in

LEGO Dimensions: Ghostbusters 2016 Story pack review


De Ghostbusters-rebootfilm die eerder dit jaar verscheen, met in plaats van de heren alleen maar dames in de hoofdrollen, kreeg nogal wat kritiek over zich heen. Toch besloot TT Games in navolging van het Ghostbusters Level pack waarin je de klassieke film herbeleeft, te komen met een Story pack waarin de dames de proton packs zwaaien. Het hele verhaal van de film wordt nagespeeld in dit virtuele LEGO-avontuur, waar ook enkele fysieke LEGO-bouwwerken bij komen kijken.

Het Ghostbusters 2016 Story pack is de grootste uitbreiding die er tot nu toe is verschenen voor de puzzel-platform-avonturengame LEGO Dimensions. Het is de eerste Story pack dat de game uitbreidt met niet alleen een leveltje, maar een heel nieuw verhaal van zes levels waarmee je wel een paar uur zoet bent. Bij dit Story pack bouw je de Ecto 1-auto van echt LEGO en krijg je een van de Ghostbusterdames – Melissa McCarthy’s Abby Yates – als LEGO-poppetje. Er zijn natuurlijk meer Ghostbusters, maar die krijg je er virtueel in de game bij; erg fijn, het zou immers flauw zijn als je die ook allemaal nog los moest kopen, zeker omdat elke Ghostbuster haar eigen vaardigheden heeft die je in de game nodig hebt om verder te komen.

Prachtige Portal
Naast het voertuig en het personage, geef je dankzij dit Story pack voor het eerst de Portal van LEGO Dimensions een make-over, namelijk tot het hoofdkwartier van de Ghostbusters boven het Chinese restaurant. Dat is een welkome aanpassing, want in menig huishouden zal de Portal al een jaar naast de televisie staan in zijn originele staat, dus dan is het tof dat je iets anders hebt om tegenaan te kijken. Niet dat je er nu weer per se een jaar naar moet kijken; in november komt de volgende Story pack al uit: van Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Het leuke aan de Portal van Ghostbusters 2016 is dat je hem helemaal zelf opbouwt met LEGO, en zelfs stickers krijgt om de stukjes er extra chinees uit te laten zien. Ook de Ecto 1-auto die in je in de game gebruikt om in je level naar de volgende scène te schieten, zet je zelf in elkaar. Het vetste is dat je in de game nog twee andere manieren kunt vrijspelen om de stukjes van de Ecto 1 om te bouwen tot twee nieuwe voertuigen (de Extozer en de PerfEcto). Genoeg fysiek LEGO-bouwwerk om alvast in de stemming te komen voor het moderne Ghostbusters-verhaal.

Ghostbusters’ New York
Start je de game eenmaal op, dan is het eerst even zoeken hoe je nou daadwerkelijk aan het verhaal begint. Je moet eerst de volledige originele game hebben uitgespeeld om het verhaal van Ghostbusters te spelen. Zet je Abby op de portal, dan stuurt de virtuele portal je naar het begin van de Ghostbusters-film zodra je erin springt. Zet je Abby er al eerder op dan dat je de hoofdgame klaar hebt, dan kun je wel al vrij snel naar de hub van de Story pack. Die hub is het New York uit de film, en je kunt er missies uitvoeren voor extra studs en LEGO-blokjes. Het is fantastisch hoe ze de Ghostbusters-wereld hebben nagemaakt, wat je ook terugziet in het verhaal, waarin we veel verschillende locaties uit de film aandoen.

Het verhaal is in LEGO Ghostbusters redelijk gelijk aan de film, met als grappige twist dat de humor van TT Games er ook nog eens bij komt, wat bijvoorbeeld betekent dat je tijdens het concert van Ozzy Osbourne uit de film ineens varkens ziet crowdsurfen. Aangezien de Ghostbusters-humor best wel lijkt op die uit de LEGO-games, voelt de combinatie van de twee heel natuurlijk aan. Sterker nog, de humor is nog leuker in de game. Het vertellen van het verhaal is ook aan TT Games besteed, want zoals altijd weet de studio de belangrijkste momenten uit de film te pikken om deze in gameplay en met cutscenes na te vertellen.

Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer dat het gezelschap een geest tegenkomt, die van Gertrude Aldridge. Net als in de film komt ze uit een schilderij gezweefd en begint ze de aanval. In de game gaat dat gepaard met iets minder slijm, wel word je uitgedaagd om meer te gebruiken dan slechts je Ghostbusters proton pack: de Portal komt er eindelijk weer eens bij (dat hebben we gemist in de losse level packs), want terwijl Gertrude je vriendinnen vasthoudt, moet jij zorgen dat je je personage op de juiste plek op de portal zet om haar vrij te maken en de boel te redden.

Proton pack
Er wordt in de gameplay volop gebruikgemaakt van de Portal die vorig jaar werd geïntroduceerd met de game, maar er worden ook oude trucjes uit de hoed van TT Games teruggehaald. Zo heb je in hetzelfde eindbaasgevecht met Gertrude Aldridge te maken met een ridder die in de lucht zweeft, waarbij je de laserstraal uit het Proton pack gebruikt om het gouden harnas zo heet te maken dat het breekt. Dat hebben we al vaker gezien in de LEGO-franchise, bij bijvoorbeeld Iron Man en zijn laserogen.

Toch kan Abby veel meer dan alleen dat; ze gooit een soort granaten op geesten, verplaatst elektriciteit om zo machines aan te zetten (net als Thor) en vangt geesten met haar proton pack. Je gebruikt haar dan ook enorm veel in de verhaallijn, hoewel oude bekenden zoals Batman, Gandalf en Wyldstyle uit de oorspronkelijke game ook weer opdraven om je verder te helpen.

Het spijtige is dat je soms personages nodig hebt die uit andere uitbreidingen komen. Er zijn bijvoorbeeld goodies die alleen met Mission Impossible’s hoofdrolspeler Ethan Hunt zijn te bereiken, wat je dan dus weer geld gaat kosten omdat je dit personage apart moet kopen. Op sommige plekken is er daarom “hero for hire” in het leven geroepen, waarbij je een x aantal studs betaalt om een tijdje gebruik te mogen maken van een personage dat je niet per se fysiek hebt. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig heb je hem alleen nodig voor extra’s, want de rest van de verhaallijn is gewoon uit te spelen met de personages die je al hebt uit de Starter pack en deze Story pack.

Niet moeilijk genoeg
Toch is het niet kunnen halen van die extra’s wel vervelend, want de puzzels in dit Story pack zijn helaas niet heel erg moeilijk. Eigenlijk kom je zelden vast te zitten, omdat het altijd wel duidelijk is wat de bedoeling is. Ook is de game in co-op wat minder afwisselend, want eigenlijk kun je alles wel alleen af en zijn er geen speciale gedeeltes waarin de co-op-ervaring anders is dan de singleplayer-ervaring.

Dat de moeilijkheidsgraad wat aan de lage kant is heeft de LEGO-serie wel vaker, maar daardoor komt de verzamelaar in jezelf des te meer naar boven, wat het extra frustrerend maakt dat je items tegenkomt die alleen een personage uit een uitbreiding van 30 euro kan bereiken. Zo ben je al snel aanzienlijker armer om maar de verzamelhonger te stillen.

Die kleinere packs met slechts een leveltje, zoals die van Mission Impossible, zijn leuk, maar een Story pack als dat van Ghostbusters biedt meer waar voor je geld. Je krijgt meer levels, meer fysieke LEGO en een volledig verhaal. Het is echter wel de vraag of je erg gecharmeerd bent van de franchise waarvan het Story pack verschijnt. Ghostbusters heeft zoals gezegd veel kritiek gehad, en het is wel handig om de film te hebben gezien om het verhaal goed mee te krijgen. Bovendien speel je dit Story pack echt voor de Ghostbusters-sfeer, en niet voor de moeilijkheid, waardoor enige feeling met de franchise wel een vereiste is. Kortom, of je die Ghostbusters moet bellen of niet, dat is voor een groot deel toch aan jezelf.

De Ghostbusters Story pack voor LEGO Dimensions is uit op Xbox One, PlayStation 4 en Wii U. Voor deze recensie is gebruikgemaakt van de Xbox One.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Skylanders: Imaginators review – Doe-het-zelven was nog nooit zo leuk

Pokémon Sun en Moon – Wat moet je weten voordat je begint?