in

Op Verzoek: De slechtste videogamereclames


Reclames: ze zijn er in alle soorten en maten. Ook het onder ons zo geliefde medium videogames ontkomt er niet aan, en vaker dan niet zijn ze van ondermaatse kwaliteit, of gewoon ontzettend vreemd. Op jullie Verzoek hebben we een paar van de slechtste of raarste videogamereclames verzameld.

PS3 Baby
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen beginnen we met een van de bizarste reclames in videogamehistorie. Als aftrap van de PS3-reclamecampagne werd er een teaser gelanceerd waarin een babypop en een PlayStation 3 werden getoond, waar zelfs volwassen mensen nog onder de bank van kruipen. We hebben hier waarschijnlijk te maken met de zoon van Chucky die je vriendelijk verzoekt de PS3 te kopen. En zo niet, dan tjak.

Hoewel er veel onbegrip en kritiek is geweest op de video, is dit eigenlijk een erg effectieve reclame. Sony en PlayStation kwamen groot in het nieuws. Daarnaast was er onbegrip, waardoor mensen op onderzoek gingen. Overigens is het een verwijzing naar de film 2001: Space Odyssey, wat PS3 moest aanwijzen als innovatieve console. Het gezegde ‘’slechte reclame is ook reclame’’ is nog nooit zo erg van toepassing geweest als bij deze mentaal verstoorde pop en zwevende gameconsole.

PSP White Edition
Laten we vooraf even aannemen dat de intentie van de campagneleiders niet lag op het ontwikkelen van een racistisch reclamebord, maar dat ze de witte PSP wilden promoten door aan te geven dat een zwarte en witte PSP exact dezelfde console zijn met andere kleurtjes. In dit geval komt de boodschap allesbehalve subtiel over.

Een blanke vrouw met witte kledij pakt een donkere man/vrouw met zwarte kleding bij het gezicht om aan te tonen dat de witte versie eraan komt. Zonder überhaupt de reclameposter te zien, zorgt die beschrijving al voor fronsende voorhoofden. Wat het gewenste effect was van deze reclame-uiting blijft een groot raadsel.

Legend of Zelda rap + Japanse A Link to the Past rap
Wat is het met Zelda-commercials en rapmuziek? En de verschillen tussen oost en west in de budgetten van beide reclames? Voor de release van The Legend of Zelda voor de NES (1986) kreeg het Amerikaanse publiek twee ontzettend stereotypische tieners voorgeschoteld. De ‘nerd’ vraagt aan de ‘sporter’ of hij ooit Zelda heeft gespeeld, die uiteindelijk een rap inzet die niet zou misstaan in de audities op The Voice op Holland. Totaal onrealistisch natuurlijk, een nerd en sporter zouden nooit bij elkaar op de bank gaan zitten.

En dan de Japanse reclame van The Legend of Zelda: A Link to the Past. Hier wordt de kijker getrakteerd op een dance-off waar een gemiddelde show van Michael Jackson niet voor onderdoet. Oké, misschien een beetje. Zelda is, zoals gewoonlijk, gevangengenomen door Ganon. Link, in deze commercial gespeeld door een zestienjarig meisje, besluit haar te gaan redden door… te dansen. En toegegeven, dat doet hij (zij…?) niet verkeerd, het heeft alleen niks met Zelda te maken.

Your Mom Hates Dead Space 2
Wat maakt nou dat minderjarigen een game echt tof vinden? Als je moeder er helemaal niks aan vindt natuurlijk! Dat was in ieder geval het idee achter de ‘Your Mom Hates Dead Space 2”-campagne van EA, waarbij de uitgever verschillende moeders (lees: actrices) inhuurde om hun walging over de horrorgame voor de camera te uiten. “Deze game is walgelijk” en “waarom zou je überhaupt zoiets maken?” waren kreten die onder andere voorbijkwamen in de paar spotjes. Krijg jij ook niet meteen zin om naar de winkel te rennen?

Daikatana
Met titels als Doom en Quake is gameontwikkelaar John Romero de man achter succesvolle first person-shooters en definieerde hij het genre voor de toekomst. Toen maakte hij Daikatana, een immense flop. De game werd meerdere malen uitgesteld en kreeg een achterlijke reclamecampagne, en wel de volgende advertentie met de tekst: “John Romero’s about to make you his bitch. Suck it down.”

Het was bedoeld als hekenbare fps-trashtalk, maar kwam over als een groot ego-statement. John Romero heeft hier meerdere malen zijn excuses voor aangeboden, maar dat had hij beter kunnen doen door gewoon een vette game af te leveren, toch?

Alles van Sega
We krijgen een beetje het idee dat de marketingafdeling van Sega in de jaren 90 bestond uit een groepje veertienjarige jongetjes, kijkende naar de reclame-uitingen die de uitgever in die periode produceerde. Zinnen als “hoe langer je ermee speelt, hoe harder-ie wordt” en het bekende “Sega does what Nintendon’t” getuigen nou niet bepaald van volwassenheid.

Oké, in de 90’s kon er een stuk meer en tegenwoordig is iedereen veel te snel beledigd, maar het lijkt ons sterk dat er niet een paar huismoeders waren die problemen met deze advertenties hadden. Zelfs in het tijdperk van MC Hammer.

Dit waren in onze ogen een paar van de vreemdste en slechtste reclames die games ooit kregen. Weet jij er misschien nog een? Laat het hieronder weten! En vergeet ook niet te stemmen op de volgende Op Verzoek:

[poll 755][i]Door: Peter Paardekooper en Gert-Jan Veldhuizen[/i][/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steam laat alleen nog maar in-game screenshots van games toe

Farming Simulator 17 geld tip – Bijenkassen