayStation 4. Hij verscheen als een van de eerste games op de PlayStation 4, maar is nog steeds zo goed dat hij niet in dit lijstje mag ontbreken. We kroonden Resogun zelfs “de game om je PS4 mee in te wijden”, dankzij de gameplay-snelheid, de graphics en het plezier om er in je eentje of met zijn tweeën lekker op los te knallen.

N++ (cijfer: 9-)
Ben jij een tijger die zijn klauwen in een game zet en hem nooit meer loslaat, dan ben je een perfecte kandidaat voor het frustrerende maar o zo verslavende N++. Je speelt deze game niet voor zijn uiterlijk, maar voor de heerlijke uitdaging een ninja te zijn die steeds het einde van een level moet halen zonder omgelegd te worden. Je moet daarvoor snel en slim zijn en vooral enorm veel doorzettingsvermogen hebben, want je wordt keihard op de proef gesteld. Het leuke is dat je het niet alleen hoeft te doen: je kunt je vrienden meetrekken in deze verslaving, die dankzij de duizenden levels (dank, leveleditor!) eeuwig kan doorgaan.

De PlayStation 4 heeft dus een mooie line-up pareltjes. Zijn er nog kleine games waarvoor jij je console graag aanslingert? Deel ze in de reacties!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vliegtuig in Minsk beschilderd in World of Tanks-thema

REVIEW: No Man’s Sky