LEGO-games, dat zijn toch die kinderachtige actie-avonturenspellen die gemaakt zijn om in co-op te spelen met je kind? Als je een zuurtje bent dat er zo over denkt, dan hebben we goed nieuws voor je: LEGO Worlds is namelijk niet zo’n game. En, mocht je wel van harte genoten hebben van de LEGO-games die TT Games tot nu toe heeft uitgebracht, dan hebben we ook goed nieuws voor jou: LEGO Worlds is vet.

Het is voor het eerst sinds tijden dat er weer een exclusieve LEGO-game naar de pc komt, maar in het geval van Worlds is het lastig om de gameplay naar de console te vertalen. Niet onmogelijk, want Minecraft deed het ook, maar in eerste instantie probeert TT Games het op de pc. We noemen Minecraft hier overigens niet voor niets: het openwereld-LEGO Worlds heeft enorm veel weg van Minecraft. Je wordt namelijk in een wereld gezet waarin alles van LEGO is gemaakt (en dus ook alles stuk kan) en het is aan jou om die wereld verder uit te bouwen door extra LEGO-blokken te plaatsen of andere materialen te gebruiken.
Goede herinneringen
Dat is fantastisch, want bijna iedereen heeft wel een geschiedenis met LEGO. Toen ik vroeger stiekem met de LEGO van mijn broer speelde, pakte ik altijd de paardjes en droomde ik ervan ooit op een paard de wereld te kunnen verkennen. In LEGO Worlds kan dat: je kunt op de rug van een paard (of een struisvogel; er is een grote variatie in mounts) de spelwereld door en samen gaan zwemmen of keihard rondgalopperen. Speelde je vroeger met LEGO City, dan kun je nu bijvoorbeeld eindelijk virtueel echt zo’n scene naspelen waarin de boef uit de gevangenis probeert te komen, inclusief achtervolgingsscene met politiewagens. Dat alleen is al magisch, want dat is waar LEGO voor is gemaakt.

Je bent niet altijd een soort God die alles neerzet in de spelwereld: je bent ook een personage dat kan worden uitgerust met een wapen. Dat kan een zweep zijn zoals die van Indiana Jones, maar liever nog kies je iets vreemds zoals een doedelzak. Het leuke aan de doedelzak is dat je er niet alleen mensen mee kunt slaan. Je kunt ook dieren en andere LEGO-poppetjes aan het dansen krijgen. Je gaat naast ze staan, drukt op de knop en daar gaan ze: een hele rij zombie-cheerleaders begint een soort yell te doen naast een inktvis die aan het breakdancen is geslagen. Het is allemaal enorm debiel, maar dat is juist waardoor je doorspeelt. Helemaal als je met anderen gamet, want je kunt de game in multiplayer doen met zijn vieren, of co-op-splitscreen met zijn tweeën. Op de Gamescom bleven we medespelers alleen maar storen om te laten zien hoe grappig bijvoorbeeld de enorme pudding is die we hadden neergezet, of hoe tof het eruit ziet als je met een paard gaat zwemmen.
Bovenal een bouwspel
Er valt enorm veel te ontdekken in LEGO Worlds. Bij onze speelsessie was dat niet makkelijk te beoordelen, omdat we in een willekeurig gegenereerd woestijnlandschap zaten, maar er zijn nu dus ook dorpjes gemaakt op die vlaktes, waar LEGO-poppetjes dan interactie met elkaar hebben. Tot nu toe hebben we weinig verhaal kunnen ontdekken, want dit is wel boven alles een bouwspel. Wel eentje met charme, want er is veel aandacht besteed aan bijvoorbeeld de animaties. Zo is er een husky die heel schattig om je heen draait en op zijn buikje geaaid wil worden, maar zijn er ook krokodillen die lomp achter paarden aanrennen om ze op te peuzelen. Het is een prachtig schouwspel, en gelukkig is een van de “wapens” een fotocamera, waarmee je al die mooie momentjes kunt vastleggen.

Het bouwen is echter de hoofdmoot in LEGO Worlds. Je kunt je creativiteit in de vrije loop laten en je eigen wereld maken. TT Games wil ook wedstrijden gaan uitroepen om zo de mooiste bouwwerken te krijgen. Dat is een idee geboren uit de nood dat de testers allemaal schunnige dingen aan het maken waren: TT Games gaf de Early Access-gamers aan dat de mooiste bouwwerken in de uiteindelijke game als bouwoptie zouden worden gezet, en ineens maakten de geslachtsdelen plaats voor prachtige luchtkastelen die inderdaad ook echt in de game zijn gestopt om in een keer als geheel te plaatsen.
Vechten voor je leven
Mocht je een gamer zijn die niet zo makkelijk uit zichzelf van alles gaat bouwen, wees niet gevreesd. Overal in de spelwereld kom je willekeurig vijanden tegen. Is er bijvoorbeeld een dorpje waarin jij een bandiet bent, en de politie ziet je, dan kun je ervanuit gaan dat ze achter je aankomen. Sowieso beginnen de meeste LEGO-figuurtjes die je tegenkomt keihard terug te vechten als jij als eerste de aanval opent. Dat het snel gewelddadig kan worden, merkten ze ook bij TT Games, waardoor ze wat meer balans hebben aangebracht door er bijvoorbeeld meer vredelievende opties aan toe te voegen.
Naast vijanden zijn er ook personages die iets van je willen, wat vaak erop uitdraait dat je een bepaald item moet vinden in de spelwereld. Of je het nou leuk vindt of niet, je moet het doen, want je hebt studs nodig om extra bouwopties vrij te spelen zoals extra dieren om in de wereld te plaatsen en voertuigen te genereren (waaronder de Drillex Driller waarmee je de hele wereld tot een grote tunnel kunt maken). Dat is de moeite waard, want zo kun je bijvoorbeeld de fantastische Yeti pas vrijkopen nadat je hem aan een lekker ijsje helpt. Het voelt ook wel goed om die arme zielen in de spelwereld een handje te helpen, helemaal als je weet dat je er ook nog een beloning voor krijgt. Bovendien is het een mooi knikje naar de hub van de andere LEGO-games van TT, want hoewel LEGO Worlds echt heel andere koek is, heeft TT Games deze game duidelijk niet zo fantastisch kunnen maken zonder die jarenlange ervaring in het maken van de “gewone” LEGO-titels.
LEGO Worlds is nu in ‘early access’ verkrijgbaar op Steam.
Geschreven door Laura Kempenaar