in

Esmee in Cosplay: Helemaal naar Duitsland voor Connichi 2016


“Guten tag!” en “Danke schön!”. Veel verder dan dat kom ik eigenlijk niet wanneer ik met grote ogen in Kassel, Duitsland aankom voor mijn allereerste niet-Nederlandse cosplayconventie: Connichi 2016 (16-18 september). Gelukkig spreekt menig Duits cosplayer een prima woordje Engels en spreekt een van mijn compagnons vloeiend Duits.

Voor een dicht hotel staan
Na een treinreis van drie uur en acht uur lang in een gehuurd busje te rijden, kom ik samen met mijn vrienden Anna, Lhinnor, Sharona, Sarah en Jimmy aan in Kassel. Het is 11 uur ’s avonds en we staan voor een dichte deur van ons geboekte hotel. Oeps! Niemand te bereiken met de telefoon, niemand bij de receptie. Het is maar goed dat we niet vooraf betaald hebben. In het holst van de nacht gaan we op zoek naar een nieuw hotel. Gelukkig stuiten we daar snel op. Deze is wel duurder, maar het vormt een jolige start van een toch al avontuurlijk weekend.

Met je pyjama aan de bar
Om half 1 ’s nachts zitten we te geiten in de bar van ons nieuwe hotel. Ik in mijn pyjama, de barman sjiek uitgedost, compleet met cocktail-mixer. Slapen is nog even niet mogelijk na zo’n lange reis, maar we proeven alvast van de hartelijke sfeer waar we ons het gehele weekend in mogen mengen.

Gintama
Deze animatieserie werd in 2003 voor het eerst uitgezonden in Japan. Het nieuwste seizoen kwam begin dit jaar op de buis. Gintama zit vol verwijzingen naar bekende franchises, zoals Dragon Ball Z, en staat bekend om het doorbreken van de vierde wand (op hilarische wijze).

Vrijdagochtend kruipen we uit bed om make-up op te doen en onze kostuums aan te trekken. Ik ben gekleed als Hijikata Toshiro, de vice-chief van de politie uit de grappige animatieserie Gintama. Jimmy is gekleed als Sougo Okita, Hijikata’s collega die hem altijd probeert om te leggen – met zijn bazooka als favoriete wapen.

Openlucht conventie
Het concept van deze Duitse conventie is praktisch hetzelfde als alle andere conventies: een foodcourt, gameroom, wedstrijden, en een dealerroom waar je allerlei merchandise kan kopen van je favoriete games, manga en anime. Het aanbod is echter wel heel anders. Sowieso zijn bijna alle manga in het Duits en ook de populariteit van bepaalde series is anders. Ik zie hordes van dezelfde outfits voorbijkomen, die mij persoonlijk niets zeggen omdat ik niet bekend ben met de respectievelijke series. Wel spot ik diverse League of Legends-, Overwatch- en Naruto-cosplayers, waaronder Dirty Playground als spot-on Sasuke en Naruto.

Een groot deel van de conventie vindt buiten plaats. Er is een publiekelijk park vol bloemen waar mensen hun kleedje uitspreiden en hun lunch nuttigen, gezellig kletsen of tegen een boom leunen voor een mooie foto. Voor veel mensen is dit de conventie: zij kopen geen ticket om naar binnen te kunnen, maar chillen gewoon de hele dag in het gras. Op vrijdag en zondag is dat prima te doen, maar helaas regent het zaterdags van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en zoeken Anna en ik daarom onderdak bij het conventiegebouw. We proberen een aantal games uit, zoals BlazBlue, ontmoeten vriendelijke mensen en scoren wat gratis boekjes, posters en postkaarten.

Zondagmiddag beginnen we aan onze terugreis. Rond 12 uur ’s avonds ben ik pas weer thuis. In totaal zo’n twintig uur gereisd dat weekend en 250 euro achteruit. Maar was het dit waard? Voor een eerste ervaring wel. Het was leuk om te zien hoe cosplay leeft in Duitsland: welke franchises populair zijn, het niveau van het vakmanschap, de algehele sfeer… Het ondergrondse feest vrijdagavond, waar veel Koreaanse popmuziek werd gedraaid, was vooral een bijzondere ervaring.

From Zero to Hero
Toch ga ik liever naar conventies waar ik meer mensen ken. Twee jaar geleden stond ik op de Nederlandse conventies om me heen te speuren naar iemand die ik misschien kende, wat inmiddels enorm veranderd is. Het is nu telkens een gezellige ‘ons kent ons’. Die gezelligheid is wat conventies voor mij maakt of breekt. Dat neemt niet weg dat Connichi niet gezellig was, want mijn groep is een heerlijk stel idioten, maar vanwege mijn gebrekkige Duits vond ik het toch moeilijk contact te leggen met andere cosplayers. Die ietwat geïsoleerde ervaring is echter aan mijn eigen verlegenheid te wijten en niet aan de conventie zelf. Dus wie weet probeer ik het volgend jaar of over een paar jaar nog eens, zoals altijd vol moed en nieuwsgierigheid.

Nu is het uitkijken naar het volgende cosplay-moment: Firstlook Festival! Ik ben er niet alleen voor InsideGamer maar ook voor Xbox Nederland Community. Zij zijn namelijk een gaaf project gestart: From Zero to Hero, waarbij een jongen voor het eerst gaat cosplayen. Hij maakt een outfit van Black Frost Anivia, ontworpen door Sakuraflor Arts en Cosplay, en krijgt hierbij hulp van een aantal andere cosplayers – waaronder Anna en ik!

Foto’s zijn gemaakt door Jimmy – Skyvision Fotostudio

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Minecraft-update voegt eindbaasgevechten toe

Destiny: Rise of Iron review – Radar in the Machine