Nu we 5 uur aangesloten met de nieuwe open-wereld crime action-game van 2K hebben gespeeld, krijgen we eindelijk een goed beeld van de titel die meer en meer op gamers verlanglijstjes voor dit najaar opduikt. Hier een lijst met 10 dingen die wij graag in Mafia III willen en kunnen gaan doen.

1. Klooien
Mafia III legt veel nadruk op verhaal en personages, maar het is een open-wereld game dus je wílt klooien. Dingen uitproberen. On a rampage gaan. Chaos creëren. Tenminste, als je je even niet mee laat slepen door het rauwe maar spannende verhaal over de wraak van Lincoln Clay wiens surrogaatfamilie, de Black Mob, op gruwelijke wijze is vermoord door de Italiaanse maffia. De verhaal-gedreven missies vormen de rode draad maar dat betekent niet dat je niet ‘gewoon’ over mensen heen mag plankgassen, als een dwaas om je heen kunt gaan schieten, zoveel mogelijk politie achter je aan probeert te krijgen en meer van dat soort domme maar stiekem vermakelijke dingen mag gaan doen. Weet echter wel, Mafia III is minstens zo verhalend als Mafia II, met veel fraaie cutscenes en tijd om personages uit te diepen, maar Mafia III is ook een echte open-wereld game, wat Mafia II dan weer niet was. Je mag als speler zelf bepalen of je van die sandbox ingrediënten gebruik gaat maken, en zo krijg je dus feitelijk het beste van twee werelden.
2. Autorijden
Zowel tijdens de verhaalmissies of als je lekker wilt rondscheuren omdat het, net als in de reclame van die bekende telecomaanbieder, gewoon kan, spelen bolides een belangrijke rol in Mafia III. Lekker cruisen is geen straf temeer omdat er flink verschil zitten tussen de virtuele scheurmonsters. De game maakt geen gebruik van bestaande automerken of oldtimers maar het is duidelijk dat Hangar 13 de mosterd bij de muscle cars van toen haalt. Natuurlijk kun je rondrijden in bestelbusjes, jeeps en andere type auto’s maar de grommende auto’s die hun uitlaten laten knallen tijdens het schakelen, zijn favoriet. Je kunt kiezen tussen een arcade en een simulatie manier van besturen, zodat gamers die op zoek naar een wat realistischere manier van autorijden ook op hun wenken bediend worden. Netjes.

3. Toeristje spelen
New Bordeaux is een prachtig decor en eigenlijk de echte ster van de game. De verschillende districten zijn daadwerkelijk… eh, verschillend en hebben stuk voor hun eigen sfeer en karakter. Van de industriegebieden aan de rand van de stad, tot het verschil tussen dure en arme wijken, alsook het broeierige centrum vol bars, hoerenhuizen en clubs. Het is een groot feest om New Bordeaux te verkennen en je deze stad langzaam eigen te maken.

4. Muziek luisteren
De sixties soundtrack van Mafia III is om te zoenen. Herkenbaar, tijdloos en ijzersterk. De Stones, Jimi Hendrix, The Animals (het iconische The House of the Rising Sun) Johnny Cash, Canned Heat, James Brown en ga zo maar door. Blues, jazz, pop, rock… alles komt samen en voorbij. Niet alleen uit je autoradio maar ook in de gebouwen die je aandoet. Genieten.
5. Rondknallen
Mafia is een open-wereld game maar het is ook een verdomd prima cover-based shooter. De makers hebben duidelijk hun huiswerk gedaan en schieten voelt secuur maar tegelijkertijd lekker lomp. De impact van de wapens verschilt duidelijk en al kun je er maar twee tegelijk bij je dragen, on the fly wisselen met wapens die vijanden droppen is een fluitje van een cent. Let tijdens schietgevechten goed op de animaties bij de vijanden. Of je die doorzeeft met een mitrailleur of van dichtbij beschiet met een shotgun. De locaties wáár je iemand raakt, maakt wel degelijk verschil. Zo kun je echt sadistisch spelen met je vijanden.

6. ‘Messtil’ rondsluipen
Huh… het is toch muisstil rondsluipen? Ja, maar anders had ik geen slechte woordgrap kunnen maken. Je mes (type Rambo 2, de film) is namelijk je dodelijk partner als je ervoor kiest meer stealty te werk te gaan. Dat kan je heel wat gedoe schelen, al zal het vroeg of laat toch wel een keer verzanden in een bloederige shoot-out. Toch geeft het een voor een neerhalen van je vijanden en deze non-lethal dan wel lethal uitschakelen een aangename kick. In de praktijk zal je 5) en 6) veelvuldig afwisselen.
7. Het moeras bezoeken
Het swamp-gebied in het Zuiden van de kaart is een speciaal gebied vol alligators. Die beesten zijn familie van de krokodil en altijd hongerig. Ideaal dus om lichamen van neergeslagen tegenstanders in het moeras te laten zakken en de natuur de klus te laten afmaken.

8. Genieten van het rauwe, filmische karakter met docu-stijl
Ik denk dat als Quentin Tarantino Mafia III zou spelen, hij goedkeurend zou knikken. De dialogen zijn keihard en de scheldwoorden vliegen als pepernoten bij een Sinterklaas-intocht door het beeld. Daarnaast is de manier waarop Mafia III wordt neergezet erg cool. Dat is namelijk in een docustijl. Enerzijds wordt er gewisseld tussen archiefbeelden van CIA-agent John Donovan die voor de senaat zich moet verantwoorden, anderzijds worden geïnterviewden opgevoerd die terugblikken op het leven van en de gebeurtenissen rondom Lincoln Clay. Dat daarbij Mafia III behoorlijk racistische content bevat, klopt juist, want in 1968 was Amerika allang niet meer het hippie-paradijs die de Woodstock festivals deden vermoeden. De makers schuwen dit gegeven niet, hetgeen de game alleen maar geloofwaardiger maakt.
9. Verzamelen
De gamer-die-alles-wil-ontdekken komt even goed aan zijn trekken. Zo kun je oude Playboy magazines inclusief covers uit de tijd vinden, alsook een keur aan vintage platenhoezen. Gotta catch them all!
10. Een band opbouwen met je luitenants
Het idee achter Mafia III is dat je langzaam de macht van Sal Marcone inperkt door districten over te nemen. Dat doe je met behulp van drie luitenants die jouw business runnen: Cassandra, Burke en Vito. Zij spelen een belangrijke rol in het verhaal maar voorzien jou tevens van benedleden, guns, wapens, het regelen van steekpenningen en ga zo maar door. Echter, bij het verdelen van rackets en districten in New Bordeaux is het zaak ervoor te zorgen dat iedereen tevreden blijft. Of niet, maar dat laatste betekent dat je een of twee luitenants misschien wel op den duur afvallig worden. En heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je na 20 a 30 uur gameplay, na lief en leed met elkaar te hebben gedeeld, een van je luitenants uit de weg moet ruimen. Aan jou om de balans erin te houden, of rucksichlos je eigen pad te volgen met alle gevolgen van dien Dit geeft een extra laagje aan de gameplay van Mafia 3.

Door Jan Meijroos