in

Forza Horizon 3 review – Is weer een waar feestje


Microsoft is tegenwoordig bijna onze hofleverancier als het gaat om racegames. Door beurtelings Forza Motorsport en Forza Horizon uit te brengen, bedient het zowel simulatie- als arcadefans. Dit jaar zijn de arcadeliefhebbers weer aan de beurt en is het Horizon-festival neergestreken in Australië. Tijd om daar een goed feestje neer te zetten!

Jij bent de baas
De opzet is dit keer een klein beetje anders. Dit keer ben jij de baas van het Horizon Festival en deel jij dus de lakens uit. Dat begint al als je in het begin een (bij)naam voor jezelf kiest (de game wordt aanzienlijk grappiger als iedereen je aanspreekt met “Hey Bantasaurus Rex”), maar belangrijker is dat jij bij ieder event de spelregels bepaalt. Je kiest of het een losse race of toernooi is, met welke auto’s er wordt gereden en bepaalt meer spelregels. Zijn de keuzes iets te overweldigend? Dan schotelt de game je standaard ook een kant-en-klaar evenement voor, aangevuld met door andere spelers gemaakte evenementen. Die worden net zo integraal aangeboden als bijvoorbeeld lakdesigns wanneer je een auto koopt, dus je merkt nauwelijks dat je hier de content van anderen zit te bekijken.

In de praktijk had je vroeger ook al heel veel keuzevrijheid, dus echt wereldschokkend is de verandering niet. Interessanter is dat je nu veel minder rond hoeft te rijden om races te starten. Het Horizon Festival strijkt op een aantal locaties in Australië neer. Races en andere events, zoals jumps en flitspalen, concentreren zich rondom deze sleutellocaties en als je wilt blijf je dus heel lang op één locatie, om daar race na race na race te doen. Het is dus niet meer nodig om na een aantal races door te rijden naar de volgende stad, iets dat na een tijdje ook wel erg saai werd in Horizon 2.

Ondersteboven van Australië
Ben je je huidige locatie echter zat, dan bepaal je lekker zelf wanneer je doorrijdt naar de volgende locatie om daar een tijdje het asfalt onveilig te maken. Deze nieuwe spelwereld is dan ook de grootste troef van Forza Horizon 3. Met de oerwouden, bountystranden, woestijn, kilometerslange kaarsrechte landelijke wegen en stedelijke gebieden is Australië niet alleen een veelzijdig paradijs, Forza Horizon 3 vult met al deze diversiteit ook in één klap dat grote gapende gat in dat alle arcaderacers van weleer hebben achtergelaten. Outrun, MotorStorm, Testdrive Unlimited, Burnout, Need for Speed; Forza Horizon 3 biedt van alles wat.

En het is niet alleen opsmuk, want al die verschillende gebieden maken Forza Horizon 3 afwisselender dan zijn voorganger. Nóg afwisselender moeten we zeggen, want Forza Horizon 2 werd ook al nauwelijks saai. Rijd je door naar de volgende locatie, dan speel je praktisch een andere game. Met een buggy door de jungle karren of met een Lamborghini Centenario door de stad zijn immers echt een andere ervaringen. Zeker doordat diepe waterplassen – een beetje zoals in Forza Motorsport 6 – echt invloed hebben op je auto. Daar zul je je, als je met de Lambo door de stad scheurt, geen zorgen over hoeven te maken. Maar in de jungle kan een diepe plas of een beekje je flink afremmen en wie denkt op het strand slim even via de branding een stukje af te snijden, komt bedrogen uit.

Overigens kun je wel nog steeds met de duurste sportwagens die maar enkele centimeters speling tussen bodem en asfalt hebben, lekker het weiland in. Nu onderstreept dat alleen maar het ‘lang leve de lol’-sfeertje dat Forza Horizon zo uitdraagt, maar het schrikt puristen wellicht af.

Voelt vertrouwd
Verder is het niet heel eenvoudig om Forza Horizon 2 en 3 te onderscheiden. Daarmee wordt vooral aangetoond hoe waanzinnig goed Forza Horizon 2 al was. De handeling van auto’s is, op de invloed van waterplassen na, niet merkbaar anders. De moeilijkheidsgraad en handeling is nog steeds tot in de puntjes en on the fly aan te passen, waardoor de keiharde arcadefan die alleen maar wil gas wil induwen net zoveel lol heeft als iemand die alle hulpmiddelen uitzet en zo dicht mogelijk tegen simulatie aan wil kruipen. En vergis je niet, ondanks dat je dan met een Ferrari LaFerrari probleemloos het asfalt afgaat, blijft dit wel Forza en reageren auto’s realistischer dan in een pure arcadegame. Bovendien is er een hoop te tunen en te tweaken aan iedere bolide.

Verder ziet Forza Horizon 3 er weer briljant mooi uit – zeker als je je bedenkt dat dit een open wereldgame is. Die wereld is ook nog eens gigantisch, maar je scheurt zonder laadtijden van Byron Bay in het zuidoosten, maar de Outback in het noordwesten vijftien kilometer verderop. Terwijl je die afstand aflegt maakt die brandende Australische zon plaats voor een fraaie sterrenhemel en zie je rechts van je de lichten van de stad Surfers Paradise, en wordt de horizon links opgelicht door een lasershow op een van je festivalplekken. Met een beetje geluk word je ook nog getrakteerd op een flinke plensbui, wat er ook al zo prachtig uitziet. En dat allemaal onder het genot van een hoge, stabiele framerate en de opzwepende muziek die weer perfect past bij de festivalsfeer van Forza Horizon.

Wil je online? Dan ga je online – naadloos. Hou je het liever offline? Dan zorgen Clubs (we hebben weer een InsideGamer-club!) ervoor dat je toch nog een beetje interactie met anderen hebt. En anders kun je door te toeteren een konvooi beginnen met de Drivatars die door de spelwereld scheuren. Alles wat Forza Horizon 2 zo’n ultiem feest van vrijheid maakte, zit weer in Forza Horizon 3, en vaak zelfs verbeterd of aangevuld.

Het enige jammere is dat dingen als de hud en menu’s, maar ook heel veel auto’s echt een op een zijn overgenomen. Nu zijn de hud en menu’s niet de belangrijkste onderdelen van een racegame, en het zou onredelijk zijn om te verwachten dat Playground Games even 350 brandnieuwe auto’s ergens vandaan tovert, maar die algehele bekende uitstraling zorgt er toch voor dat Forza Horizon 3 soms meer aanvoelt als een soort Horizon 2.5, dan als een totaal nieuwe game. Deze kanttekening spreekt ook wel weer boekdelen: Forza Horizon 3 gaat weer rubber verbrandend hard.

Forza Horizon 3 is verkrijgbaar voor Xbox One en pc (Windows 10). Deze review is gebaseerd op de Xbox One-versie.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PES 2017 review – Gameplay boven alles

Het grafische verschil tussen Fifa 16 en Fifa 17