in

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition review – Trip down memorylane


Een herinnering kan door iets kleins worden geactiveerd; de geur van shampoo, de smaak van een bepaald gerecht, een specifiek kledingstuk of – zoals in het geval van Skyrim – een muziekstuk. Op het moment dat de game opstart en de inmiddels iconische Skyrim-hymne van start gaat wordt de toon gelijk gezet. Het hoge Noorden van Tamriel is nog altijd zo groots als voorheen en inmiddels voelt het aan als je eigen achtertuin. Welkom terug!

In mijn herinnering ziet Skyrim er altijd uit zoals de Special Edition nu doet voorkomen. Na het opstarten van de PS3-versie en andere vergelijkingsvideo’s gekeken te hebben, blijkt dat mijn herinneringen me voor de gek houden en dat bijvoorbeeld de bossen rondom Falkreath niet altijd zo’n gedetailleerde vegetatie hadden. Daar heeft deze editie meteen een streepje voor. Maar, Skyrim Special Edition beschikt niet over verbeterde animaties, de personages zijn niet van een nieuw likje verf voorzien, en de grote hoeveelheid bugs is helaas ook niet verholpen.

Desondanks weet de game indruk te maken met ‘volumetric lighting’. Dit zorgt ervoor dat maanlicht prachtig door de bladeren en bomen op de grond schijnt. Het geeft niet alleen een nieuw elan aan het nachtleven van Skyrim, ook overdag weet de vernieuwde lichtinval indruk te maken.

Kleine verbeteringen zorgen voor groots speelplezier
Niet alleen de lichtinval is verbeterd, ook de water shaders, textures, draw distance en kleuren zijn op de schop gegaan, waardoor Skyrim net iets meer tot leven komt. Het glinsterende water rondom Windhelm ziet er nu des te aanlokkelijker uit om na het opschroeven van je bounty een salto van de brug te maken. Uiteraard heb je op slinkse wijze al een blik in de verte geworpen en je vluchtroute bepaald op basis van al het gespuis in de winterse wereld van Skyrim, voordat je in het water plonst. Toegegeven, deze zaken zijn al jaren beschikbaar op pc dankzij mods, maar de verbeteringen zorgen wel voor een soepelere stap terug in de tijd dan het opstarten van de originele versie.

De grootste verbeteringen zijn echter de kleine dingen, zoals het verkorten van laadtijden, (zeker als je de PS3-versie gewend bent) een quick save-optie en het filteren van je save files op naam van het personage waarmee je speelt, in plaats van het zoeken naar je save file uit een grote lijst. Deze simpele verbeteringen zorgen voor enorm gemak tijdens het spelen en weten enkele frustratiestukken van vijf jaar geleden te verhelpen.

Mods, mods en nog eens mods
Een van de grootste pluspunten van Skyrim Special Edition zijn de mods. Pc-spelers genieten er al jaren van en nu zijn ze eindelijk beschikbaar voor Xbox- en PlayStation-bezitters. Het aantal mods is groot en ze zorgen voor veel plezier tijdens het spelen. Met name voor de doorgewinterde Skyrim-speler zet het de wereld van Skyrim in een ander daglicht, zoals de toevoeging van brutal kills. Deze brute wijze van wezens afmaken zit al in de game, maar triggert niet zo vaak. Met behulp van een mod is het triggerpercentage flink verhoogd waardoor je je als ware Rambo door Skyrim heen slaat en beukt.

Zo is er dankzij mods de mogelijkheid om de hele intro te skippen, iets wat inmiddels tenenkrommend is als je de game voor de vijfde keer opstart. Dan heb je dat begin stuk namelijk wel gezien. Nu is het niet zo dat de mods van het niveau op pc zijn. De Xbox One-mods komen aardig in de buurt, maar de PS4-mods halen dat niveau niet.

Dit komt door Sony. Na diverse gesprekken met Bethesda heeft Sony mods eindelijk toegestaan, maar hier zitten nogal wat ernstige restricties op. Ze mogen namelijk niet te veel ruimte in beslag nemen en mogen enkel gebruik maken van in-game assets. Dat betekent geen Iron-Man-harnas of vliegende draken in de vorm van Thomas de Stoomlocomotief. Hierdoor beschikt PS4 op het moment van schrijven over 623 mods ten opzichte van de 957 mods voor Xbox One.

Plezierig weerzien
Ondanks de beperkingen zijn de mods allesbehalve saai en hoef je niet bang te zijn dat ze beperkt blijven tot het toevoegen van straatlantaarns of snellere paarden. Zo zijn er mods waarbij de gesprekken met je companions verbeterd worden, zijn er meer magische spreuken te gebruiken en kun je het spel doorlopen als Dremora. Het is allemaal mogelijk en dat zal de aankomende maanden alleen maar meer en meer worden.

Buiten al deze verbeteringen en modificaties blijft Skyrim een van de betere rpg’s van de afgelopen tien jaar. Het gevechtssysteem is relatief eenvoudig, de wereld is gigantisch en bevat vele quests, waardoor verveling amper toeslaat. Ook de drie dlc-pakketten zijn aanwezig in Skyrim Special Edition, waardoor er ongelofelijk veel te doen is in het Noorden van Tamriel. Dat maakt het weerzien toch net iets plezieriger, zeker voor degene die de pakketten nooit hebben gespeeld. Het contact met npc’s zorgt daarnaast nog altijd voor komische situaties, aangezien ze regelmatig door elkaar praten en de gesprekken niet meer goed te volgen zijn.

Dit alles maakt de game tot op de dag van vandaag een unieke rpg, waarbij het ontdekken van een fantasiewereld op je eigen manier centraal staat en ook nog eens ontzettend goed tot zijn recht komt. Lang leve de speeltuin die Skyrim heet!

Skyrim Special Edition is beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Spelers die op pc de game en alle dlc al hebben, kunnen de Special Edition gratis krijgen. Voor de recensie is de PlayStation 4-versie gespeeld.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

GTA Online-update Deadline laat je op Tron-motor rijden

Op Verzoek – De Beste Bomen in games