Hoera! Vandaag is Shigeru Miyamoto jarig, de Nintendo-topman die ons fantastische uitvindingen gaf zoals Pikmin en Mario. En dan te bedenken dat deze gamedesigner eigenlijk manga-artiest wilde worden. Gelukkig heeft hij zijn creatieve geest voor hele andere dingen gebruikt, want daar genieten we inmiddels al zo’n dertig jaar van. Ter ere van Miyamoto’s 64 ste verjaardag noemen we zijn mooiste uitvindingen.

Donkey Kong
Miyamoto wilde eigenlijk een Popeye-game maken waarin je die rivaliteit tussen Popeye en Brutus hebt, allemaal om Olijfje. Brutus en Popeye werden een aap en een timmerman: Donkey Kong en Jumpman. Het was een gevecht voor Miyamoto om zijn collega’s mee te krijgen, want in eerste instantie waren zijn plannen veel te complex voor de programmeurs. Vervolgens snapten de programmeurs niet waarom ze zich de game moesten laten herhalen (er waren vier levels) en uiteindelijk was een salesmannetje bij Nintendo Amerika er niet blij mee dat de gameplay zo anders was dan de doolhof- en shootergames die destijds populair waren. Gelukkig was de game ondanks de worsteling een enorm succes, waardoor Donkey Kong Jr. en Donkey Kong 3 niet lang daarna volgden.

Mario
Uiteindelijk veranderde Jumpman uit Donkey Kong zowel zijn naam als beroep: hij is al jaren een loodgieter genaamd Mario. Waarom zou een timmerman zich immers door allemaal pijplijnen verplaatsen? Mario werd uiteraard de grootste mascotte van Nintendo, hij komt immers voor in veel titels van het gamehuis. Miyamoto had hem zelfs het liefst in werkelijk alle Nintendo-games gestopt – als een soort Walt Disney-Mickey Mouse-constructie. Mario-games zijn van grote betekenis geweest voor de geschiedenis van games, bijvoorbeeld Mario 64 met zijn 3D-graphics. Er zijn uiteindelijk in de gehele franchise zo’n 400 miljoen stuks verkocht. Het kwam bovendien door de NES dat Amerika uit de videogame-dip kwam (uit het E.T.-tijdperk) en het kwam door Mario dat de NES zo geweldig werd verkocht.

Zelda
Er was nog een game die de populariteit van NES enorm deed toenemen: The Legend of Zelda. Toen Miyamoto jong was ging hij altijd buiten op onderzoek uit. Nabij zijn huis was een grot en omdat hij het zo gaaf en spannend vond om die te verkennen, bedacht hij later Zelda. Hij werkte tegelijkertijd aan Super Mario Bros. en The Legend of Zelda, en hoewel hij overtuigd was dat Super Mario Bros. goed ontvangen zou worden, dacht hij dat Zelda niet echt een succes zou worden. Hij verwachtte niet dat het genre zo groots kon zijn, helemaal door de toevoeging van zwaarden en magie. Dat had hij dus helemaal mis.

De Super Nintendo-controller
Na de NES kwam de Super Nintendo en het was Miyamoto die de controller ontwierp. Deze is regelmatig uitgeroepen tot beste Nintendo-controller ooit, en het is een duidelijke voorvader van de meeste hedendaagse controllers. Wist je bijvoorbeeld dat het de eerste controller is met schouderknoppen? En ook de opzet van de ABYX-knoppen is er een die we nu bijna altijd gebruiken. Naast de controller maakte Miyamoto nog meer belangrijks voor de SNES: hij creëerde bijvoorbeeld de franchises F-Zero en Star Fox.

Pikmin
Miyamoto is een enorm gedreven videogame-designer die de grootste series van Nintendo heeft bedacht. Een van die series is Pikmin, een game die hij bedacht door zijn hobby tuinieren. Niet dat hij de game al tot in de puntjes had uitgedacht, want dat liet hij onder andere over aan game director Shigefumi Hino. Hij en zijn team waren met de concepten van Miyamoto aan het puzzelen, maar konden behalve het thema niet veel verder komen, tot ze speelden met het gekke idee om niet één held, maar een hele groep Pikmin te besturen. Toen viel alles op z’n plaats. In Japan was de eerste game overigens heel populair door de soundtrack, waarmee mensen werden doodgegooid in de tv-reclame voor de game.

Nintendogs
Mocht het inmiddels nog niet duidelijk zijn: Miyamoto haalt zijn inspiratie graag uit zijn echte leven. Zo zorgde zijn Sheltie Pikku ervoor dat hij op het idee van Nintendogs kwam, een game die uiteindelijk voor een grote boost in verkopen van Nintendo DS zou zorgen. Miyamoto heeft er zoveel plezier in om honden te laten opgroeien in een familie, dat hij zelf fokker is geworden van Shelties. Zou dat er mee te maken hebben dat je het hondje in Nintendogs niet uitzoekt in een trieste asielomgeving maar in een vrolijke woonkamer?

Wii
Miyamoto heeft een grote bijdrage geleverd aan Wii, door niet alleen veel met de ontwikkeling van het apparaat zelf bezig te zijn, maar ook succesbepalende games te maken zoals Wii Fit en Mario Galaxy. Wii Fit is bedacht omdat Miyamoto zelf veel aan sport doet. Hij is vooral trots op hoe accuraat de Balance Board is geworden in zijn metingen. De Wii werd een console die de hele familie aan het gamen en bewegen kreeg, plus een console die de verkoopcijfers van Nintendo enorm verhoogde. Hoewel Wii helaas ook een stroom aan slechte partygames op gang hielp, waren de ideeën van Miyamoto voor het apparaat vaak een schot in de roos. Niet altijd … denk maar aan Wii Music.

Laten we overigens niet vergeten dat hij de mentor was van Satoshi Tajiri toen hij de eerste Pokémon-game maakte. De man heeft veel ervaring en wijsheid om door te geven. Nu Miyamoto een leeftijd heeft bereikt waarop hij mogelijk met pensioen gaat, probeert hij zijn personeel alvast klaar te stomen voor dat moment. Bij vergaderingen zegt hij daarom regelmatig: “Doe maar gewoon alsof ik er niet ben, ik ga je niet helpen”. Wij moeten ons er ook op voorbereiden. Maar, wanneer hij nodig is, zal hij er zijn. Bijvoorbeeld toen Iwata, de CEO van Nintendo, overleed, nam Miyamoto tijdelijk de verantwoordelijkheid op zich van representatief directeur.
Laten we hopen dat Miyamoto nog lang niet met pensioen gaat, want zo lang hij er is, bruist het van de briljante plannen bij Nintendo. Nog vele jaren, Miyamoto!

Door Laura Kempenaar