in

XCOM 2 review – Ook op console een must-have


Begin dit jaar noemden we XCOM 2 een waardig vervolg op Enemy Unknown, en eindelijk kunnen consolegamers ook aan de slag met de turn-based strategiegame waarin je een masterclass guerrilla-oorlogsvoering geeft aan buitenaardse kolonisten. En ondanks wat kleine en grotere overzettingsproblemen is XCOM 2 ook op PlayStation 4 en Xbox One een game die je niet mag missen.

Inhoudelijk is er niets veranderd ten opzichte van de pc-versie. Je vliegt met de mobiele basis Avenger heel de wereld over op zoek naar verzetsgroepen, om zo een heel netwerk op te bouwen en een vuist te maken tegen de aliens. Op de achtergrond tikt de game-over-klok, die je alleen terugdringt door bepaalde missies te voltooien. En tussendoor pink je een traan weg om al je gesneuvelde veteranen die het afleggen tegenover de toevalsgenerator.

Prioriteiten
De mobiliteit van de Avenger zorgt ervoor dat je wat meer vrijheid hebt in het stellen van prioriteiten ten opzichte van voorganger Enemy Unknown. Als je halve krijgsmacht in de lappenmand ligt na een aanval van Chryssalids, dan kun je een missie ook even links laten liggen. Dat gaat natuurlijk niet zonder gevolgen: aliens krijgen bijvoorbeeld meer bepantsering of je ontvangt tijdelijk minder inkomsten. Dit zorgt ervoor dat je voorafgaand aan een missie al bedachtzaam moet zijn en dat ook moet blijven.

Ook op het slagveld moeten afwegingen gemaakt worden. Tijdens een missie krijg je meestal een beperkt aantal beurten, waardoor je gedwongen wordt sneller strategieën te bedenken en te anticiperen op de vijand. Soms is het beter om die ene Sectoid te negeren en verborgen te blijven. Een andere keer stuit je per ongeluk op een Advent-patrouille en moet je ze zo efficiënt mogelijk uitschakelen. Elke stap te vroeg, te laat of te veel kan voor nare verrassingen en gewonde soldaten zorgen en dat houdt elke missie weer spannend.

Laadtijden
Mocht je het type speler zijn dat meteen een oude savegame herlaadt wanneer alles in de soep loopt, dan kun je maar beter beschikken over een engelengeduld. Normaal gesproken is dit savescummen een handige uitkomst, maar de lange laadtijden in XCOM 2 vormen daarvoor een veel te grote bron van ergernis. Waar je aanvankelijk slechts een minuut moet wachten voordat je soldaten geland zijn, kunnen de laadtijden tegen het einde van de campagne toenemen tot vijf minuten of langer. Na een tactische blunder kun je je verzuchten over het zetten van de zoveelste kop koffie. Op dit soort momenten stelt XCOM 2 in minder positieve zin je geduld op de proef.

De laadtijden zouden nog enigszins te begrijpen zijn als de game een grafische krachtpatser is, maar dat is zeker niet zo. De afwerking is op dat gebied even slordig als op pc. Vaak hapert het beeld, kiest de camera een onhandige positie en komt het soms voor dat hit ratio’s onzichtbaar zijn. Niet zo handig als elk procent het verschil kan betekenen tussen een succesvolle aanval of een geroosterde soldaat. Het zijn zeker geen spelbedervers, maar na acht maanden in het spoor van de pc-versie hadden de makers de boel best wat gladder mogen trekken.

Multimisser
Een groot deel van de charme van XCOM 2 verdampt in de multiplayer. Waar het wel en wee van je manschappen normaal gesproken centraal staat, wordt je tegen andere spelers verplicht om te kiezen uit zes voorgekauwde, karakterloze soldaten. De urgentie en absolute wil om ze in leven te houden is meteen verdwenen. Het selecteren van de buitenaardse eenheden zorgt wel voor een interessante invalshoek. Zo kun je eindelijk een keer aan de andere kant van de medaille staan en die vervelende mensen opblazen met een Sectopod of platstampen met een machtige Berserker.

Maar daarmee komt de vindingrijkheid wel ten einde. Jammer genoeg kan er met uitzondering van het speelveld helemaal niets aangepast worden. De escort- en opsporingsmissies ontbreken en daardoor loopt een match vaak uit op een ordinaire shoot-out of eindeloos verstoppertje spelen. Het is fijn om strategieën een keer met andere spelers te kunnen meten, maar verder voegt het weinig toe. XCOM 2 speel je vooral vanwege de briljante singleplayer.

XCOM 2 is gespeeld op de PlayStation 4. De game is ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De systeemeisen van de pc-versie van Skyrim – Special Edition

Mafia 3 review – Een Mardi Gras van geweld