in

Van Tokio tot Hier: Japanse PlayStation 4-games die iedereen kan spelen


Over het importeren van Japanse games wordt nog weleens gedacht dat het alleen weggelegd is voor mensen die Japans kunnen. Dat is echter een misvatting, want er zijn genoeg games die prima te spelen zijn zonder ook maar een woord Japans te kunnen spreken of lezen. En nee, het zijn niet alleen maar perverse spelletjes die met goede reden nooit buiten Japan zijn uitgekomen… Oké, misschien eentje dan. Afijn: hier zijn vijf toffe, Japanse games voor de PlayStation 4 die ook jij kunt spelen.

Puyo Puyo Tetris
Als je je ooit hebt afgevraagd waarom er de laatste tijd geen goede Tetris-games zijn uitgekomen, heb je duidelijk niet op de juiste plek gezocht. Puyo Puyo Tetris is namelijk één van de beste Tetris-games aller tijden. Zoals de naam al doet vermoeden, speel je in deze game niet alleen Tetris, maar ook Puyo Puyo: de puzzelserie van Sega waarin je kleurencombo’s moet maken met vastgeklonterde blobjes. Tetris en Puyo Puyo lijken erg veel op elkaar en dat is precies de reden waarom deze game zo heerlijk wegspeelt.

In Puyo Puyo Tetris speel je Tetris, Puyo Puyo en combinaties van die twee in verschillende spelmodi. De game ondersteunt daarnaast ook zowel offline als online multiplayer. Aangezien het een puzzelgame betreft, hoef je je geen zorgen te maken om de taalfactor. Mocht je toch verdwaald raken in het menuscherm, zijn hier vertaalde screenshots te vinden.

Puyo Puyo Tetris is onder andere verkrijgbaar bij Play-Asia voor zo’n 30 euro. De game is ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U (niet regiovrij) en Nintendo 3DS (niet regiovrij).

Yakuza Ishin
Door Yakuza: Ishin (Japanse titel: Ryu ga Gotoku: Ishin) in deze lijst op te nemen, spelen we eigenlijk een beetje vals. De game bevat namelijk buitensporig veel Japanse tekst en is ook nog eens gebaseerd op eeuwenoude Japanse geschiedenis, waardoor westerlingen zich niet alleen op taalgebied verdwaald zullen voelen. Toch is Yakuza: Ishin goed speelbaar, omdat er zeer uitgebreide guides zijn samengesteld door westerse Yakuza-fanatiekelingen, die je stapje voor stapje door de gameplay en het verhaal begeleiden.

Als de feodale setting van Yakuza: Ishin je aanspreekt en je naar meer Yakuza-games snakt (begrijpelijk, met het tempo waarop Sega de games uitbrengt in Europa), zou het spelen met een guide eigenlijk al geen struikelblok meer moeten zijn. De game ziet er goed uit, zeker voor een PlayStation 3-port, en staat weer garant voor uren speelplezier. Die uren spendeer je niet alleen aan het uitspelen van het verhaal, maar ook aan de vele mini-games waar de Yakuza-serie bekend om staat. Je hoeft daarnaast ook geen andere Yakuza-games gespeeld te hebben, aangezien Ishin een spin-off is met een “Wat als?”-insteek.

Yakuza: Ishin is verkrijgbaar bij Amazon.co.jp en Play-Asia voor ongeveer 35 euro.

Sengoku Basara 4: Sumeragi
Sengoku Basara wordt vaak vergeleken met de Dynasty Warriors-serie en zijn vele spin-offs en dat is niet helemaal onterecht. Een leek zou de twee games waarschijnlijk niet van elkaar kunnen onderscheiden, maar kenners van het genre weten maar al te goed dat de series flink van elkaar verschillen. Sengoku Basara legt de focus op zijn vele uitgesproken personages en blinkt uit in zijn strakke gameplay. Dat kan ook niet anders, met de producer van Devil May Cry aan het roer.

Hoewel we in Nederland nog vaak worden getrakteerd op lokalisaties van de Dynasty Warriors-serie, is de Sengoku-reeks een stille dood gestorven in Europa. Capcom brengt sinds Sengoku Basara 3 geen nieuwe delen meer uit in het westen, wat eeuwig zonde is gezien de kwaliteit van Sengoku Basara 4: Sumeragi. Liefhebbers van de bijbehorende anime en het hack-and-slash-genre zullen geen moeite hebben om van deze game te genieten in het Japans, omdat de gameplay redelijk vanzelfsprekend is. Mocht je toch vastlopen, zijn er uitstekende guides online te vinden om je op weg te helpen.

Sengoku Basara 4: Sumeragi is onder andere verkrijgbaar via Amazon.co.jp en Play-Asia voor zo’n 30 euro.

Hatsune Miku Project Diva Future Tone
De Hatsune Miku-games eindigen nog wel eens in de Europese winkelschappen, maar van Future Tone is nog geen spoor te bekennen. Deze rhythm game is pas sinds juni dit jaar verkrijgbaar in Japan als downloadbare titel. De game is verdeeld in twee apart aan te schaffen delen: Future Sound en Colorful Tone. Eerstgenoemde bevat ruim 120 liedjes afkomstig uit de Project Diva-serie, terwijl Colorful Tone zo’n 100 liedjes omslaat van de Project Mirai-serie en de arcade-versie van het spel. Bij elkaar zijn er meer dan 220 liedjes te spelen en 340 kostuums te ontgrendelen!

Alleen al vanwege de gigantische hoeveelheid content is Future Tone een aanschaf waard en omdat het een muzikale game betreft is de game gemakkelijk te navigeren zonder kennis van de Japanse taal. Ben je er nog niet helemaal over uit of je het stemgeluid van Miku en de andere vocaloids kan verdragen? Je kunt ook een gratis proefversie genaamd Prelude downloaden in de Japanse PlayStation Store, die je twee liedjes laat uitproberen. Als je eenmaal overstag bent, kun je Future Sound en Colorful Tone vervolgens aanschaffen voor zo’n 37 euro per stuk. Er is ook een bundel met de twee games beschikbaar.

Dead or Alive Xtreme 3
Dead or Alive Xtreme 3 is een onmisbare titel in een lijst als deze. Of je het nou speelt voor de gameplay of voor de meiden: Dead or Alive Xtreme 3 heeft voor iedereen wat wils. Alhoewel… de game bedient voornamelijk spelers uit het tweede kamp.

Dankzij de speciaal ontwikkelde engine zijn de ‘zachtere’ delen van het vrouwelijk lichaam ‘realistisch’ weergegeven in de game, waar je gretig gebruik van kunt maken in de uitgebreide cameramodus. Met originele mini-games zoals beach volleyball en ‘butt battles’ hoef je je daarnaast geen seconde te vervelen in het tropische zwemparadijs van Dead or Alive Xtreme 3. Over de reden waarom de game nooit in het westen is verschenen bestaan vele theorieën, maar gelukkig hoef je je daar verder geen zorgen over te maken: er bestaat al gewoon een Engelse versie van de game. Je kunt de Aziatische (Engelse) versie van Dead or Alive Xtreme 3 bij Play-Asia bestellen voor zo’n 55 euro. Overigens is de game ook beschikbaar voor PlayStation Vita, mocht je je om wat voor reden dan ook geneigd voelen om deze game on-the-go te spelen.

Vergeet niet onze importgids te checken voor tips over hoe je al dit moois in huis kan halen. Hoewel we in deze lijst al een paar games noemen die je ook op andere systemen kan spelen, kun je binnenkort ook een soortgelijk lijstje verwachten speciaal voor Japanse PlayStation Vita- en Nintendo 3DS-games. Ken je zelf nog een leuke PS4-titel uit Japan die de moeite waard is om te spelen? Deel je kennis in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Level up: Waarom Castle Rock uit Rayman Legends het beste level ooit is

Hearthstone – ‘zelfs lollige lore moet je serieus nemen’