in

Farming Simulator 17 review – Mooi man


In 2009 keek zo’n twintig procent van de Noorse bevolking op enig moment naar hetzelfde televisieprogramma. Een programma dat zeven uur duurde en minuut voor minuut, meter voor meter de treinreis vanuit Bergen naar Oslo liet zien. Slow television vond zijn weg naar het grote publiek. Farming Simulator 17 doet dit in zijn eigen recht voor games.

Beschouw het huidige gamelandschap en je komt langs brullende shooters, hoort pompende opzwepende soundtracks of tuurt naar intense stroboscopende beelden. In een always-on mediamaatschappij zijn games net zo hyperactief als elk ander medium geworden, schreeuwend om aandacht. Slechts artistiek ingestoken indiegames laten een tegengeluid horen. En Farming Simulator 17 dan.

Wie aan een carrière begint in Farming Simulator 17, doet dat om rustig een paar uur te spelen, zonder hiervoor direct grote beloningen terug te krijgen of verwachten. Het maaien van een enkel veld kost al snel een goed half uur. Het vervoeren en verkopen van je gemaaide oogst is een mooie afwisseling van omgeving aleer je weer bezig bent het land om te ploegen, te bemesten en bewateren alvorens je daadwerkelijk gaat zaaien. Een boerenakker onderhouden kost, vooral als je alle opties aan laat staan gewoon veel tijd. Je moet dan niet enkel zaaien en oogsten, maar ook je land echt onderhouden door het te bemesten en te verticuleren Speel een avond en er bestaat een goede kans dat je nog niet eens de helft van de werkzaamheden hebt kunnen doen die je eigenlijk in gedachten had.

Rijd op je dooie akkertje (ha!) met een tractor met gekoppelde ploeg over je land en er ontvouwt zich een rustgevend schouwspel waarbij je makkelijk even wat anders kunt doen. Je gedachten verzetten, even op Twitter spieken op je mobiel, een boek lezen. De game straft je nergens voor, verplicht je nergens toe. Er zijn geen multipliers of ervaringspunten. Zelfs als jij je akker slecht onderhoudt, zal dit je uiteindelijk nog wel wat centen opleveren, hetzij wat minder. De game is volledig vrijblijvend in wat je doet.

Zo is het naast het onderhouden van akkers met verschillende soorten gewassen, mogelijk om onder meer een kippenren te onderhouden, hout te hakken, bijenkassen aan te schaffen en varkens te hoeden. Dat laatste is nog een hele klus, want varkens blijken kieskeurige eters. Maar ook hier weer: geen haast en geen paniek. Varkens leggen niet zomaar het loodje omdat je niet weet welk dieet ze nu weer hebben opgepikt van The Green Happines. Nee, varkens zijn vrij nuchter. Mocht je in een jolige bui van een berg af sjezen met een aanhanger vol met Knorretjes, dan zul je snel zien dat de dieren stoïcijns voor zich uit turen in je aanhangwagen.

Het plezier van Farming Simulator 17 zit hem in de kleine momenten die je zelf creëert. Net als dat de Noren tijdens slow television inschakelen op het moment dat een trein hun eigen dorpje passeert, zo zoek je dit ook op in FS17. Persoonlijke favoriet: bij het wisselen van werkzaamheden (en daarmee voertuigen), even spelen met de knoppen. Net als dat je in een personenauto de spiegel afstelt en de stoel even verstelt, druk je in een combine op alle knoppen om te zien wat er nu precies gebeurt. Even drie keer pepperen met de toeter en gaan. Een ander fijn moment is om precies met de kettingzaag een boom zo om te zagen dat deze zo dicht mogelijk bij de grijparm van je machine komt te liggen.

Om de illusie van slow gaming in stand te houden, zijn er wel een paar kleine aardse zaken waar je doorheen moet kijken. Wie bekend is met voorgaande Farming Simulator-games, ontdekt al snel dat de menu’s deze editie nagenoeg hetzelfde zijn. Dat betekent ook dat iconen van de kaart niet echt lekker leesbaar zijn, waardoor vooral in het begin je op een kaartje zit te turen waar je bepaalde zaken kunt vinden. Daarnaast weet de game soms slecht duidelijk te maken hoe elk opzetstuk werkt, waardoor je nog weleens heftrucklepels koopt die net niet passen op jouw bestaande voertuigenpark. Wederom een euvel dat ook in de vorige game zit en vooral erg frustrerend is als je nog even op je spaarcenten moet letten.

Sowieso is innovatie niet waarvoor je deze game moet halen, tenzij je jezelf ziet als een groot zonnebloem- of sojafetisjist, of dol bent op varkens, want los hiervan kent de game geen nieuwe spelelementen. Wel ziet het spel er een tandje beter uit dan zijn voorganger, vooral als het gaat om belichting, al blijven animaties nog steeds erg beperkt.

Het zijn echter geen elementen waardoor deze game opeens veel minder wordt. Ze vallen op als je Farming Simulator 17 langs de lat van gewone games legt. En dat moet je niet doen. Zie het als de kans om urenlang niets te hoeven, terwijl je het in-game geluid terugschroeft naar nul en de muziek van Nils Frahm, Tycho of iets anders zens opzet terwijl je heen en weer ploegt. Geniet ervan dat je met je aanhangertje door een pittoresk Amerikaans dorpje sputtert om je graan in te leveren en zaden te kopen voor je eigen landje, daar op je eigen kleine prairie.


Helaas hebben we de multiplayerstand niet kunnen testen van deze editie. Hierin is het mogelijk om andere boeren te helpen bij hun carrière en kun je gezamenlijk bijvoorbeeld graan maaien en opvangen. In vorige edities is deze speelstand vooral ontzettend gezellig, omdat je tijdens het online boeren eindeloos kunt keuvelen met elkaar terwijl je veldje na veldje omploegt, of bijvoorbeeld houthakkertje gaat spelen.

Farming Simulator 17 is beschikbaar voor pc, macOS, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie speelden we de PlayStation 4-versie.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Borderlands: The Handsome Collection nu gratis op Xbox One

Wat is er gebeurd met IG?