Toen gamestudio Sanzaru in 2014 met Sonic Boom: Shattered Crystal kwam, wilden we de game graag tof vinden. Na veel slechte Sonic-titels was het tijd voor weer eens een knaller, maar helaas leverde de studio vooral een grote teleurstelling af. Nu is Sanzaru terug met Sonic Boom: Fire & Ice, maar heeft de studio wel geleerd van zijn fouten?

In Sonic Boom: Fire & Ice komt het verhaal in de stijl van de tv-cartoon voorbij via vermakelijke cutscenes met helaas slechte beeldkwaliteit. In Fire & Ice heeft Dr. Eggman een goedje genaamd Ragnium ontdekt, wat hij gebruikt om robots te maken om Sonics leven zuur te maken. Vooral D-Fekt is een uitdaging: een robot die zijn meester ontgroeit en krachtiger wordt dan zowel Eggman als Sonic lief is. D-Fekt kom je tegen als eindbaas, terwijl je Dr. Eggmans vriendelijkere robotjes vooral in gewone levels tegenkomt in een renrace. Het gros van de levels is echter nog steeds een eenzame aangelegenheid, zoals we dat van Sonic gewend zijn. Tenminste, je kunt – net als in Shattered Crystal – steeds wisselen van personage, dus helemaal alleen ben je ook niet.
Sonic en zijn vrienden
Elk van Sonics vrienden heeft zijn eigen uitrusting en vaardigheden: Amy heeft een hamer, Tails heeft zijn helikopterstaartje en Sticks gooit een boemerang. Door de verschillende vaardigheden moet je wel even wennen aan welke knoppen je moet gebruiken, en bovendien remmen zeje heel erg af. Je kunt niet gewoon doorschieten en je boemerang gooien, je moet eerst stilstaan, dan die boemerang gooien en vervolgens vaak wat platformen bespringen voordat je weer verder gaat. De snelheid die Sonic zo briljant maakt gaat zo verloren.

En op Sonics snelheid door de gamewereld rennen is het lekkerste dat er is, en erg genoeg zijn die momenten zeer schaars. Er zijn enkele hyperrappe stukken, maar die schieten automatisch aan je voorbij door een kettingreactie van snelheidsbumpers en andere aanjagers. Je hebt er totaal geen controle over. De enige manier om zo soepel mogelijk door de levels heen te gaan en een groter gevoel van snelheid te hebben, is om ze vaker te doen. Dan word je nog vaak tot stilstand gebracht wanneer je met die speciale vaardigheden moet puzzelplatformen. En je kunt er niet omheen. Is het niet vingertwister spelen om boemerangs te gooien, dan wel wijsvingeracrobatiek om gebruik te maken van ijs of vuur.
Een spel van vuur en ijs
Sonic en zijn compagnons hebben namelijk de mogelijkheid zichzelf van vuur of juist van ijs te maken. Je wordt van vuur om grote ijsblokken te smelten die een gang blokkeren, en verandert in ijs om ijsblokken te maken waarop je later kunt staan. Het is een fijne toevoeging, want in tegenstelling tot die verlangzaming die we zojuist beschreven, zijn die ijsblokken (of waterblokken) zo geplaatst dat ze juist bijdragen aan dat gevoel van snelheid. Je glijdt over dat ijs heen, of je valt meters naar beneden door de waterblokken, als je maar op tijd jezelf van vuur of ijs hebt gemaakt. Dat wisselen gaat heel makkelijk met de schouderknoppen, wat een goede keuze is omdat je daardoor je duimen in ieder geval een andere, net zo nodige knoppen kunt duwen.
Daarmee laat Sanzaru zien de pijnlijke kritieken op de vorige game wel degelijk ter harte te hebben genomen. Immers is het grootste probleem met Shattered Crystal dat het te veel draait om puzzelen en platformen, en te weinig om snelheid. Aan de andere kant kunnen we nu ook weer niet stellen dat Fire and Ice een briljante Sonic-game is, zo op zijn 25 ste verjaardag. Nog steeds weet de game niet dat snelheidsgevoel op te wekken waarmee Sonic zich in de jaren 90 wist te onderscheiden van de grote concurrent met de rode pet. Gelukkig zijn er de levels waarin Dr. Eggmans mechanische handlangers een race met Sonic aangaan, waarin perfect door een level heen racen helemaal in de spotlight staat.

Het is jammer dat de studio het nodig vond de klassieke Sonic-gameplay aan te vullen met allerlei vage minigames, zoals een rondvaart in een hoovercraft, waarop je ijsrotsen moet stukschieten en items moet grijpen op weg naar het einde van het level. Het is heel erg makkelijk, je kunt gerust over draaikolken heenvaren, maar het ergste is dat het voelt alsof je plotseling een slechte nep-Sonic op je telefoon aan het spelen bent in plaats van de game die Sonic op zijn 25 ste verjaardag weer op de kaart moet zetten. Zonde, want verder is Sanzaru echt wel op de goede weg. De studio moet alleen nog even dat gaspedaal vinden.
Sonic Boom: Fire and Ice verschijnt 30 september op Nintendo 3DS.